Tähtipelaaja jäi kiinni härskistä huijauksesta – wc-tiloista tehtiin merkittävä löytö: "Älä koske"

Romanialainen shakkimestari Kirill Shevchenko on suljettu ulos Espanjan joukkuemestaruuskisoista hänen jäätyään kiinni huijauksesta kesken ottelun, kertoo Chess.com-sivusto. Shevchenkon härski temppu paljastui, kun kisajärjestäjä päätti tutkia romanialaisen käyttämän wc:n.

Kilpailusta sulkemisen lisäksi Shevchenkon voitot kahdelta ensimmäiseltä kierrokselta on muutettu tappioiksi.

Ukrainassa syntyneen, mutta Romaniaa edustavan Shevchenkon vilpillinen toiminta alkoi selvitä, kun hän poistui toistuvasti pelilaudan äärestä kesken toisen kierroksen ottelunsa Francisco Vallejoa vastaan. Vallejo valitti asiasta ottelun tuomarille, joka huomautti Shevchenkoa ja muistutti, että tämän tulee pyytää lupa ennen poistumistaan. Romanialainen vetosi huonoon vointiinsa ja kertoi, että hänen täytyi käydä vessassa.

Vessakäynnit jatkuivat, ja lopulta tuomari kehotti kisaorganisaation työntekijää tarkistamaan wc-tilat.

Tarkastuksessa Shevchenkon käyttämästä vessakopista löyty matkapuhelin ja paperilappu, johon oli kirjoitettu käsin: "Älä koske. Tämä puhelin on jätetty tänne, jotta sen omistaja voi vasta siihen illalla." 

Ottelun jälkeen vessasta löytyneen lapun kirjoitusta verrattiin Shevchenkon kirjoitukseen ensimmäisen ja toisen kierroksen otteluiden pistekorteissa. Tutkinnassa todettiin yhtäläisyyksiä sekä käsialassa että kirjoitusten musteessa.

Myöhemmin selvisi, että vessaa siivonnut henkilö oli löytänyt vastaavanlaisen puhelimen Shevchenkon ensimmäisen kierroksen ottelun yhteydessä. Ensimmäisen kierroksen vastustaja Bassem Amin oli myös ihmetellyt romanialaisen toimintaa joukkuetoverilleen. Shevchenkon käytös kävi oudoksi pian ottelun alettua.

– Sanoisin, että homma alkoi mennä oudoksi kuudennen siirron kohdalla. Hän teki siirtonsa ja poistui pelipaikalta yli kymmeneksi minuutiksi. Sama toistui monta kertaa seuraavien siirtojen aikana. Ajattelin, että hänellä on vatsaongelmia. Jossain kohtaa päätin lähteä katsomaan, mihin hän meni ja hän oli seisomassa vessan ulkopuolella. Nähtyään minut hän palasi pelipaikalle, kertoi Chess.comille.

Shevchenko on kiistänyt syyllistyneensä vilppiin.

Shevchenko saavutti suurmestarin arvon jo 14 vuoden ja yhdeksän kuukauden iässä. Hän on tällä hetkellä shakin maailmanrankingissa sijalla 69. Shevchenko on urallaan voittanut muun muassa Euroopan joukkuemestaruuden Ukrainan joukkueessa vuonna 2021.

Turnausjärjestäjä on raportoinut tapauksesta Kansainväliselle shakkiliitolle.

Lue myös:

    Uusimmat