Tämä Suomen tilasto on karua luettavaa – näin EM-unelma toteutuu

Helmarit jäi Italian jalkoihin – katso Tulosruudun raportti tästä

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue jäi pahasti Italian jalkoihin EM-karsinnan lohkovaiheen päätösottelussa Bolzanossa. Tulos on Helmareille pettymys, mutta tie EM-kisoihin on edelleen omissa käsissä.

Suomi lähti tiistai-illan otteluun kutkuttavista asetelmista. Suora paikka EM-kisoissa oli mahdollinen, mikäli Italia olisi kaatunut. Samalla Norjan oli jäätävä Hollantia vastaan ilman voittoa.

Pääkuvan videolla Tulosruudun raportti Italia-ottelun käänteistä.

Vierasryöstö ei ollut lopulta lähelläkään. Italia marssi suoraan EM-kisoihin vakuuttavalla 4–0-voitolla. 

– Täytyy myöntää, että Italia oli kyllä parempi. Ansaitsivat voiton tästä pelistä, Helmarien Emmi Alanen kommentoi MTV Urheilulle.

– He olivat vahvoja boksissa. Varmaan siihen se ratkesi, Alanen pohtii ottelun avainhetkiä.

Suomi jäi lopulta A-liigan lohkovaiheessa oman lohkonsa jumboksi. Suomi onnistui kotonaan voittamaan kerran ja venyi kahteen tasapeliin. Vieraskentillä kyyti oli kylmää: kolmessa tappio-ottelussa verkko soi yhdeksän kertaa, eikä maalinteossa onnistuttu kertaakaan. 

Vierasvaikeuksista huolimatta Alanen näkee karsinnan ensivaiheessa paljon hyvää.

– Viimeisellä kierroksella ratkesi kisapaikka. Oltiin siis ihan loppuun asti mukana. Harmittavasti ei päästy varmistamaan paikkaa tänään.

Lohkovaiheen isoina onnistumisina voidaan pitää Italia-kotivoittoa huhtikuussa, sekä kotikentän tasapelivenymisiä Hollantia ja Norjaa vastaan.

– Totta kai se antaa itseluottamusta ja uskoa omaan tekemiseen. Pystymme pelaamaan Euroopan huippumaita vastaan tasaisia pelejä. Mielestäni kuulumme A-liigaan ja olemme nyt näyttäneet sen, Alanen sanoo.

EM-kisaunelman jahtaaminen jatkuu syksyllä. Karsinnat siirtyvät nyt jäljellä olevien maiden osalta pudotuspelivaiheeseen. Ottelut pelataan loka-marraskuussa.

Ensimmäinen vastustaja kahdella kierroksella pelattaviin pudotuspeleihin arvotaan viikonloppuna kahdeksasta C-liigan joukkueesta. Vaihtoehtoina ovat muun muassa Kreikka, Romania ja Slovenia. Pudotuspelivaiheessa paremmuus ratkeaa kahden ottelun yhteistuloksella.

Mikäli Helmarit selvittää ensimmäisen vaiheen, kisapaikka ratkeaa lopulta toisella pudotuspelikarsintakierroksella, jossa vastus oletettavasti kovenee.

– Jokaisella osa-alueella täytyy ottaa steppejä eteenpäin koko ajan. Mielestäni olemme luoneet hyvin maalipaikkoja, mutta voisimme olla vielä vaarallisempia, Alanen pohtii kehityskohteita.

Jalkapallon naisten EM-kisat pelataan Sveitsissä kesällä 2025.

Lue myös:

    Uusimmat