Viime vuoden elokuussa Markku Lindroos lupautui matkaoppaaksi neljälle naiselle Siperiaan. Niin kutsutulla Luiden tiellä he tapasivat karhuja ja vierailivat maailman kylmimmässä kylässä.
Viralliselta nimeltään Kolyman valtatie yhdistää Jakutskin ja Magadanin kaupungin Venäjän itäosassa, Siperiassa. Noin 2 000 kilometriä pitkän maantien ovat rakentaneet vangit, jotka Stalin lähetti työleirille. Tietä tehdessään useat vangit kuolivat, ja heidät haudattiin sen alle. Siksi reittiä kutsutaan Luiden tieksi.
Matkalaiset lensivät Moskovan kautta Jakutskiin, jossa he hyppäsivät paikallisen kuskin UAZ-merkkiseen pikkubussiin. Ajomatka kesti kuusi päivää. Ryhmä piti taukoja tarpeen mukaan ja söi ainakin kerran päivässä paikallisessa kahvilassa.
— Tarjolla oli useimmiten lämmintä keittoa ja leipää, makkaraa tai muhennosta, Lindroos luettelee.
Yöpymispaikat oli varattu etukäteen. Hostellien ja Magadanin hotellin lisäksi retkue yöpyi kotimajoituksissa.
— Paikalliset vuokraavat huoneita turisteille. Isäntäperhe poistui asunnosta yön ajaksi, mutta tuli aamulla ruokkimaan meidät, Lindroos kertoo.
Pölyä, pölyä ja karhuja
Pikkubussista puuttuivat nykyajan mukavuudet, kuten ilmastointi. Kattoikkuna pidettiin auki aina kun voitiin. Kun vastaan tuli toinen auto, luukku piti sulkea tiestä nousevan pölyn takia. Ikkunasta näkyi vaihtelevasti kaupunki-, joki-, vuoristo- ja erämaamaisemaa.
— Luiden tielle voi lähteä omalla autolla, mutta silloin suosittelen opasta mukaan. Venäjän kielen osaaminen on suuri etu. Kaikki opasteet ovat venäjäksi, eikä kukaan puhu englantia, Lindroos neuvoo.
Matkan varrella retkue kohtasi kolme karhua. Rovaniemeläinen rouva tiesi kertoa, että ne ovat edellisvuotista pesuetta. Alueella kasvaa paljon jäkälää, joten se on talvisin porojen suosiossa.
Maailman kylmin kylä
Matkalaiset viettivät pari päivää kuskin kotikylässä Oimjakonissa, joka sijaitsee reitin keskivaiheilla. He yöpyivät Tamaran luona.
— Hän on kyläpäällikön tuntuinen vanhempi rouva, joka on kirjoittanut kirjoja kylmyydestä, Lindroos kertoo.
Oimjakon on maailman kylmimpiä asuttuja paikkoja, jossa talvi kestää yhdeksän kuukautta. Lämpötila laskee -50 asteeseen ja epävirallinen pakkasennätys on huimat -71,1 astetta.
Vaikka elokuussa lämpötila keikkui parinkymmenen asteen tienoilla, kylän asukkaat alkoivat varustautua talveen. Siitä olivat todisteena isot halkopinot siellä täällä. Lehmät laidunsivat vielä ulkona, mutta talvella ne majoittuvat kotamallisiin suojiin.
Auto valittava huolella
Luiden tielle voi lähteä kuka tahansa. Fyysisiä rajoitteita ei ole, mutta sopeutuvainen täytyy olla. Tällä reissulla mukana olleet naiset olivat noin 60-vuotiaita. Erityisvarusteita ei tarvita, mutta kulkuväline kannattaa valita huolella.
— Pitää olla auto, jolla pystyy ylittämään jokia, Lindroos tietää.
Joki on ainakin metrin syvyinen, ja virtaus on kova. Keväällä vettä on enemmän, ja auto voi lähteä kellumaan virran mukana. Pikkubussi selvisi vesiesteistä sujuvasti rakenteensa sekä taitavan kuskin ansiosta.
— Polttoainetankkien korkit teipattiin ja ilmanotto nostettiin korkeammalle ennen ylitystä, Lindroos kertoo.
Kolmen tsekkiläisen retkikunta sen sijaan joutui hinauttamaan autonsa joesta pois ja lähettämään sen korjattavaksi. Satoja kilometrejä ennen Magadania kuski huomasi tien reunassa kuraisen auton ja miehiä. Yksi heistä oli liftannut Magadaniin hakemaan hinausautoa.
— Optimistisia kavereita ja hauskoja veikkoja. Tapasimme vielä myöhemmin sattumalta Magadanissa kadulla, Lindroos muistelee.
Studio55.fi/Anette Lehmusruusu
Pettymys Luiden tiellä: Vankileireistä ei mitään jäljellä
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.