Ritva Nuorivaaran elämä mureni pieniksi palasiksi, kun hän sai aivoverenvuodon vuonna 2005.
– Kyllä se oli kamalaa sen hetken aikaa, yksi tai kaksi sekuntia, kun tajusin, että jotain tapahtuu enkä tiennyt mitä. Tiesin vain, että sinne meni elämä kuin lapsivesi ikkunasta ulos kertaheitolla, kertoo Ritva Nuorivaara.
Lapset kutsuttiin sairaalaan. Heille kerrottiin, ettei tiedetty, jäisikö äiti henkiin. Jos hyvin kävisi, naisen elämä jatkuisi pyörätuolissa.
– Vanhin poikani oli katsonut hymyillen ja kyseenalaistanut lääkärin sanat. Lääkäri oli katsonut häntä ja kysynyt, oliko pojalla jotakin asiaa. Poika sanoi että, jos minä vähänkään äitiäni tunnen, hän nousee tuosta kohta. Ja niin minä olin noussutkin.
Ritvan vasen puoli oli halvaantunut kokonaan, eikä hän tiennyt vielä, miten elämä jatkuisi. Ritva joutui opettelemaan kävelemään uudestaan. Lääkärissä hänelle tarjottiin rollaattoria, mutta nainen kieltäytyi.
– Se on jäänyt takaraivoon, että rollaattori ei ole ihmistä varten. Olen sitä mieltä, että luoja on tehnyt meistä kaksijalkaisia, ei nelijalkaisia.
– Ajatus lähti siitä, kun olin Ärrällä töissä, ja mummelit kävivät siellä rollaattoreiden kanssa. He valittelivat vointiaan, ja minä sanoin että ei ihme, tuo on ihan väärä asento kulkea.
Myös Ritvan hoitaja päätti, että rouva kävelisi omin jaloin pois sairaalasta. Huomattuaan, että Ritvan tahti parani, hoitaja hoputti lisää.
Ääniaaltoterapia antoi minuuden takaisin
Ritva tutustui ääniaaltoterapiaan eli FA-tuoliin neljä vuotta sairastumisensa jälkeen. Siitä Ritva saa kiittää ystäväperhettään, jolla oli FA-tuoli kotonaan. Tuoli toi Ritvan pikkuhiljaa takaisin elämään. Ennen tuoliin istumista Ritva oli tuntenut jaloissaan muun muassa ylimääräisiä varpaita.
– Olin kolme päivää "tehohoidossa". Ensimmäisenä päivänä kävin tuolissa kerran, ja toisena päivänä kahteen otteeseen. Minusta tuntui kuin minulla olisi ollut 25 varvasta molemmissa jaloissa. Henkilö, joka antoi minulle hoitoa, seurasi ilmeitäni ja näki, että jotain tapahtuu. Minä hihkaisin, että minun varpaani lähtivät! Se oli uskomaton tunne.
– Ennen tuolia olin aika masentunut ja epätoivoinen. Kun sisäinen tietokone on hajonnut, ei elämässä ole mitään kivaa. Vaikka haluaisi löytää valoisan hetken, aina tulee peikko.
– Kun potilas käy läpi tuolihoidon, elämänlaatu muuttuu täysin. Se on niin mieletön, Ritva tuumaa.
– Kun lähdin hoitotuolista, ja kävelimme kotiin, mietin että nyt minun laajakaistani on laajentunut, nythän on tapahtunut jotain kummallista.
Ääniaaltoenergiassa on kyse tietokoneelle ohjelmoidusta ohjelmasta, jossa äänitaajuus avaa elimistön tukkoisuutta. Ohjelma suunnitellaan niin, että se kohdistuu kehon ongelmakohtaan.
– Minulla istunnot kestivät kauan, koska olin huonona läpikotaisin. Kun hoitoa kohdistettiin eri pisteisiin, hoitaja käänsi nappuloita ja tunsin kivan värinän.
Pääkopan katkenneet johdot yhteen
Nuorivaara kertoo lukeneensa lehdestä teorian siitä, mitä ihmisen pääkopalle aivoverenvuodossa tapahtuu.
Artikkelissa tilannetta verrattiin sähköjohtokelaan. Kelan rullaa käsin kasaan, ja laittaa sen autotalliin. Kun sitä tarvitsee, johto on solmussa. Sitä varten tarvitaan sivuleikkuri, jotta johdon voi pätkiä niin, että siitä saa edes jotakin. Sitten käsissä on läjä johdon palasia, jotka täytyy laittaa järjestykseen.
– Johdot eivät kohtaa toisiaan, ja tämä sama tapahtuu siis pääkopassa. Kysyin lääkäriltä, että onko se totta maalaisjärjellä ajateltuna, ja hän sanoi että on. Se mitä FA-mekanismissa tapahtuu, on se, että tuoli työntää niitä kohtia yhteen, jotka ovat poikki. Siten saadaan taas ehjä ketju.
Jatkohoitoa etelän auringon alla
Tuolin ansiosta Nuorivaaran oli mahdollista lähteä talvea pakoon ja jatkaa terapiaansa Espanjassa.
– Tiesimme, että tästä Suomen talvesta tulisi kova. On onni että lähdimme, sillä en olisi pystynyt kävelemään liukkaassa maastossa.
Espanjassa Ritva pääsi kävelemään. Hän kiersi lähiympäristöä yrittäen joka päivä ottaa 3500 askelta.
– Kävelin joka päivä. Espanjalainen pariskunta seurasi kävelyäni, kun kävelin heidän talonsa ohi.
Ritva kehui englanniksi espanjalaisrouvan kukkia, mutta laajempaan kommunikointiin rouvat eivät kielimuurin vuoksi pystyneet. Äskettäin Ritvan ystävätär tuli käymään, ja hän jutteli espanjalaisrouvan kanssa.
– Rouva kertoi ystävälleni olevansa onnellinen siitä, kuinka minä olen toipunut ja saanut ilmettä kasvoihini.
– Nyt vasta jälkeenpäin olen tajunnut, että aina kun hän katsoi minua hymyssä suin ja tervehti, niin hän tietämättäni avitti minua selviämään.
Ritva kertoo, että on viimeisen viiden–kuuden kuukauden aikana kävellyt ainakin 50 kilometriä.
Sinnikkyydellä selviää
Nuorivaaran ohjenuorana on toiminut sinnikkyys ja oma-aloitteisuus. Sinnikkyyden lisäksi tarvitaan jotakin, mikä tekee asian mahdolliseksi. Ritvalle se oli FA-tuoli.
– Ei kannata jäädä makaamaan, kun on saanut hoitoa FA-tuolissa, vaan pitää hyödyntää niitä työkaluja, joita on käytetty.
– Tuoli on vaikuttanut myös mielialaani kehoni kautta. Mutta kyllä sitä voi saada vaikka minkälaisen masennustaudin, jos alistuu ja polvistuu sen eteen.
Ritvalle sairastuminen on ollut pieni osa kaikkea sitä, mitä hänen elämässään on tapahtunut. Hän on myös jakanut FA-tuolin ilosanomaa eteenpäin.
– Minä sanoinkin tutulle geriatrille, että nyt hoidat asiat kuntoon sairaalaan ja vanhustentalolle. Kun mummeleille työnnetään pilleriä huuleen, niin sanot, että pillerit hihheijaa ja mummelit FA-tuoliin, kyllä se siitä sitten.
Kuvat: Colourbox.com
Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.