Tallink Silja avaa viikko sitten sattuneen kohuristeilyn taustoja. Yhtiön viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan joulukuun 8. päivän risteily oli monella tapaa poikkeuksellinen.
– Sillä on ollut harvinaisen levoton ilta. On ollut paljon tapahtumia ja valitettavasti myös konfliktitilanteita, joita järjestysmiehet on joutuneet rauhoittamaan, Nöjd sanoo.
Nöjdin mukaan osalta risteilylle osallistuneilta juhlinta oli riistäytynyt käsistä. Noin 30-vuotiaiden ryhmän toimintaan oli aluksi jouduttu puuttumaan puhuttamalla.
Mukana risteilyllä oli myös 130 abiturientista koostuva lukiolaisryhmä, joiden toimintaan laivan järjestysmiehet olivat niin ikään joutuneet puuttumaan. Päihtyneiden ryhmien väliset konfliktit oli saatu ensiksi selvitettyä puhumalla, mutta myöhemmin samat henkilöt olivat jatkaneet häiriköintiä.
– Nujakointia, häiriköintiä, oveen potkimista, laivan hyttien varusteiden vahingoittamista, Nöjd luettelee.
– Ei pystytä sitä sanomaan, että kuka on mitenkin käyttäytynyt ja mikä on johtanut mihinkin ja kuka ärsytti ketä, mutta joka tapauksessa tällaiseen tilanteeseen on päädytty, että on tullut erilaisia konflikteja ja ikäviä yhteenkohtaamisia.
Myöhemmin häiriköivä kolmekymppisten ryhmä oli otettu kiinni ja heidät oli luovutettu Tukholmassa Ruotsin poliisille.
"Kenenkään ei pitäisi tuntea oloaan turvattomaksi"
Tapaus nousi esiin, kun risteilylle osallistunut abiturientti kirjoitti kokemuksistaan Facebookiin ja kertoi, että tapahtumia ei oltu hoidettu hänen mukaansa asianmukaisesti.
– Jos matkustaja kokee, että hänen henkeään on uhattu, ja siihen ei ole tarpeeksi suurella vakavuudella siinä hetkessä puututtu, niin tietenkään ei ole tarkoitus, että kukaan laivaa pelkäisi tai tuntisi oloaan turvattomaksi.
Kokemuksistaan kirjoittaneeseen abiturienttiin on oltu yhteydessä ja käyty Nöjdin mukaan keskustelua hyvässä hengessä. Tallink Silja aikoo vielä selvittää mitä tilanteesta olisi opittavissa.
– Vielä mietitään, onko tilanteessa toimittu viestinnällisesti juuri oikeita sanoja käyttäen vai olisiko voitu sanoa sitten jotain muuta, Nöjd sanoo.
Hänen mukaansa itse tilanteessa järjestysmiehet toimivat kuitenkin oikein ja ohjeiden mukaan.
Nöjdin mukaan vastaavat tilanteet ovat harvinaisia. Silja Linen laivoilla matkustaa joka vuosi 9 miljoonaa ihmistä, ja Suomesta liikennöi yhteensä seitsemän laivaa. Satamissa poliisille luovutetaan säilöön otettuja henkilöitä Nöjdin mukaan arviolta joitakin kymmeniä vuodessa yhteensä kaikilta laivoilta.
– Totta kai kaikenlaista sattuu ja tapahtuu, mutta matkustajamäärään nähden tosi harvinaisia ovat näin levottomat illat, Nöjd sanoo MTV Uutisille.