Veikko Huhtala kuuluu maailman eniten matkustaneiden ihmisten joukkoon. Nyt hän kertoo, mitkä paikat maailmalla ovat kaikista hankalimmat valloittaa. Vinkit sopivat omatoimiselle, vaihtelua kaipaavalle matkaajalle.
Veikko Huhtala on vaimonsa Oili Liudun kanssa mukana maailman eniten matkustaneita ihmisiä listaavan Most travelled people -sivuston 10 parhaan joukossa. Yhdessä he ovat siis mitä luultavimmin maailman eniten matkustanut pariskunta.
Listan mukaan maailmassa on 873 aluetta. Esimerkiksi suuremmat maat on jaoteltu provinssien tai osavaltioiden mukaan. Jokainen alue vastaa yhtä pistettä.
Huhtala on tällä hetkellä listalla sijalla 8 (757 pistettä) ja hänen vaimonsa sijalla 12 (721 pistettä).
Maailman kaunein paikka on tässä
Veikko Huhtalan mukaan yksi maailman kauneimpia paikkoja on Pitcairn-saari. Pienelle, 48 asukkaan saarelle pääsy oli ollut Huhtalan pitkäaikainen haave. Lopulta Veikko Huhtalan ja hänen vaimonsa onnistui päästä unelmasaarelle jopa kahdesti.
– Vuonna 2009 laivan moottori hajosi, emmekä päässeet käymään kolmella muulla saarella, joille oli tarkoitus mennä. Vuonna 2010 matka kuitenkin onnistui. Saimme jopa auttaa pitcairnilaisia uusimman luomutuotteen, hunajan pakkaamisessa, Huhtala kertoo.
Pitcairn on maailman pienin asuttu siirtomaa ja Britannian ainoa jäljellä oleva siirtokunta Tyynellämerellä. Saarella ei ole lentokenttää, mutta sinne järjestetään laivamatkoja.
– Pitcairnilla on oma postimerkki, joka on yksi maailman kalleimpia. Sieltä saatu postikortti on siis aika arvokas.
Näihin paikkoihin kannattaa mennä
Pääsiäissaari ja Saint Helenan saari ovat myös Huhtalan suosikkeja.
– Pääsiäissaaresta olin nähnyt niin paljon televisiossa, että kyllä oli mahtava kokemus nähdä se omin silmin. Moai-patsaat ovat todella näkemisen arvoisia.
Pääsiäissaari sijaitsee eteläisellä Tyynellä valtamerellä ja Saint Helenan saari Etelä-Atlantilla. Napoleon eli maanpaossa Saint Helenan saarella, missä hän myös kuoli, ja minne hänet haudattiin. Myöhemmin hänen luunsa on siirretty Ranskaan.
Falklandinsaaret Etelä-Amerikassa kuuluvat Yhdistyneelle kuningaskunnalle. 1980-luvun alussa Argentiina yritti saada aluetta itselleen, ja siitä käytiin kahden vuoden sota. Huhtala vieraili paikalla muutama vuosi sodan päättymisen jälkeen, vuonna 1987, jolloin siellä oli vielä miinavaroituksia. Saarten erikoinen luonto viehätti Huhtalaa.
– Olen harrastelijaornitologi eli lintubongari. Katselen siivekkäitä aina kotimaassa ja muualla, joten olihan se hienoa kun näin pingviinejä. Pääsin aivan niiden vierelle, metrin päähän ja vielä lähemmäksikin. Ne luottavat ihmisiin, koska eihän niitä kukaan vihaa.
Muihin suosikkeihin kuuluvat Uusi-Seelanti, Australia ja Kanada. Näihin maihin pariskunta voisi jopa muuttaa.
Näihin paikkoihin ei ole asiaa
Hankalia valloituksia ovat asumattomat Yhdysvaltojen sotilastukikohdat. Niihin lukeutuvat muun muassa Wake- ja Midway -saaret pohjoisella Tyynellä valtamerellä. Näille saarille pariskunta on päässyt käymään. Huhtalan mukaan saarille pääsee noin kerran vuodessa, ja silloinkin vain päiväretkille.
Johnstonin atolli on yksi paikoista, joihin ei tavallisella tallaajalla ole mitään asiaa. Se on Yhdysvaltojen sotilastukikohta pohjoisella Tyynellä valtamerellä. Ennen saarelle pääsi, kun Marshallista Honoluluun matkalla ollut kone teki välilaskun. Tuolloinkaan lentokoneesta ei päässyt kuitenkaan ulos. Nykyään saarelle ei ole siviileillä mitään yhteyttä.
Nikobaarit sijaitsevat Intian valtameressä, ja saaristo kuuluu Intialle. Turisteilta on kokonaan kielletty pääsy Nikobaareille, joita alkuperäiskansat pitävät turvapaikkanaan.
Brittiläinen Intian valtameren alue kuuluu Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Alueella sijaitsee Yhdistyneen kuningaskunnan ja Yhdysvaltojen yhteinen sotilastukikohta, joten myös sinne on hankala ulkomaalaisena päästä.
– Pääsaarelle ei pääse ollenkaan. Ulkosaarille on joskus joku päässyt käymään, Huhtala kertoo.
Kummallisia ruokia!
Pariskunta on kaikkiruokainen, joten ulkomailla nautitaan aina paikallista ruokaa.
Eksoottisimpiin ruokiin kuuluu muun muassa Salomosaarilla nautittu, grillattu Rainbowfish jamssin kera banaaninlehdeltä. Rainbowfish on noin 20 senttimetriä pitkä makeanvedenkala, jonka lajia esiintyy myös akvaariokalana. Jamssia käytetään keitettynä perunan asemasta, ja se muistuttaa huomattavasti bataattia.
Trinidadissa pariskunta nautti haiburgeria, mutta rajuin ruoka löytyi kuitenkin Thaimaasta.
– Kaikista hankalinta oli saada thaimaalainen keitto alas. Siinä tuli jo hiki otsalle.
Omatoimisuudella säästää selvää rahaa
Matkaliput Huhtala ja Liutu hankkivat omatoimisesti internetistä. Sillä he säästävät huomattavia summia.
– Jos vertaa matkatoimiston lippuihin, niin kyllä toinen puoli säästyy, kun itse hankkii. Ulkomailla käytämme joko paikallisia matkatoimistoja tai lentoyhtiöitä, kun lippuja ei netistä saa.
Turhaa tavaraa ei kannata kantaa mukanaan. Huhtalan pariskunta pitää mukanaan yleensä vain matkustamoon mahtuvat käsimatkatavarat. Loput hankinnat tehdään paikan päällä.
Tärkein vinkki muille maailmanvalloittajille on rohkea mieli lähteä.
– Jotkut ajattelevat, että esimerkiksi Etelä-Amerikassa ei pärjää kielen takia, mutta kyllä sitä pärjää. Ihminen pystyy mihin vain missä vain!
Haastattelu on julkaistu alun perin marraskuussa 2011.
Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer
Laatupaita kymmenellä eurolla − Tämä kohde on shoppailijan taivas!
Ritva ja Raimo myivät koko omaisuutensa ja muuttivat Dominikaaniseen tasavaltaan
Suomalaispari juhli eläkkeelle lähtöä luotiliiveissä ja hunnuissa
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä