Tällainen on järjestelykeskus, johon turvapaikanhakijoita aletaan ohjata

17:53imgKatso myös: Kuinka kova ruuhka on Suomen viimeisellä auki olevalla itärajan asemalla?
Julkaistu 24.11.2023 18:35
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Valtioneuvosto on päättänyt tänään järjestelykeskusten käyttöönotosta. Mutta mikä on järjestelykeskus, ja kuka niistä vastaa?

Järjestelykeskuksen perustamispäätös turvaa Maahanmuuttoviraston mukaan sen, että viranomaisilla on kaikissa tilanteissa riittävä toimivalta ja työvälineet turvapaikanhakijoiden hallittuun ja turvalliseen rekisteröintiin.

Ratkaisun siitä, milloin ja mihin järjestelykeskus perustetaan, tekee Maahanmuuttovirasto ajankohtaisen tilanteen perusteella.

– Järjestelykeskuksen toimeenpanopäätös tehdään tiiviissä yhteistyössä poliisin ja Rajavartiolaitoksen kanssa. Toimeenpano voidaan tarvittaessa käynnistää hyvinkin nopeasti ja tiedotamme siitä erikseen, Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela kertoo tiedotteessa.

– Järjestelykeskusten sijainnit määräytyvät kulloisenkin tilanteen mukaan.

Lue myös: Maahantulijat aletaan rekisteröidä järjestelykeskuksissa

Turvapaikanhakijat rekisteröidään keskuksessa

Järjestelykeskuksessa viranomaiset selvittävät turvapaikanhakijoiden maahantulon edellytykset ja heidät rekisteröidään, Maahanmuuttovirasto selvittää.

Käytännössä turvapaikanhakijan rekisteröinti tarkoittaa esimerkiksi henkilötietojen keruuta, sormenjälkien ja valokuvan ottamista sekä rekisteritarkastuksia.

Rekisteröinnin tekee poliisi tai rajaviranomainen.

Turvapaikanhakija oleskelee rekisteröinnin ajan keskuksessa, ellei hänen terveydentilaansa liittyvä tai muu tärkeä henkilökohtainen syy muuta edellytä.

Sisäministeriön mukaan maahantulijoita voidaan pitää järjestelykeskuksissa enintään viikon. Nopeimmillaan rekisteröinti tapahtuu muutamassa tunnissa.

Rekisteröinnin jälkeen turvapaikanhakijat pääsevät siirtymään vastaanottokeskuksiin.

– Tilanne on ollut pääosin rauhallinen rekisteröintivaiheessa, mutta järjestelykeskus antaa toimivallan rajoittaa hakijoiden liikkumista, kunnes rekisteröinti on saatu hoidettua, mikä osaltaan varmistaa sisäistä turvallisuutta, Haahtela toteaa.

Lue myös: MTV Inarissa: Itärajalle pyrkivät ihmiset suuntaavat nyt Raja-Jooseppiin – tältä siellä näyttää

Sisäministeriön muistiosta ilmenee, että Rajavartiolaitos, Maahanmuuttovirasto ja poliisi ovat pitäneet tällä hetkellä tarpeellisena kahden järjestelykeskuksen perustamista. Paikkakunniksi on nimetty Joutseno ja Oulu.

Mikä on järjestelykeskus?

  • Järjestelykeskus on Maahanmuuttoviraston alaisuudessa toimiva valvottu keskus, jossa poliisi ja muut viranomaiset rekisteröivät turvapaikkahakemukset ja ottaa hakijoilta biometriset tunnisteet, eli esimerkiksi sormenjäljet.

  • Järjestelykeskus voi olla vastaanottokeskus tai mikä tahansa tila, jossa turvapaikanhakijoille voidaan tarjota kunnollinen suoja, ruokahuolto ja riittävät peseytymistilat. Maahanmuuttovirasto päättää järjestelykeskuksen sijainnista.

  • Turvapaikanhakija velvoitetaan oleskelemaan rekisteröinnin ajan keskuksessa, jollei hänen terveydentilaansa liittyvä tai muu tärkeä henkilökohtainen syy muuta edellytä. Turvapaikanhakija voi lain mukaan viettää järjestelykeskuksessa korkeintaan seitsemän vuorokautta.

  • Keskuksessa toimii pääasiassa Maahanmuuttoviraston, poliisin, ja Rajavartiolaitoksen henkilöstöä.

  • Kun turvapaikanhakija on rekisteröity, Maahanmuuttovirasto järjestää turvapaikanhakijoille majoituspaikat vastaanottokeskuksista ympäri Suomea. Suomessa on tällä hetkellä toiminnassa 103 vastaanottokeskusta. Maahanmuuttoviraston omat vastaanottokeskukset sijaitsevat Helsingissä, Joutsenossa ja Oulussa.

Lähde: Migri.

Tuoreimmat aiheesta

Turvapaikanhakijat