Yli 30 vuotta taksinkuljettajana toiminut espoolainen Kari Pajunen oli menossa noutamaan asiakasta Vantaan Martinlaaksosta huhtikuussa 2019, kun hän joutui vakavan väkivaltateon uhriksi. Pajusen mukaan noin kolmekymppinen mies hyökkäsi täysin yllättäen hänen kimppuunsa ja kuristi häntä voimakkaasti kaulasta.
Miestä syytetään pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Juttua käsitellään tänään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.
Tapahtumapäivänä 25. huhtikuuta vuonna 2019 Pajunen oli menossa noutamaan asiakasta ennen iltakahdeksaa Martinlaaksossa sijaitsevasta kerrostalosta. Hän peruutti auton lähelle kerrostalon ovea, koska hän tiesi asiakkaan olevan liikuntarajoitteinen ihminen.
– Kerrostalon oven lähelle oli pysäköity valkoinen BMW ja jouduin kiertämään auton, jotta pääsin peruuttamaan mahdollisimman lähelle ovea. Pihalla oli runsaasti lapsia ja heidän mukanaan toistakymmentä naista, mutta lasten ja autoni väliin jäi runsaasti tilaa. Yhtäkkiä BMW:n vieressä seissyt mies lähti juoksemaan kohti autoani ja hän huusi samalla jotakin, Pajunen kertoo MTV Uutisille.
Tarttui voimakkaasti kaulasta
Pajunen pysätti autonsa ja avasi ikkunan kysyäkseen, mikä miehellä on hätänä. Mies nosti vasemman kätensä nyrkissä ilmaan ja löi kohti Pajusta. Käsi osui auton pilariin.
– Mies sanoi minulle kaksi kertaa "mä tapan sut, mä tapan sut", Pajunen muistaa.
Heti tämän jälkeen mies otti oikealla kädellään voimakkaasti kiinni kuljettajan penkillä istuneen Pajusen kurkusta. Syytteen mukaan Pajusen näkö sumeni ja hän menetti hetkellisesti tajuntansa.
– Siinä ei montaa sekuntia mennyt, kun minulta meni taju kankaalle. En osaa sanoa kuinka kauan olin tajuttomana, kaikki vain pieni silmissäni, hän kertoo.
Hetken kuluttua Pajunen tuli tajuihinsa ja nousi autosta ulos. Hänen kimppuunsa käynyt mies oli yhä pihalla. Pajunen kysyi, miksi mies oli kuristanut häntä.
– Mies toisti minulle edelleen, että hän aikoo tappaa minut. Sanoin hänelle, että soitan poliisit paikalle.
Lue myös: Espoossa alkoi erikoinen välikohtaus, kun mies hyppäsi kauppareissulla olleen taksikuskin kyytiin, eikä suostunut poistumaan – oikeus tuomitsi molemmat
Kuljettaja soitti hätäkeskukseen
Pahoinpitelijän seurassa ollut nuorempi nainen tuli paikalle ja keskusteli miehen kanssa kielellä, jota Pajunen ei ymmärtänyt. Tämän jälkeen mies vetäytyi kauemmas.
Pajusen asiakas oli tällä välin tullut pihalle, jolloin Pajunen pyysi tätä soittamaan itselleen uuden taksinkuljettajan, koska hän ei pystyisi kyytiä ajamaan.
Pajunen meni takaisin taksiinsa ja soitti poliisille. Hän otti myös ylös BMW:n rekisterinumeron ja tarkisti sen, mutta kyseistä kilpeä ei ollut rekisteröity Suomeen eikä tietoja löytynyt.
Pajunen istui lukitussa autossa odottamassa poliiseja, joilta kesti 20 minuuttia saapua paikalle.Taksin ympärillä pyöri epäillyn lisäksi viisi tai kuusi miehen kaveria. Seurue piti Pajusen mukaan mekkalaa ja kurkisteli sisälle taksiin.
– Olen 60-vuotias kaveri ja olen ajanut taksia kolmekymmentä vuotta, enkä ole ikinä pelännyt niin paljon kuin tuossa tilanteessa, vaikka minulle on sattunut kaikenlaista, Pajunen kertoi poliisikuulusteluissa.
