Syyttäjä tivasi nimiä Talvivaara-käräjillä

Talvivaaran uusi toimitusjohtaja Harri Natunen.
Talvivaaran ex-toimitusjohtaja Harri Natunen vastaili tänään syyttäjien kysymyksiin.Lehtikuva
Julkaistu 19.08.2015 18:59

MTV UUTISET - STT

Valta ja vastuu tuntuivat olevan hieman kateissa, kun Talvivaara-käräjiä jatkettiin tänään kolmen vastaajan, muun muassa ex-toimitusjohtaja Harri Natusen, kuulemisella.

Pekka Perä oli äänessä Kainuun käräjäoikeudessa jo eilen, jolloin myös kaivoksenjohtaja Lassi Lammassaaren kuuleminen käynnistyi.   
Tänään syyttäjät joutuivat tivaamaan syytetyiltä useampaan kertaan niiden Talvivaaran työntekijöiden nimiä, jotka olivat asioista olleet päättämässä. Syyttäjien hieman hitaahko ja polveileva kysymyksenasettelu aiheutti selvästi ärtymystä syytettyjen puolustuksessa.  

Vaikka väliin tuli opastusta myös oikeuden puheenjohtajalta, linja ei juuri muuttunut.

-Rikosoikeudellisessa prosessissa hyvinkin pienellä yksityiskohdalla voi olla hyvin suuri merkitys, muistutti jutun toinen syyttäjä Kimmo Vakkala useampaan kertaan.  

   
Tiedonkulussa petrattavaa  
   

Reilun puolen vuoden ajan vuonna 2012 Talvivaara-yhtiöiden toimitusjohtajana toiminut Harri Natunen joutui kovaan paikkaan lyhyellä toimitusjohtaja-urallaan. Pesti päättyi, kun kipsisakka-altaan vuoto karkasi käsistä.  

-Minun on äärimmäisen vaikea nähdä tahallisuutta ja törkeää huolimattomuutta siinä työssä mitä Talvivaarassa tehtiin. Kaikkemme me siellä yritimme. Vesienhallinta tiedettiin haasteelliseksi, mutta ei niin haastavaksi, kuin se sateisen kesän myötä muodostui, Natunen totesi.  

Tiedonkulussa sen sijaan olisi ollut paljon parantamista. Jätevettä päätettiin pumpata syksyllä 2012 kipsisakka-altaaseen, vaikka jo vuonna 2010 yhtiön silloinen ympäristöpäällikkö oli ilmoittanut Ely-keskukselle, ettei kipsisakka-altaaseen voi vettä varastoida.  

-Pumppauspäätöstä tehtäessä minulle ei kerrottu tästä. Sain tietää asiasta vasta vuonna 2013, kertoi Natunen.  

Päivän aikana tuli varmuudella ilmi se, että syytettynä oleva neljäs mies eli metallitehtaan osastopäällikkö ei ainakaan suurta rahallista valtaa ole käyttänyt.   

-Investointipuolella minulla ei ollut valtuuksia lainkaan. Budjetoitujen toimintakustannusten osalta minulla oli valtuudet tehdä päätöksiä 5000 euroon saakka, mies kertoi oikeudessa.  

Tuoreimmat aiheesta

Rikos