Syyttäjä: Palkkojaan vaatineita ulkomaisia rakennustyöntekijöitä pahoinpideltiin, "kevytyrittäjyys" olikin pakkotyötä – tuomio tänään

AOP, rakennustyömaa
Ulkomailta Suomeen houkutellut rakennustyöntekijät päätyivät syyttäjän mukaan "kevytyrittäjyyden" sijaan pakkotyöhön. Kuvituskuva.All Over Press
Julkaistu 28.07.2023 07:08

MTV UUTISET – STT

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomion jutussa, joka koskee rakennusalalla tapahtunutta epäiltyä ihmiskauppaa. Syyttäjän mukaan rakennustöihin houkutellut virolaiset ja latvialaiset joutuivat Suomessa pakkotyöhön ja heitä muun muassa pahoinpideltiin heidän vaatiessaan palkkojaan.

– (Uhrin) vaatiessa palkkojaan (yrityksen) edustajilta hänet on pahoinpidelty. Pahoinpitelyn tarkoituksena on ollut pelotella (uhri) ja muut samassa asunnossa asuneet työntekijät luopumaan palkan vaatimisesta ja alistumaan työnantajien tahtoon, yhdessä syytekohdista kirjoitetaan.

Keskusrikospoliisi (KRP) on arvioinut, että epäillyssä rikoskokonaisuudessa ulkomailta rekrytoitiin satoja työntekijöitä vuosien 2020–2022 aikana. Käräjäoikeudessa käsitellyssä jutussa törkeän ihmiskaupan asianomistajan eli uhrin asemassa on 11 ihmistä.

Syyttäjä vaatii usealle syytetylle ehdotonta vankeusrangaistusta. Syytetyt ovat kiistäneet rikokset.

Lue myös: Selvitys: Suomessa toimii noin sata rikollisjärjestöä – suuri osa jää piiloon

Syyttäjä: Järjestäytynyt rikollisryhmä

Syyttäjän mukaan uhreille luvattiin Suomessa töitä ja ilmainen majoitus, mutta suurin osa palkoista jätettiin maksamatta ja majoituksesta perittiin rahaa. KRP on aiemmin kertonut, että useilla uhreilla ei ollut varaa palata kotimaahansa, vaan he joutuivat jatkamaan työskentelyä, vaikka eivät olisi halunneet.

Syyttäjän mukaan työntekijät rekisteröitiin keinotekoisesti niin sanotuiksi kevytyrittäjiksi, millä vältettiin työnantajan lakisääteiset maksut. Työeläkevakuutusmaksuja vältettiin syyttäjän mukaan lähes 2,3 miljoonan euron edestä.

Syytetyt tekivät syyttäjän mukaan rikokset järjestäytyneenä rikollisryhmänä yhdessä ja hallinnoimiensa yhtiöiden kautta. KRP:n mukaan osa jutun johtohenkilöistä ja taustavaikuttajista on Virossa luokiteltu järjestäytyneen rikollisuuden jäseniksi.

Suomalaisia rakennusalan yrityksiä, joissa uhrit ovat työskennelleet, ei epäillä rikoksista.

Lue myös: Verohallinto: Ulkomaalaisten työsuhteita naamioidaan yrittäjyydeksi

Poliisilla tutkinnassa ruokalähettipalveluihin liittyvä ihmiskaupparikosvyyhti: "Uhrit on saatu maksamaan huomattavia summia ja he ovat tehneet palkatta töitä"

Tuoreimmat aiheesta

Oikeudenkäynnit