Kela korvasi lääkkeitä viime vuonna 1,24 miljardilla eurolla. Kymmenen vuotta sitten summa oli puolet pienempi. Johtava lääkäri kertoo nyt Studio55.fille miksi. Kaikesta ei kuitenkaan korvausta tipu. Esimerkiksi kalliit potenssilääkkeet jokaisen on maksettava omasta pussistaan.
Kelan maksamat lääkekorvaussummat ovat nousseet rajusti kymmenen viime vuoden aikana. Osittain siihen vaikuttavat väestönkasvu ja -ikääntyminen, mutta suurin vaikuttava tekijä löytyy lääketeollisuudesta. Kelan terveysosaston johtava lääkäri Pekka Koivisto selittää nousua markkinoille tulleilla uusilla, entistä kalliimmilla lääkkeillä.
– Lääketeollisuus pyörii markkinatalouden ehdoilla, joten lääkevalmistajat pyrkivät saamaan lääkkeistä mahdollisimman hyvän hinnan.
Uusista lääkkeistä osa on vanhoja tuttuja, mutta paranneltuina versioina. Osassa taas on täysin uudenlainen vaikutusmekanismi.
Kalliilla hinnoilla lääkevalmistajat yrittävät saada kehittämiskustannukset takaisin niin kauan kuin patenttisuoja on voimassa. Patenttisuojan rauettua lääkkeestä saa tehdä kopioita, joita voidaan myydä selvästi halvemmalla.
– Kun valmistaja menettää patenttisuojan, hinnat voivat pudota jopa 90 prosenttia, Koivisto selittää.
Korvausluokat kaipaavat päivitystä
Lääkekorvaukset jaetaan Kelassa kolmeen luokkaan: peruskorvattaviin lääkkeisiin, alempaan erityiskorvausluokkaan ja ylempään erityiskorvausluokkaan.
Peruskorvausluokkaan kuuluvat sairauksien hoidossa tarpeelliset lääkkeet, jotka yleensä ovat reseptilääkkeitä.
Erityiskorvaukset koskevat vaikeita ja pitkäaikaisia sairauksia. Ylemmässä luokassa on erittäin vaikeita sairauksia, kuten syövät. Alemmassa luokassa taas on enemmän kansantauteja, kuten verenpaine- ja sepelvaltimotauti.
– Todellisuudessa erittäin harva sairastaa vaikeaa ja pitkäaikaista verenpainetautia, sillä yleensä lääkitys aloitetaan heti, kun verenpaine ylittää tietyn rajan. Siksi ajoittain käydäänkin keskustelua siitä, pitäisikö verenpainetaudin kuulua ollenkaan erityiskorvattaviin. Mutta muutokseen tarvittaisiin valtioneuvoston päätös, Koivisto sanoo.
Hän kertoo myös diabeteksen aiheuttaneen samankaltaista keskustelua.
– Aikuistyypin diabetekseen potilas voi itse vaikuttaa elintavoilla. Siksi on puhuttu, että se kuuluisi paremmin alempaan korvausluokkaan.
Kaikesta korvausta ei saa
Potenssilääkkeitä Kela ei edelleenkään korvaa kuin erityistapauksissa. Erityistapaukseksi lasketaan esimerkiksi leikkauksessa aiheutuneet hermovauriot.
Sen sijaan sairauksien, kuten diabeteksen, aiheuttamaa erektiohäiriöiden hoitoa Kela ei korvaa. Tämä on Koiviston mukaan linjaus myös useimmissa muissa maissa.
– Säännöt tehtiin, kun ensimmäiset potenssilääkkeet tulivat myyntiin noin kymmenen vuotta sitten. Poliittisia päätöksiähän nämä osaltaan ovat.
Faktaa lääkekorvauksista |
- Valtioneuvosto päättää, mitkä sairaudet kuuluvat erityiskorvausluokkiin. |
- Lääkkeiden hintalautakunta päättää, mistä lääkevalmisteista korvaus myönnetään. |
- Peruskorvauksen korvattava osuus on 42 prosenttia. |
- Ylemmän erityiskorvausluokan korvattava osuus on 100 prosenttia kolmen euron omavastuun jälkeen. |
- Alemman erityiskorvausluokan korvattava osuus on 72 prosenttia. |
Studio55/Tuuli Lindgren