Tällaista on arki Kreikassa: Neljän hengen perhe elää 110 eurolla kuussa

Protesters clash with riot police during a mass rally against the new memorandum outside the Greek Parliament in Athens, Greece, 12 February 2012
Kreikassa on nähty lukuisia mielenosoituksia hallituksen säästöleikkauksia vastaan.
Julkaistu 15.02.2012 11:37(Päivitetty 27.02.2012 11:02)
Toimittajan kuva

Saija Räsänen

saija.rasanen@mtv3.fi

Kreikassa nelihenkinen perhe joutuu tällä hetkellä pahimmillaan elämään 110 eurolla kuussa, kertoo Kreikan Kastoriassa asuva suomalaissyntyinen Riitta Ridell. Taloustilanne ja arjen ahtaus ovat Ridellin mukaan tärkein syy maan mellakoihin.

– Nelihenkinen perhe ei elä hyvin tuolla summalla. Makaroni on onneksi halpaa ja sukulaiset auttavat jopa Suomesta minkä pystyvät. Normaali ruoan hinta on suunnilleen sama kuin Suomessakin, liha jopa kalliimpaa, Ridell kertoo.

Vielä puoli vuotta sitten neljän hengen perheen kuukausibudjetti oli Ridellin mukaan noin 500 euroa, mutta säästöleikkaukset ovat syöneet tuloja koko ajan. Uhkana ovat yhä uudet säästöt, vaikka leikattavaa ei enää juuri ole.

Mellakoiden lumipalloefekti on Ridellin mukaan valmis, kun leikkauksiin kyllästyneet ihmiset järjestävät mielenosoituksia, joihin sekaantuu anarkistiryhmiä.

Ridellin mielestä suomalaiset eivät osaa tarpeeksi arvostaa sosiaaliturvajärjestelmäänsä – jos Kreikassa jää työttömäksi, on seuraava vaihtoehto lähteä kadulle kerjäämään.

Ridell ei osaa kuvitella oikotietä ulos umpikujasta, koska ongelmat ovat niin syvällä. Kreikan taloudellinen tilanne on hänen mukaansa seurausta vuosikymmeniä jatkuneesta poliittisesta korruptiosta.

Lisäksi vikaa on tavallisten ihmisten asenteissa: Kreikassa on esimerkiksi nostettu kuolleiden ihmisten eläkkeitä kymmeniä vuosia kenenkään puuttumatta asiaan.

Työnantajat taas ovat Ridellin mukaan kiinnostuneita vain pimeistä työntekijöistä.

– Jos et ota työtä vastaan, sen ottaa joku muu, yleisimmin laittomat maahanmuuttajat, joilla ei ole mitään velvoitteita maksaa veroja. 20 euron palkka 10 tunnin työstä ei kuulosta houkuttavalta, mutta pakkohan siihen on tarttua, jos ei muualta rahaa saa, Ridell sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa