Tanskan parlamentti on hyväksynyt lain, jonka mahdollistaa vastaanottokeskusten sijoittamisen ja turvapaikkahakemusten käsittelyn ulkoistamisen Euroopan ulkopuolelle.
Turvapaikanhakijat asuisivat heidän hakemustensa käsittelyn aikana keskuksissa, joiden sijaintimaahan he saisivat jäädä asumaan jos heidän turvapaikkahakemuksensa hyväksytään.
Humanitaaristen järjestöjen ja joidenkin vasemmistopuolueiden kritiikistä huolimatta pääministeri Mette Frederiksenin sosiaalidemokraattien ehdottama lakiesitys hyväksyttiin äänin 70 puolesta ja 24 vastaan.
Lain mukaan turvapaikanhakijoiden tulisi jättää hakemuksensa henkilökohtaisesti Tanskan rajalla, minkä jälkeen heidät lennätettäisiin Euroopan ulkopuolella sijaitsevaan vastaanottokeskukseen hakemuksen käsittelyn ajaksi.
Mikäli hakemus hyväksytään, turvapaikanhakijat saisivat jäädä asumaan maahan, jossa vastaanottokeskus sijaitsee. Tanskaan he eivät pääsisi.
Jos hakemus hylätään, turvapaikanhakijan on poistuttava myös maasta, jossa vastaanottokeskus sijaitsee.
YK:n pakolaisjärjestön edustaja pelkää dominoefektiä
Toistaiseksi yksikään maa ei ole ilmoittanut yhteistyöstä Tanskan kanssa.
Tanskan mukaan sillä on neuvottelut käynnissä 5–10 maan kanssa.
Tanskan media on maininnut Afrikassa sijaitsevat Egyptin, Eritrean ja Etiopian mahdollisina yhteistyökumppaneina. Lisäksi Tanska on tiettävästi ollut puheissa Ruandan kanssa.
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvosteli lakia "kansainvälisen pakolaisyhteistyön periaatteiden vastaisena".
– Tekemällä näin jyrkän ja rajoittavan muutoksen Tanskan pakolaislainsäädännössä, Tanska saattaa aloittaa dominoefektin, jossa muut Euroopan maat ja naapurialueet alkavat tutkia mahdollisuutta pakolaisten auttamisen rajoittamiseksi omalla maaperällään, sanoi UNHCR:n Pohjoismaiden ja Baltian maiden edustaja Henrik Nordentoft uutistoimisto Ritzaulle.
Tanskalla on yksi Euroopan tiukimmista kannoista maahanmuuttoon. Maan tavoitteena on estää siirtolaisten tulo Tanskaan kokonaan.