Tänä vuonna Suomessa todettu jo kahdeksan tuhkarokkotapausta – "Kyllä se leviää, jos vain tilaisuus on"

6:16img
THL:n erityisasiantuntija Mia Kokko vieraili puhumassa tuhkarokosta Huomenta Suomessa 2. toukokuuta 2019.
Julkaistu 02.05.2019 09:16
Toimittajan kuva

Visa Högmander

visa.hogmander@mtv.fi

@visahogmander

Erityisasiantuntijan mukaan tuhkarokolta suojaavan rokotteen kattavuus on Suomessa erittäin hyvä.

Tuhkarokko on noussut uutisotsikoihin viime päivinä Pohjois-Karjalassa ja Uudellamaalla todettujen uusien tuhkarokkotapausten myötä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio vieraili Huomenta Suomessa puhumassa aiheesta.

– Alkuvuosi on ollut sillä tavalla poikkeuksellinen, että tähän mennessä on todettu jo kahdeksan tuhkarokkotapausta, Kontio sanoo. 

– 2000-luvun alkupuolella on löytynyt vuosittain nollasta viiteen tuhkarokkotapausta. Eli onhan tämä vähän enemmän kuin aikaisemmin.

Lue myös: Neljän kuukauden ikäinen pikkuvauva samalla sairaalaosastolla tuhkarokkoa sairastavan lapsen kanssa – "Me altistuimme myös"

Vuonna 2018 Suomessa löydettiin 16 tuhkarokkotapausta ja vuonna 2017 yhteensä 11 tapausta.

– Tapausten määrän kasvu on selkeää heijastusta Euroopan ja muun maailman tilanteeseen. Melkein jo ajateltiin, että tuhkarokko saataisiin kitkettyä kokonaan maailmassa, mutta vuoden 2016 jälkeen tapausten määrä on kasvanut, Mia Kontio toteaa.

Rokottamattomista 90 prosenttia sairastuu

Tuhkarokkoa ehkäistään rokotuksin. Suomessa rokotekattavuus on erityisasiantuntijan mukaan erittäin hyvä.

– Julkaisimme ensimmäistä kertaa tänä vuonna rokottamattomuuskartan. Sen mukaan kolmen vuoden ikään tulleista vain yksi prosentti jää ilman perusrokotuksia, Kontio sanoo.

– Kahdeksaan ikävuoteen mennessä perusrokotuksia vailla on vain 0,5 prosenttia. Tilanne on siis todella hyvä.

Lue lisää: Onko syytä hankkia toinen tai kolmas rokote tuhkarokkoa vastaan? Asiantuntija: "Ei katsota tarpeelliseksi"

Tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotteen kattavuus Suomessa on Kontion mukaan vuonna 2016 syntyneillä noin 96 prosenttia. Sairaus leviää ärhäkästi.

– Noin 90 prosenttia rokottamattomista sairastuu tuhkarokkoon sille altistuessaan. Kyllä se leviää, jos vain tilaisuus on, erityisasiantuntija sanoo.

– Valtaosa sairastaa tuhkarokon vähän rajumpana kuumetautina, eli suurimmalle osalle ihmisistä siitä ei ole pysyvää haittaa. Vain rankka viikko tai kaksi sitä tautia.

Tuhkarokko voi olla ihmiselle myös vaarallinen.

– Erityisesti ihan pienille lapsille. Se voi aiheuttaa keuhkokuumeen, aivotulehduksen tai kuumekouristuksia. Kyllä siitä voi tulla vakavia taudinkuvia, pienille lapsille tai jos ihmisellä on jokin perussairaus, Kontio toteaa.

Luodon kunnassa kustannukset 150 000 euroa

Erityisasiantuntija ei osaa arvioida tarkasti tuhkarokon aiheuttamia kustannuksia. Viime vuonna Pohjanmaalla Luodon kunnassa löydettiin useita tuhkarokkotapauksia.

Sairastuneet olivat rokottamattomia. Luodon kunnassa MPR-rokotekattavuus oli syksyllä 75 prosenttia.

– Sillä alueella kustannuksiksi arvioitiin 150 000 euroa, joka koostui muun muassa henkilökunnan lisäyksestä ja ylimääräisten rokotusten järjestämisestä. Kyllä kustannuksia tulee, kun rokote itsessään on kuitenkin halpa, Kontio sanoo.

Lue lisää: Tuhkarokon lisääntymisen taustalla voi olla tuuria ja matkailun lisääntymistä

Viime aikoina on uutisoitu, että myös rokotettuja ihmisiä on sairastunut tuhkarokkoon.

– Rokotus ei ole koskaan sataprosenttinen suoja eikä se estä viruksen pääsyä elimistöön. Se on tavallaan hengitystievirus eli se menee esimerkiksi nenän kautta, erityisasiantuntija kertoo.

– Rokotus ei estä, etteikö virus pääsisi hengitysteihin. Mutta kun on rokotus, elimistö pääsee heti hyökkäämään virusta vastaan. Voi olla, että elimistön puolustus ei ihan täysin ehdi nujertamaan virusta, vaan voi olla, että tulee pieni tauti.

Kesälomamatkaa miettivät ehtivät vielä ottaa MPR-rokotteen tuhkarokon varalle.

– Rokotussuojan kehittyminen kestää noin pari viikkoa. Kaikilla pitäisi olla kahden rokotteen tuoma suoja ja pienillä lapsilla rokotusohjelman mukaisesti.

Tartuntamäärät kasvussa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotti tiistaina 30. huhtikuuta, että Pohjois-Karjalassa ja Uudellamaalla tuhkarokkoon sairastuneet ovat saattaneet matkustaessaan altistaa muita taudille.

Pohjois-Karjalassa sairaaksi todettu on Suomessa lomamatkalla oleva lapsi, joka on matkustanut junalla Venäjältä Suomeen perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Lasta ei ollut rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

Lue myös: Uusia tuhkarokkotapauksia eri puolilla maata –  juna- ja laivamatkustajat ovat voineet altistua taudille

Toinen tuhkarokkotartunta on THL:n mukaan todettu aikuisella Vantaalla. Sairastunut oli saanut tartunnan matkalla Itä-Euroopassa. Hän matkusti perjantai-iltana laivalla Tallinnasta Helsinkiin. 

Hiljattain on uutisoitu tuhkarokkotapauksista myös muualla kuin Suomessa. Yhdysvalloissa tartuntojen määrä on maassa suurin neljännesvuosisataan.

EU-maissa todettiin viime vuonna yli 12 000 tuhkarokkotapausta. Näistä 35 tartuntaa johti kuolemaan.

Tuoreimmat aiheesta

Tuhkarokko