Tania Arrayales kirjoittaa Huffington Post -sivustolla, miltä muoti-intoilijan tuntuu elää vuosi ilman yhtään uutta vaatetta.
Vuonna 2014 Tania Arrayles oli kolmekymmentä ja hänen kaappinsa olivat täynnä vaatteita. Jos muoti oli Tanyan tapansa ilmaista itseään, mitä kerran pidetyistä vaatteista kertynyt polyesterikasa kertoi hänestä?
Vuotta myöhemmin naiseen iski tietoisuus muotiteollisuuden varjopuolista: ympäristön ja ilmaston tuhoamisesta sekä ihmisoikeusloukkauksista.
Tanya päätti, ettei ostaisi uusia vaatteita vuoteen.
Alun voimaantumisen jälkeen eteen tuli ongelmia
Ensimmäisten viikkojen aikana Tania kirjoittaa olonsa olleen voimaantunut. Hän ei enää ollut kulutusjuhlan orja, eikä pikamuoti syönyt enää rahaa.
Jos kuva ei näy, voit ostaa sen tästä.
Pian Tania törmäsi myös esteisiin tavoitteidensa edessä. Joinain päivinä hän saattoi harhailla ostoskeskuksessa ja kokea käytöksensä sopimattomaksi. Toisina päivinä Tania päätti kokonaan olla lähtemättä ulos, sillä vaatekaapin sisältö tylsistytti.
– Mutta todellinen ongelma oli sen addiktoivan tunteen menettäminen, mikä tulee kävellessä ulos kaupasta kädessä uusi ostos ja päässä lupaus paremmasta itsestään, Tania kirjoittaa.
Lue myös: Vuoden turhake on jälleen nimetty, löytyy luultavasti sinunkin kaapistasi – ellei jo roskakorista
Aika auttoi addiktioon
Ajan mittaan asiat alkoivat kuitenkin muuttua. Huonona päivänä Tania ei enää haaveillut uusista vaatteista, eikä tylsistyksissään kaivanut ikkunaostoksille.
– Saattaa kuulostaa kuluneelta, mutta mitä enemmän ajattelin muotiriippuvuuteni vaikutusta sekä vaatteita tekeviin ihmisiin että ympäristöön, sitä enemmän aloin tarkastella muitakin elämäntapojani.
Tania suuntasi muodin perässä juoksemisesta vapautuneen energiansa liikuntaan ja vapaaehtoistyöhön. Uudet kokemukset toivat erilaisia näkökulmia elämään ja siihen, miten tyytyväisyyden voi saavuttaa.
Kokemus kannusti kierrätykseen
Tania selvisi vuodesta ostamatta uusia muotiluomuksia. Kokemus muutti hänen suhdettaan muotiin ja rikkoi välit ajatuksettomaan kulutusjuhlaan. Tällä hetkellä Tania ostaa vaatteensa käytettyinä tai kestävän kehityksen periaattein tekstiilejä valmistavilta yrityksiltä.
”Muoditon vuosi” vaikutti Tanian materiaalitietoisuuteen. Hän ostaa edelleen esimerkiksi uusia – kestävästi tuotettuja – tekstiilejä, mutta pyrkii kierrättämään vanhat esineet ja materiaalit huonekaluista sisustusesineisiin.
Lue myös: Voiko vanhat vaatteet viedä vaateliikkeisiin hyvällä omatunnolla? Kuluttaja selvitti: Tänne tekstiilit ketjuliikkeiden kierrätyspisteistä päätyvät
Lähteet: Huffington Post