Maailmalla levinnyt taantuma on tuntunut poikkeuksellisen rajusti Latviassa. Ennen talouskriisiä maan ekonomia kasvoi voimakkaasti ja pankit antoivat lainoja heppoisin perustein. Työperäinen muutto ulkomaille on kasvanut, sillä työttömyys on maassa tällä hetkellä reilut 20 prosenttia.
Latviasta Suomeen opiskelemaan 1990-luvun alussa tullut Elvira Vainio kertoo, että suurin työperäinen virtaus tapahtuu kuitenkin muualle Eurooppaan. Kielitaidottomuus on esteenä työllistyä Suomessa.
– Jos ajatellaan Latvian taloudellista tilannetta, niin Suomi ei ole ensimmäinen maa, minne latvialaiset lähtevät töihin. Kielivaatimukset saavat ihmiset menemään ennemmin Englantiin, Vainio kertoo.
Suomeen tulevat latvialaiset voi Vainion mielestä jakaa kahteen ryhmään.
– Suomeen tulee työläisiä, jotka tekevät töitä, missä ei tarvitse kielitaitoa. Esimerkiksi marjanpoimijoiksi tulee paljon joukkoa. Jos ei ole töitä kotimaassa, niin sesonkityö on aina paljon parempi vaihtoehto.
– Toinen ryhmä on yrityselämän kovat osaajat, joilla ei kielivaatimukset ole esteenä, Vainio miettii ja lisää, että Suomessa on pula hyvistä it-alan osaajista ja sillä rintamalla riittää töitä kielitaidottomanakin.
Raju kolaus opettajille
Kun taloustilanne oli ylikuumentunut, yritykset alkoivat karsia kustannuksissa. Leikkaukset osuivat rajusti opettajiin ja heidän palkkoihinsa.
– Viime vuonna piti tehdä muutoksia, ja esimerkiksi opettajien palkkoja laskettiin yli 30 prosenttia. Se on todella iso summa ja kova draivi vetää ihmiset muualle töihin.
– Suomessa esimerkiksi ammattiliitot ovat kehittyneitä, kun taas Latviassa ei ole mitään vastaavaa verkostoa. Talvella oli muutama mielenosoitus, mutta sitä ei voi verrata Suomen järjestelmään, Vainio sanoo.
Tuloerot näkyvät rikkaiden ja köyhien välillä
Maan taloudellinen tilanne ja taantuma ovat kasvattaneet kuilua kahden ryhmän, rikkaiden ja köyhien välillä.
– Tuloerot näkyvät varsinkin, jos mennään Riian ulkopuolelle. On todella hyvin toimeentulevia sekä todella köyhiä.
Lainarahalla eläminen on tuntunut maassa todella kovasti. Ihmiset ovat Vainion mielestä kuitenkin järkevöityneet rahan käytön kanssa taantuman seurauksena.
– Kun Latvialla meni lujaa, niin lainoja annettiin helposti ja heppoisin perustein. Nyt yritykset karhuavat silloin ostettuja autoja ja taloja takaisin, Vainio summaa.
Studio55/Jonna Jauhiainen