Talitiaiset terrorisoivat lehmiä Lapissa – nokkivat haavoja utareisiin: Useita eläimiä on jouduttu lopettamaan, Tuomon tilan tappiot 20 000 euroa

Scanstock ja Lehtikuva
Julkaistu 15.01.2020 16:14
Toimittajan kuva

Ismo Puljujärvi

ismo.puljujarvi@mtv.fi

Maatiloilla on kärsitty talitiaisten oudosta käyttäytymisestä Lapin Simossa. Linnut ovat nokkineet haavoja karjaan, minkä seurauksena osa lehmistä on sairastunut vakavasti ja jouduttu lopettamaan.

Yhtä talitiaisten terrorisoimaa lypsytilaa pitää Tuomo Leinonen. Hän kertoo MTV Uutisille, että häntä odotti marraskuussa yllätys, kun hän meni navettaan. Jopa parikymmentä talitiaista oli nokkimassa lehmien utareita niistä löytyvän maitorasvan takia.

– Lehmät saivat nokkimisen seurauksena niin pahoja tulehduksia, että osa lehmistä jouduttiin lopettamaan, Leinon harmittelee.

Neljä lehmää jouduttiin lopettamaan ja kolme lähetettiin teuraalle. Mies arvioi vahinkojen nousevan 20 000 euroon. He aikovat hakea korvausta ELY-keskuksen kautta.

talitiainen

Viattomalta näyttävä talitintti on saanut aikaan ikävää jälkeä Lapin Simossa.

Nopea kaveri oppimaan

Helsingin yliopiston eläintieteen yksikön intendentti Aleksi Lehtinen ihmettelee myös MTV Uutisille talitiaisten käytöstä. Hän ei ole aikaisemmin kuullut vastaavasta.

– Talitiainen on hyvin oppivainen ja utelias eläin. Ne etsivät ravintoa kummallisista paikoista ja liikkuvat parvissa. Talitiaiset myös oppivat toisiltaan nopeasti, hän toteaa.

LUE MYÖS: Ennätysmääriä vesilintuja – Lämpimien säiden takia entistä useampi vesilintu talvehtii Suomessa

Yksi keino tutkijan mukaan on välttää lintujen talviruokinta, jolloin eläimet eivät tulisi pihapiiriin. Talviruokinnasta tulisi hänen mielestään sopia myös muiden lähistöllä asuvien naapurien kanssa.

Tilanne Leinosen lypsytilalla on hiljalleen rauhoittumassa. He ovat joutuneet pohtimaan kuitenkin lintujen talviruokinnasta luopumista.

– Meillä on ollut lintujen ruokintapaikka sata metriä navetasta. Täytyy ensi vuonna huomioida, ettei pääse noin isoa talitiaisten populaatiota syntymään, Leinonen pohtii.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet