Tämän tuntemattoman suomalaisen kirjailijan teoksia on myyty yli miljoona!

Kuva/Colourbox.com
Kuva/Colourbox.comMTV3/Colourbox, 2010
Julkaistu 07.10.2010 14:58(Päivitetty 07.03.2012 09:56)

Hohotitko juuri makeasti nokkelalle vitsille? On mahdollista, että nauruista on kiittäminen naista nimeltä Pirkko-Liisa Tiitinen. Tiitinen lukeutuu niiden harvojen kotimaisten kirjailijoiden joukkoon, jotka ovat myyneet yli miljoona teosta.

Ääni langan toisessa päässä on lämmin ja hersyvä. Pirkko-Liisa Tiitinen, kirjailijanimeltään Perttula, on nainen lähes sadan pääosin humoristisen kirjan takana. Tiitisen kynästä ovat syntyneet muun muassa koululaisvitsikirjat Haisunäätä mikroaaltouunissa, Rakastunut ranskanperuna, Torakka tähtisateessa ja Rusina ramppikuumeessa.

Elämänura kirjailijana aukeni Pirkko-Liisalle vaivihkaa, joskin merkkejä tulevasta oli nähtävissä jo lapsuudessa.

− Keräsin aforismeja pikkutyttönä. 13-vuotiaana lähetin kustantamoille runokokoelmia, kokeilin lähinnä kepillä jäätä, Pirkko-Liisa aloittaa.

Vitsien kautta kirjailijaksi

Kuva/Petri Artturi Asikainen

Kuva/Petri Artturi Asikainen

Peruskoulun jälkeen kynäniekka päätyi lastentarhanopettajakoulutuksen kautta päiväkotiin töihin. Kirjoittaminen kulki kaiken aikaa mukana. Puhelias nainen oli lohkonut myös vitsejä pienestä pitäen. Päiväkodissa Pirkko-Liisa sai erityisesti pikkupojista uskollisen yleisön.

− En ollut koskaan ajatellut, että vitsejä voisi kerätä. Olen ollut enemmän runotyttö, mutta huumori vei mukanaan.

Kun Pirkko-Liisa lopulta lähestyi kustantamoa vitsiensä kanssa, materiaalia oli ehtinyt kertyä 1 200 kappaletta. Kustantamo innostui ja pilkkoi vitsit kolmeksi kirjaksi.

Eihän sinulla olisi lisää materiaalia, kuului seuraava kysymys. Ja olihan Pirkko-Liisalla.

Taustatyö poikii ideoita

Sittemmin päiväkoti on taakse jäänyttä elämää. Pirkko-Liisan kynästä on syntynyt huumorikirjojen ohella muun muassa mietelauseita, lahjakirjoja, rakkausrunoja ja kauhujuttuja. Aiheet kumpuavat omasta elämänpiiristä.

− Kun jotain teen, teen sen viimeisen päälle enkä vähän sinne päin. Ensin pitää olla tietopohja kunnossa, ja siitä lähtee huumori. Myös kielitaito auttaa, Pirkko-Liisa sanoo.

Suosittua vessa-aiheista vitsikirjaansa varten Pirkko-Liisa kaivoi materiaalia netistä ties millä hakusanoilla. Kun kustantaja halusi uuden kirjan, Pirkko-Liisa parahti, ettei hänellä ole jäljellä enää yhtään ideaa.

− Mutta sitten tuli paljon runsaampi kirja. Aihepiiri on yhä vessa, laajensin siihen mukaan hajuaistin. Jostain minä ne jutut tiristin. Pitää olla hyvä rumien sanojen varasto, kirjailija nauraa hersyvästi.

Kävelevä vitsipankki huumoria työkseen tehtaileva ei suinkaan ole. Pirkko-Liisa kyllä muistaa ulkoa valtavan määrän vitsejä, mutta äkkiseltään haastettuna hän menee lukkoon kuten kuka tahansa.

− Vapaaehtoisesti kerron vitsejä mielellään. Jos löydän oikein herkullisen jutun, saatan testauttaa sen miehellä. Myös teini-ikäisen tyttären kaverit tykkäävät jutuistani.

Monipuolinen kirjailija

Kuva/Petri Artturi Asikainen

Kuva/Petri Artturi Asikainen

Huumori leimaa helposti ihmisen. Pirkko-Liisan kohdalla moni ei tiedä, että hän on tehnyt myös tietokirjoja, tv-käsikirjoituksia sekä kolumneja paikallislehteen. Hänen vitsejään ja novellejaan on käytetty oppikirjoissa. Koulujakin kirjailija on kiertänyt.

− Tyttäreni Nelli joutui analysoimaan koulussa novellini siltä kantilta, että mitä kirjailija on miettinyt, Pirkko-Liisa kertoo huvittuneena.

Pirkko-Liisa perheineen elää Kemissä kaikin puolin tavallista elämää. Työskentely sujuu milloin olohuoneessa, milloin keittiössä.

− Aivan sama, ovatko televisiot ja radiot pauhaamassa. Minulla on ilmeisesti päiväkodissa kehittynyt hyvä keskittymiskyky!

Vaatimaton Pirkko-Liisa ei matalasta profiilistaan huolimatta ole, vaikka välillä omia kirjoja katsoessa käy mielessä, että minäkö nuo olen tosiaan tehnyt.

− Nyt on hieman alkanut tulla kunnioitusta, kun ihmiset ovat tajunneet, missä määrin teen tätä työtä. Netistä löytyvät suomenkieliset vitsit ovat lähes kaikki kirjoistani poimittuja, kirjailija mainitsee.

Kuvat: Colourbox.com ja Otava

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Tuoreimmat aiheesta

Studio55