Taloustieteen Nobel-palkinto on myönnetty yhdysvaltalaiselle Richard H. Thalerille. Häntä pidetään käyttäytymistaloustieteen perustajana, koska hän on tutkinut muun muassa talouden psykologiaa.
Häneltä on suomennettu yksi teos, "Väärin käyttäytyminen – käyttäytymistaloustieteen synty". Kirjan julkaisi Terra Cognita -kustantamo vuonna 2015.
Thalerin tutkimusten mukaan ihmiset ja päätöksentekijät eivät ole perinteisen taloustieteen odottamia rationaalisia toimijoita tai robotteja, vaan he tekevät myös muita kuin järkeviä päätöksiä.
– Hänen empiiriset löytönsä ja teoreettiset oivalluksensa ovat olleet apuna uuden ja nopeasti laajenevan käyttäytymistaloustieteen leviämiselle, millä on perustavaa laatua oleva vaikutus monilla taloustieteen ja talouspolitiikan alueilla, Nobel-komitea perustelee Thalerin palkintoa.
Thaler sanoi haastattelussa tutkimustensa tärkeimmäksi havainnokseen sen, että talouden toimijat ovat ihmisiä, mikä pitää taloustieteen malleissa huomioida.
Thaler toimii Chicagon yliopiston taloustieteen professorina käyttäytymistieteellisen taloustieteen tutkijana.
Uutistoimisto AFP:n mukaan hän on jopa esiintynyt itsenään elokuvassa The Big Short, joka käsitteli finanssikriisiin johtanutta Yhdysvaltain asuntokuplaa. Elokuvan pääosia esittivät Christian Bale ja Brad Pitt.
Miljoonan euron palkinto
Taloustieteen Nobel ei ole virallinen Nobel-palkinto, sillä se ei ole ruotsalaisen tiedemiehen Alfred Nobelin alulle panema. Tunnustus rahoitetaan Ruotsin keskuspankin varoilla. Palkinnon suuruus on noin miljoona euroa.
Viime vuonna palkinnon jakoivat Massachusetts Institute of Technology -yliopistossa työskentelevä suomalainen Bengt Holmström ja Harvardissa työskentelevä britti Oliver Hart.