Tätä on luvassa Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa

Suomella farkkukankainen näytön paikka Euroviisujen semifinaalissa 7:16
MTV on paikalla Malmössä – Suomella farkkukankainen näytön paikka Euroviisujen semifinaalissa

Euroviisujen ensimmäinen semifinaali käydään tänään. 

Suomen  Windows95man kisaa tänään tiistaina 7. toukokuuta pääsystä Euroviisujen finaaliin. Artisti kilpailee viisujen ensimmäisessä semifinaalissa numerolla kymmenen. 

Euroviisulavalla nähdään esitys, jonka pääelementit ovat pysyneet samoina kuin Uuden musiikin kilpailussa, tärkeimpinä valtava farkkumuna ja katosta laskeutuvat farkkushortsit. Koreografiaan on tehty pieniä muutoksia.

Vedonlyöntikertoimien perusteella Windows95man olisi yksi varmimmista läpimenijöistä. Maanantaina iltapäivällä median edessä vedetyssä kenraaliharjoituksessa esityksen vastaanotto oli kuitenkin varsin vaisu. Muuta yleisöä harjoituksessa ei median lisäksi ollut.

Jaossa on tänään 10 finaalipaikkaa. Niistä kilpailee 15 maata, muun muassa kisan suurimpiin ennakkosuosikkeihin lukeutuvat Kroatia ja Ukraina.

Kroatian Baby Lasagna tuo lavalle suoraviivaista rockia, jonka koukku tarttuu helposti päähän. Erityisiä visuaalisia kikkoja esitykseen ei ole tuotu, vaan lavalla luotetaan ennen kaikkea laulajan karismaan, muutamaan yksinkertaiseen tanssiliikkeeseen ja pyrotekniikkaan.

Ukrainaa edustavan duon Alyona Alyonan ja Jerry Heilin kappaleessa kuullaan taidokasta laulua ja tiukkaa räppiä. Vaikuttavan lavaesityksen on ohjannut ukrainalainen Tanu Muino, joka on ohjannut musiikkivideoita muun muassa Harry Stylesille ja Dua Lipalle.

Lavalla nähdään myös Euroviisuihin kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen palaava Luxemburg. Lisäksi jatkoon pääsystä kisaavat Kypros, Serbia, Liettua, Irlanti, Puola, Islanti, Slovenia, Moldova, Azerbaidzhan, Australia ja Portugali.

Yleisö ratkaisee

Viime vuoden tapaan semifinaaleista jatkoon pääsevät maat ratkaistaan pelkän yleisöäänestyksen perusteella.

Kilpailevien maiden ulkopuoliset äänestäjät pääsevät äänestämään Euroviisuissa nyt toista vuotta peräkkäin. Niin sanotulla "muun maailman äänestyksellä" on yhtä suuri painoarvo kuin yksittäisellä kilpailuun osallistuvalla maalla.

Semifinaaleissa esiintyvät tänä vuonna myös viisujen viisi suurta rahoittajamaata sekä isäntämaa Ruotsi, vaikka niiden finaalipaikka on jo taattu, eikä niitä siten voi semifinaalissa äänestää. Tänään lavalla nähdään Ruotsi, Britannia ja Saksa.

Euroviisujen toinen semifinaali kisataan torstaina ja finaali lauantaina. Kisasta on ennakoitu selvästi tasaisempaa kuin viime vuonna, jolloin kilpailusta muodostui käytännössä kaksintaistelu Ruotsin Loreenin ja Suomen Käärijän välillä.

Etukäteen on spekuloitu myös sitä, nähdäänkö viisuareenalla mielenilmauksia Israelin osallistumista vastaan. Malmössä järjestetään viisuviikon aikana useita mielenosoituksia, joissa vastustetaan Israelin osallistumista viisuihin.

Lue myös:

    Uusimmat