Talvi oli tavanomaista kylmempi – alin lämpötila 44,3 pakkasastetta

Talven alin lämpötila oli 44,3 pakkasastetta. Lukema mitattiin Enontekiön lentoasemalla tammikuun alussa.

Talvi eli joulu-helmikuu oli tavanomaista kylmempi, selviää Ilmatieteen laitoksen tilastoista. Lämpötila oli yleisesti 1‒3 astetta pitkän ajan keskiarvoa alempi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan edellisen kerran talvi oli kylmempi suuressa osassa maata vuonna 2011. Pohjois-Lapissa tosin oli kylmempää talvella 2018.

Helmikuu puolestaan oli lämpötiloiltaan melko tavanomainen, mutta selvästi keskiarvoa kylmemmät joulu- ja tammikuu saivat koko talven kallistumaan tavanomaista kylmemmäksi.

Talven keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin yhdestä pakkasasteesta Itä- ja Pohjois-Lapin noin 14 pakkasasteeseen.

Talven alin lämpötila, 44,3 pakkasastetta, mitattiin Enontekiön lentoasemalla tammikuun 5. päivänä. Kyseessä oli samalla 2000-luvun alhaisin Suomessa mitattu lämpötila.

Talven ylin lämpötila, 6,8 plusastetta, mitattiin Kökarin Bogskärin havaintoasemalla joulukuun 19. päivänä.

Aurinko paistoi tavallista vähemmän

Joulu-helmikuun sademäärä oli Ilmatieteen laitoksen mukaan lähellä tyypillistä. Lähinnä länsirannikolla ja Lapissa jäätiin hieman pitkän ajan keskiarvojen alapuolelle.

Ilmatieteen laitoksen alustavien tietojen mukaan talvikuukausina satoi eniten Helsingin Kumpulan havaintoasemalla, 207,6 millimetriä, ja vähiten Inarin Nellimin havaintoasemalla, 59,9 millimetriä.

Suurimmalla osalla havaintoasemista auringonpaistetunteja oli talvikuukausien aikana tavanomaista vähemmän.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta oli helmikuun lopussa kaikilla Manner-Suomen havaintoasemilla, mutta Ahvenanmaalla ja paikoin myös lounaissaaristossa oli lumetonta. Eniten lunta oli Kainuussa Puolangan Paljakan havaintoasemalla, 111 senttimetriä. Ajankohtaan nähden lunta oli tavanomaista enemmän etenkin maan keskiosassa, Keski-Suomesta Kainuuseen paikoin jopa harvinaisen paljon.

Etelärannikolla ja Itä-Lapissa oli alueita, joissa lunta oli puolestaan keskimääräistä vähemmän.

Lue myös:

    Uusimmat