Kurkku turposi
Epäilty tekijä oli vielä paikalla, kun poliisipartio saapui. Toinen poliisimiehistä jututti Pajusta, toinen epäiltyä.
– Toinen poliisimiehistä sanoi minulle, että asian kannattaisi antaa olla. Sanoin, että en todellakaan jätä asiaa tähän, koska kuristaminen oli voimakasta ja sain siitä vammoja. Ääneni alkoi muuttua käheämmäksi kuristamisen takia.
Pajunen soitti vaimolleen, joka vei miehensä tarkastettavaksi Espooseen Jorvin sairaalaan.
– Lääkäri totesi, että jäljet kaulallani sopivat teonkuvaukseen ja kurkkuni tulee todennäköisesti vielä turpoamaan, koska turvotus oli vasta kohoamassa. Vaimoni käskettiin valvoa vointiani yöllä.
Seuraavana aamuna Pajunen palasi sairaalaan tarkempiin tutkimuksiin. Pajusen kurkku kuvannettiin. Kuristamisesta aiheutui Pajuselle kipua, äänen kähenemistä ja äänihuulten turvotusta.
– Minun käskettiin olla puhumatta kaksi viikkoa. Kahden viikon jälkeen tulin uudestaan tarkastukseen ja kaulallani oli edelleen jäljet kuristamisesta.
Lue myös: Taksinkuljettajaa hakattiin kasvoihin - hakkaaja ei aikonut maksaa kyydistä
Näki toistuvasti painajaisia
Ensimmäisten viikkojen aikana Pajunen ei pystynyt nukkumaan juuri lainkaan pelkotilansa takia. Hän sai lähetteen psykiatrin luo, koska hän koki voimakasta ahdistusta. Pajusella diagnosoitiin traumaperäinen stressihäiriö tapahtuneen takia. Hän tapasi 10 kertaa psykologia ja kolme kertaa psykiatria.
– Kesä 2019 oli aivan kauhea. Näin painajaisia, joissa toistelin "älä tapa, älä tapa". Jouduimme vaimoni kanssa muuttamaan, koska en enää uskaltanut olla kotona. Olin todella ahdistunut tapahtuneen takia, Pajunen kertoo.
Nukkumattomuus ja pitkään jatkunut stressitila, posttraumaattinen stressi, aiheutti sen, että Pajunen ei uskaltanut pitkään aikaan mennä yksin ulos edes kauppaan. Lisäksi auton rattiin hän ei uskaltanut mennä ennen elokuuta 2019.
– En ole ikinä eläessäni pelännyt niin paljon kuin tämän teon takia. Pelko jäi päälle pitkäksi aikaa. Kesti pitkään, ennen kuin mielenrauhani palautui.
Työhönsä taksinkuljettajaksi Pajunen pystyi palaamaan vasta syyskuussa, 17 viikon sairausloman jälkeen. Traumaperäinen stressihäiriö aiheutti hänelle haittaa ainakin neljän kuukauden ajaksi.
Lue myös: Liputta matkustanut mies hakkasi bussikuskin Kirkkonummella – valvontakamera tallensi kuskin lasinsirpaleista veriset kasvot
Pitkä tutkinta
Poliisikuulusteluihin Pajunen kutsuttiin vasta vuoden ja 9 kuukauden kuluttua tapahtuneesta.
– Minua kismittää, että olen roikkunut löysässä hirressä nyt neljä vuotta tämän asian kanssa. Poliisin tutkinta eteni todella hitaasti ja oikeudenkäyntiä lykättiin kahdesti. Koen, että ammattikuljettajiin kohdistuviin väkivallantekoihin suhtaudutaan vähätellen. Miksi yhteiskuntamme sallii sen? Pajunen ihmettelee.
Tänään oikeudessa luetaan syyte pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta noin kolmekymppiselle miehelle. Poliisin esitutkinnassa mies myönsi, että hänen kätensä osui Pajusta "naamaan, leukaan tai johonkin".
Pajunen vaatii mieheltä korvaukseksi tilapäisestä haitasta 5500 euroa ja kärsimyksestä 1500 euroa sekä korvausta ansionmenetyksestä.