Tämän kaiken verotiedot paljastavat – ja tämä jää niistä piiloon

Julkiset verotiedot eivät kerro koko totuutta henkilöiden tuloista. Esimerkiksi mahdolliset verovapaat etuudet ja pääomatulojen verovapaat osuudet jäävät tietojen ulkopuolelle.

Henkilöasiakkaan tuloverotuksen julkisia tietoja ovat henkilön nimi, syntymävuosi ja maakunta. Lisäksi valtion verotuksessa verotettava ansio- ja pääomatulo sekä kunnallisverotuksessa verotettava tulo. 

Verohallinto julkaisee vuoden 2023 tuloverotuksen julkiset tiedot torstaina 7.11. MTV Uutiset koostaa päivän aikana kaikki tärkeimmät ja kiinnostavimmat veroaiheiset uutiset tänne. 

Huomenta Suomessa käsitellään veroja kello 8-9 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa! Lähetyksessä verotietoja tulkitsevat ja analysoivat Veronmaksajain Keskusliitto ry:n toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sekä Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää

Myös tulovero, kunnallisvero sekä maksuunpantujen verojen ja maksujen yhteismäärä ovat julkista tietoa.

Julkista tietoa ovat myös veronkannossa maksettava tai palautettava määrä eli jäännösvero tai veronpalautus, verohallinnon sivuilla kerrotaan. 

Medialle luovutettavien verolistojen tuloraja on noussut 120 000 euroon. Aikaisemmin raja on ollut 100 000 euroa.

YKSITTÄISEN HENKILÖN JULKISET VEROTIEDOT SISÄLTÄVÄT:

 –  Veronalaiset ansio- ja pääomatulot vähennysten jälkeen.

– Tuloista määrätyt verot vähennysten jälkeen.

– Henkilön vuoden aikana maksaman tuloveron ja kunnallisveron määrän.

– Veronpalautuksen tai maksettavan jäännösveron määrän.

JULKISISTA TIEDOISTA EIVÄT NÄY:

– Verottomat ansio- tai pääomatulot.

 –Verottomia tuloja ovat esimerkiksi toimeentulotuki, lapsilisät, lakkoavustus ja oman asunnon myynnistä tietyin ehdoin saatu myyntivoitto.

– Myös osa henkilön saamista osingoista on tietyin ehdoin verovapaata.

–  Mistä ansio- tai pääomatulot koostuvat.

– Tarkka palkka tai eläke.

–  Mitä tai minkä suuruisia vähennyksiä on tehty.

Lähde: Verohallinto

Verottajan tietojen mukaan suomalaiset saivat vuonna 2022 ansiotuloja yhteensä 151,8 miljardia euroa ja pääomatuloja 16,1 miljardia euroa. 

Julkisissa verotiedoissa kuitenkin näkyi ansiotuloja vain 125,1 miljardia ja pääomatuloja 12,2 miljardia euroa. 

Näin ollen julkisista tiedoista jäi tilastojen mukaan puuttumaan yhteensä 30,7 miljardia euroa, mikä on noin 18 prosenttia kokonaistuloista. 

Julkisten tietojen ulkopuolelle jääneiden tulojen osuus on pysynyt kutakuinkin samana viimeiset kymmenen vuotta.

Miljoonatuloja saaneita on todellisuudessa enemmän

Sama pätee myös esimerkiksi miljoonatuloisten määrään. Kaikkien yhteenlaskettujen tulojen perusteella Suomessa oli vuonna 2022 miljoona euroa tienanneita 1 500. 

Julkisten tietojen perusteella heitä oli kuitenkin vain 1 255, eli piiloon jäi 250 miljoonatuloista.

Monet tuet ja lisät jäävät näkemättä

Verottajan julkaisemissa tiedoissa on huomioitu erilaiset verovähennykset. Yleisiä vähennyksiä ovat muun muassa matkakulut ja tulonhankkimismenot.

Vuoden 2022 verotiedoissa merkittävin ansiotuloista tehtävä vähennys oli pakolliset eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut. Niitä oli yhteensä 8,7 miljardia euroa.

Julkisista verotiedoista näkee siis käytännössä veronalaiset ansio- ja pääomatulot erilaisten verovähennysten jälkeen sekä maksettujen verojen määrän.

Tiedoista ei näy verottomat ansio- ja pääomatulot, joita ovat esimerkiksi toimeentulotuki, lapsilisät, lakkoavustukset tai oman asunnon myynnistä saatu myyntivoitto, jos myyjä on asunut asunnossa esimerkiksi yli kaksi vuotta. 

Myös osa osingoista on verovapaata. Julkisista verotiedoista ei näe myöskään maksetut lahjaverot, perintöverot tai varainsiirtoverot.
 

Lue myös:

    Uusimmat