Jääkiekon SM-liigassa on nähty hiljattain useita rajuja pääosumia. Sarjan toimintamalli aivotärähdystilanteissa on noussut tikunnokkaan erityisesti sen jälkeen, kun Pelicans-puolustaja Aatu Jämsen jatkoi ottelua Johan Motinin päähän kohdistuneesta taklauksesta huolimatta. SM-liigaseurassa työskentelevä Marko Kivimäki avaa nyt protokollaa MTV Urheilulle.
Liigan aivotärähdysmenettely on ollut myrskyn silmässä viime viikosta lähtien. Jämsenin tapauksen tiimoilta asiaa kommentoinut SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kertoi virheellisesti Iltalehdelle, että sarjassa ei ole käytössä protokollaa vastaavia tapauksia varten.
HPK:n lääkärinä toimiva Marko Kivimäki vahvistaa MTV Urheilulle, että SM-liigalla on käytössään protokolla, eikä se ole uusi.
– Hyvinkin selkeät pelisäännöt, mitä tapahtuu, jos tulee epäilys päävammasta. On ollut monia vuosia käytössä, Kivimäki selventää.
Kun pääosuma tulee, on jo tässä vaiheessa seuroilla käytössään ennakkoon hankittua dataa iskun saaneesta pelaajasta.
– Jokainen pelaaja testataan jo ennen kautta. On olemassa terveenä tehty testitulos, johon voidaan verrata, jos tulee päävamma, Kivimäki taustoittaa.
LUE MYÖS: SM-liigaseura jyrättiin toistamiseen rumin lukemin lyhyen ajan sisään – toimitusjohtaja avautuu: "Anteeksiantamatonta"
Kivimäen mukaan valtaosassa päätärskytapauksia ottelu jää pelaajalta kesken, mikäli on edes epäily aivotärähdyksestä. Diagnosointi on kuitenkin haastavaa.
– Riittävän suuri epäilys, vaikka oireita ei olisi, niin peliä ei jatketa. Tämä on asia, jonka kanssa ei ihan hirveästi kannata lähteä urheilemaan, HPK-lääkäri toteaa.
Kivimäen mukaan aivotärähdystestaus ei ole mustavalkoista. On oltava kykyä tulkita testimenetelmien tuloksia. Testauksessa on paljon virhelähteitä. Virhemarginaalia pyritään osaltaan alentamaan esimerkiksi sillä, että testaus pyritään hoitamaan kaukana kaukalon laidasta.
– Vaatii yleensä sen, että päästään rauhallisempaan tilaan kuin se vaihtopenkki. Oireet tulevat usein viivästyneesti, yleisimmin 15 minuutinkin viiveellä.
LUE MYÖS: SaiPan häpeällinen tappio sai ironisen mausteen – kotihallin kaiuttimista kajahti Via Dolorosa
Esimerkiksi pudotuspeleissä pelaajan itsensä halu jatkaa ottelua pääosuman jälkeen voi olla kovakin. Lääkärin arvovalta on kuitenkin Kivimäen mukaan näissä tilanteissa ylitse muun.
– Silloin pitää käyttää omaa kokemusta ja harkintakykyä. Kyllä siinä menee lääkärin sana yli, Kivimäki paaluttaa.
Jämsenin tapaus puhutti – protokolla toteutui
Viime viikon keskiviikkona Pelicansin nuori tähti Aatu Jämsen jäi HIFK-pakki Johan Motinin jyrän alle. Motin sai tilanteesta peräti yhdeksän ottelun pelikiellon. Keskustelu tilanteen ympärillä otti liekkiä erityisesti siksi, että Jämsen jatkoi ottelua vielä käynnissä olleen erän loppuun ja teki sen aikana myös maalin.
Juttu jatkuu videoupotuksen jälkeen.
1:35
Lahtelaisten fysioterapeutti Erno Jokinen kertoi Iltalehdelle tehneensä Jämsenille kaikki protokollan mukaiset testit vaihtopenkillä. Oireita ei ollut havaittavissa. Jokinen kuitenkin otti Jämsenin pois ottelusta kolmannen erän osalta sen jälkeen, kun oli nähnyt taklaustilanteen uudestaan videolta.
LUE MYÖS: Steve Mosesilla neljän tehopisteen iltama, Henri Ikonen Lukon tähtinimenä
Tämän jälkeen Jämseniä ei ole kaukalossa Pelicansin kahdessa seuraavassa ottelussa nähty.
Myös lauantaina tärähti päähän. JYPin tähtipakki Sami Niku joutui Tapparan Ben Thomasin taklaamaksi. JYP-puolustajaa paikkailtiin vaihtoaitiossa hyvä tovi osuman jälkeen. Niku jatkoi ottelun loppuun. Hänet tutki Iltalehden mukaan niin ikään joukkueen fysioterapeutti.
Juttu jatkuu videoupotuksen jälkeen.
1:32
"Pitää panostaa"
MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen on huolissaan aivotärähdysprotokollan toimivuudesta. Pelaajien terveydellä ei ole varaa leikkiä.
– Ei se vakuuta.
Sihvonen antaa kovaa painetta SM-liigan suuntaan. Asia on nostettava prioriteettilistalla kärkeen.
– Tähän pitää nyt panostaa. Nyt on suden hetki laittaa tämä viimeisen päälle kuntoon.
Katso Petteri Sihvosen näkemys polttavaan aiheeseen:
5:27