Suomenlahdesta pyydetyistä särjistä on löydetty imumatojen toukkamuotoja, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Maksamadot voivat tarttua raakaa kalaa syöviin koiriin, kissoihin ja ihmisiin
Evira suositteleekin pakastamaan kotona ruuanlaitossa ne kalat, joita ei kuumenneta ennen syömistä. Särkikaloille Evira suosittelee vähintään seitsemän vuorokauden pakastamiskäsittelyä.
– Kotona ruoanvalmistuksessa käytetyt kalastetut kalat, joita ei kuumenneta ennen syömistä, on syytä pakastaan -20º:een tai sitä alempaan lämpötilaan vähintään 24 tunnin ajaksi. Kaloista saatu mäti tulee myös pakastaa. Silakka ja kilohaili eivät tarvitse tällaista esikäsittelyä, sanoo ylitarkastaja Carmela Hellsten Evirasta.
Evira sanoo nettisivuillaan, että jos ostettua tai itse kalastettua kalaa graavataan tai kylmäsavustetaan kotona, kannattaa kalat pakastaa joko raaka-aineena tai valmiina tuotteena.
Suomessa viljellyn kirjolohen ja Norjassa viljellyn lohen loisriski on erittäin pieni, joten näitä ei tarvitse pakastaa, vaikka niitä ei kuumennettaisikaan.