Tämä ihottumalta näyttävä sairaus voi olla ihosyövän esiaste

Aurinkokeratoosi on yleinen sairaus iäkkäillä ihmisillä, ja sen voi helposti sekoittaa tavalliseen ihottumaan. Epätavalliset hilseläiskät kannattaa tutkituttaa, sillä hoitamattomana aurinkokeratoosi voi kehittyä ihosyöväksi.

Vaikka aurinkokeratoosi saattaa olla vieras termi, vaiva on varsin tavallinen. Aurinkokeratoositapauksia ei tilastoida, joten arviot niiden määrästä ovat summittaisia. Suomessa niitä arvioidaan olevan 10–25 prosentilla yli 75-vuotiaista.

Aurinkokeratoosi on ihosyövän esiaste, joka näkyy ihossa ihottumaa muistuttavana läiskänä. Karheita, punertavia läiskiä voi olla useampikin samaan aikaan. Sairauden aiheuttaa pitkäaikainen altistuminen uv-säteilylle.

– Esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Aurinkokeratoosia ei esiinny muuten terveillä 30–40-vuotiailla. Yli viisikymppisillä oireita alkaa jo näkyä, ja 70-80-vuotiailla ne ovat varsin tavallisia, ihotautilääkäri Susanna Virolainen sanoo.

Läiskät tutkittava

Kasvot, kaula ja kämmenselät altistuvat herkimmin auringonvalolle, ja näille alueille läikät yleensä ilmestyvät. Iän myötä kehon puolustuskyky heikkenee, ja vanhoilla ihmisillä läikkiä voi ilmestyä myös vatsaan, selkään ja sääriin, vaikka alueet ovat yleensä paremmin suojassa auringolta.

– Ihotautilääkäri pystyy arvioimaan hyvin, milloin on kyse keratoosista. Yleislääkäri joutuu yleensä ottamaan koepalan varmistuakseen asiasta, Virolainen toteaa.

Joskus aurinkokeratoosi saattaa parantua itsestään. Jos hilseläiskät eivät näytä katoamisen merkkejä, hilseily lisääntyy ja iho muuttuu paksummaksi, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Läiskiä ei jätetä hoitamatta syöpäuhan takia. Alle prosentti aurinkokeratoosista kehittyy okasolusyöväksi vuodessa. Toisaalta noin 40 prosenttia okasolusyövistä kehittyy aurinkokeratoosista. Okasolusyöpälöydöksiä tehdään Suomessa vuosittain noin 900.

Useampi hoitotapa

Aurinkokeratoosia hoidetaan nestetyppijäädytyksellä. Läiskä palellutetaan -200-asteisella nestetypellä korkeintaan 20 sekunnin ajaksi. Alue jäätyy ja pintakerros putoaa pois. Se on helppo ja elegantti hoito, tosin siitä voi jäädä valkoinen jälki.

Jos läiskiä on 10–20, nestetyppihoito saattaa olla kivulias. Sen sijaan voidaan käyttää voidehoitoja, jotka kylläkin kestävät monta viikkoa ja läiskä rupeutuu.

– Monet karsastavat voidehoitoa sen pitkän keston johdosta. Uusia, lyhyempikestoisia voidehoitoja on kyllä tulossa markkinoille, Virolainen sanoo.

Sitkeissä aurinkoketoositapauksissa voidaan ottaa avuksi fotodynaaminen hoito eli sairaalassa annettava valohoito. Jos tauti ei parane, täytyy koepalan avulla varmistaa, onko diagnoosi oikea.

– Läiskiä ei yleensä leikata pois. Aurinkokeratoosi voi uusiutua niin leikkauksen kuin muiden hoitojen jälkeen, Virolainen selvittää.

Okasolusyövällä hyvä ennuste

– Vastaanotolla käy esimerkiksi golfareita, jotka ovat jatkuvasti alttiina valoärsytykselle. He golfaavat kesäisin Suomessa ja talvisin etelässä. Välillä he käyvät kontrollissa, Virolainen kertoo.

Jos aurinkokeratoosi alkaa kehittyä syöväksi, muutoksen kyllä huomaa. Alueelle alkaa kasvaa kunnon patti. Syöpä kehittyy hitaasti, joten hoito ehditään yleensä aloittaa ajoissa ennen kuin kasvain ehtii lähettää etäpesäkkeitä.

Iäkkäillä ihmisillä patteja saattaa tulla myös jalkoihin tai selkään, joten ne jäävät heiltä huomaamatta.

Okasolusyöpä harvoin lähettää etäpesäkkeitä. Tällöin kasvain on yleensä jo kasvanut varsin syvälle tai sen läpimitta on yli kaksi senttimetriä.

– Okasolusyövän ennuste on erinomaisen hyvä. Koska kasvain ilmestyy iholle, näkyvälle alueelle, se huomataan ajoissa. Jos syöpä tulee esimerkiksi kieleen, se ei tule samalla tavalla näkyväksi, Virolainen toteaa.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat