Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n johtoryhmä päätti tiistaina, etteivät Pariisin kesäolympialaisissa kilpailevat venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat saa osallistua kisojen avajaisiin 26. heinäkuuta. Päätös oli odotettu sen jälkeen, kun Kansainvälinen paralympiakomitea IPC teki paralympialaisista vastaavan päätöksen kaksi viikkoa sitten.
KOK sallii erityisehdoin joidenkin venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osanoton kilpailuihin, mutta ilman kansallistunnuksia.
– Kummankaan maan neutraalit urheilijat eivät voi osallistua avajaisissa eri maiden edustajien kulkueeseen, koska he ovat kisoissa yksityisinä henkilöinä, johtokunnan jäsen James Macleod kertoi tiistaina Lausannessa järjestetyn kokouksen jälkeen.
– Heille tarjotaan silti mahdollisuus kokea tapahtuma.
Päätös tarkoittaa, että venäläiset ja valkovenäläiset pääsevät seuraamaan avajaistapahtumaa, mutta he eivät voi liittyä joukkueiden kulkueeseen, joka järjestetään laivoilla pitkin Seine-jokea.
Päättäjäisiä KOK vielä harkitsee.
– Päätämme päättäjäisistä myöhemmin, koska kisoihin osallistuvat urheilijat osallistuvat siihen yhdessä eikä joukkueittain, Macleod jatkoi.
Kansainvälisten liittojen käytännöt vaihtelevat
Kansainvälinen olympiakomitea KOK on sulkenut Ukrainan sodan takia Venäjän ja Valko-Venäjän kisoista. Samalla se tarjoaa erityisehdoin maiden joillekin urheilijoille mahdollisuuden kilpailla Pariisin kisoissa.
Ehtoihin kuuluu, etteivät urheilijat ole osoittaneet tukea Ukrainan sodalle.
LUE MYÖS: Venäjän urheiluhankkeesta korkean luokan jyrähdys
Kansainvälisillä lajiliitoilla on vaihtelevia käytäntöjä venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden hyväksymiseksi Pariisin kesäolympialaisiin. Esimerkiksi Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA ei päästä venäläisiä eikä valkovenäläisiä yleisurheilulajeihin lainkaan.
KOK on arvioinut, että Pariisin kisoihin osallistuisi 36 venäläistä ja 22 valkovenäläistä urheilijaa. Tokion 2021 kesäolympialaisiin osallistui 330 Venäjän ja 104 Valko-Venäjän urheilijaa.