Tamperelainen hevifestivaali asetti tapahtumalleen maskipakon – järjestäjät kertovat viiltävästä palautteesta: "Kommentteja tuli päivässä noin 900"

2:08img
Loppukesästä on luvassa vielä useita festivaaleja – näin järjestelyt sujuvat epävarmassa tilanteessa
Julkaistu 06.08.2021 07:11

Noora Knapp

noora.knapp@mtv.fi

Tamperelaisen hevifestivaalin maskipakko on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Promoottorin mukaan tapahtumaa ei pystyttäisi järjestämään tarpeeksi turvallisesti ilman maskeja.

Tampereella Viikinsaaressa viikonloppuna järjestettävä SaariHelvetti-festivaali tiedotti eilen sosiaalisessa mediassa, että viikonlopun tapahtumassa on voimassa maskipakko.

Promoottori Rowan Raffertyn mukaan maskipakon asettaminen oli ainoa keino järjestää festivaali terveysturvallisesti.

– Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa jo pitkään ja nyt kun koronatilanne on kiristynyt heidän näkemyksensä oli se, että tapahtuma ei ole tarpeeksi turvallinen ilman maskeja.

Festivaali on ollut jo pitkään loppuunmyyty. Molemmille festivaalipäiville odotetaan lipunmyynnin perusteella 2 400 kävijää.

– Ymmärrämme, että tämä ei ole maailman paras tilanne kenellekään. Mutta ainakin saamme pitää tapahtuman.

Lue myös: Varsinais-Suomi siirtyi leviämisvaiheeseen – näin se muuttaa odotettua festivaaliviikonloppua: "Tapahtumaa ei tulla perumaan"

Kovaa palautetta somessa

Festivaalin maskilinjauksesta tiedotettiin tapahtuman verkkosivuilla, Facebook-tapahtumassa ja Instagram-tilillä. 

Festivaalin tiedotuksesta vastaavan Markku Makkosen mukaan eniten keskustelua aihe kirvoitti Facebookissa.

– Kommentteja tuli päivässä noin 900. Suurin kritiikki koski sitä, että ihmisellä on oikeus päättää pitävätkö he maskia vai ei.

– Veikkaisin, että hyvin pieni osa näistä keskustelijoista on tulossa tapahtumaan. Oli lähdetty vain porukalla kommentoimaan ja viestittämään sitä omaa näkemystä.

Makkosen mukaan järjestäjät ovat saaneet myös muutamia yhteydenottoja, joissa lipun ostaneet ovat vaatineet rahojaan takaisin maskilinjaukseen vedoten.

– Enemmän on tullut kuitenkin niitä viestejä, joissa vain todetaan, että ei osallistuta viikonloppuna, koska tämä on "vaippa naamalla" -tapahtuma.

Makkonen ymmärtää turhautumisen, mutta pitää viestien sävyä valitettavana.

– Vaikka ei pitäisi jostain asiasta niin mielestäni on todella ikävää häiritä toisten työntekoa aikana, jolloin on jo muutenkin hankalaa.

Haastavaa valvoa

Maskipakon valvonnasta vastaavat tapahtuman järjestyksenvalvojat. Rafferty myöntää, ettei tehtävä ole helppo.

– Tämä on järjestyksenvalvojille haastavaa, koska ihmiset syövät ja juovat ja silloin ei voi pitää maskia.

Ongelmaa helpottamaan tapahtuma-alueelle on tuotu pöytiä ja tuoleja, joissa ihmiset voivat ruokailla ja juoda niin, että turvavälit muihin kävijöihin säilyvät.

Tapahtumajärjestäjät jakavat jokaiselle osallistujalle yhden maskin ja pienen desifiointipullon molempina päivinä.

Epävarmuuden ja haasteiden keskellä Rafferty uskoo, että osallistujat ymmärtävät vallitsevat olosuhteet ja toimivat niiden sallimissa rajoissa.

– Ei kukaan halua lähteä täältä kotiin kipeänä tai tulla tartuttamaan muita. Olemme tehneet hyvin vaikeita päätöksiä, mutta käsitykseni on se, että suurin osa lipunhaltioista on ollut tyytyväisiä.

Lue myös: Hallitus näytti vihreää valoa koronapassille – elinkeinoministeri Mika Lintilä: Koronapassi halutaan syksyllä käyttöön

Tuoreimmat aiheesta

Festivaalit