Maksa- ja sydänleikkauksia läpikäynyt Tapio Aikio, 55, ei anna sairauksille periksi. Hän on tuonut kotiin jo kolme EM- ja MM -mitalia elinsiirtourheilijoiden kisoista. – Vain avioero on asia, josta en toivu täysin koskaan.
Pohjois-Pohjanmaalla Pyhäjoen tuntumassa Oulaisissa elellään levollista talvea. Eläkkeellä olevaa levyseppä-hitsaaja Tapio Aikiota pimeys ei lannista. Hän liikkuu mielellään ulkona ja käy säännöllisesti treenaamassa urheiluhalleissa sekä kuntosalilla.
Tapio elelee yksin, joten hänellä on aikaa harrastaa. Perheen lapsista kaksi on aikuisia ja jo omillaan. Teini-ikäinen tytär asuu äitinsä kanssa. Tapio ja hänen vaimonsa erosivat 2000-luvun alussa, ja siitä alkoivat vaikeudet.
– Silloin alkoi sairastaminen.
– Uskon, että mielialalla on vaikutusta ihmisen fyysiseen puoleen. Minulle avioero oli niin kova paikka, että luulin kuolevani suruun. En ole toipunut siitä täysin vieläkään.
Tapion oireet alkoivat viattomasti. Häntä vaivasi rasituksessa hengenahdistus, jonka hän luuli johtuvan liikunnan puutteesta. Keuhkoista löytyi kuitenkin varjostumia eli tulehdussolukertymiä aiheuttava sarkoidoosi, joka saatiin hoidetuksi kortisonilla.
Lääketiede ei vieläkään tunne taudin alkuperää. Sen arvellaan osittain johtuvan synnynnäisestä taipumuksesta, jonka jokin ulkoinen tekijä laukaisee.
Seuraavaksi Tapiolla petti sydän.
– Kun en enää jaksanut kävellä minut tutkittiin, ja sydämestä löytyi kolme tukossa olevaa suonta. Vika korjattiin ohitusleikkauksella.
Sydänleikkauksesta EM-kisoihin
Tapio toipuminen katkesi huimaukseen ja väsymykseen. Iho muuttui keltaiseksi. Hän oli saanut maksakirroosin, joka puolestaan aiheutti kivuliaita, verta vuotavia paiseita ruokatorvessa.
– Maksansiirron aikana sydänlääkitys aiheutti sen, että pumppu ei jaksanut. Leikkaus keskeytettiin ja minua nesteytettiin, mikä aiheutti uuden maksan turpoamisen ja repeämisen. Silloin kävin lähellä kuolemaa, Tapio kertoo vakavana.
Jo sairaalassa Tapio hyppäsi kuntopyörän selkään. Hän oli niin kiitollinen elämästään, että päätti hoitaa itseään myös omalta osaltaan. Nähtyään Elinsiirtoväen liikuntaliiton esitteen hän tiesi, että toiminnasta tulee hänen elämänsä uusi sisältö.
Kolme päivää ennen EM-kisoja vuonna 2008 Tapiolle tehtiin uusi ohitusleikkaus.
– Makasin viisi tuntia pää alaspäin kun verenpaine heitteli. Sitten läksin kotiin, pakkasin laukun ja matkustin Saksaan EM-kisoihin. Sain pronssia kuulantyönnössä, hän myhäilee.
"Lähden hakemaan maailmanennätyksiä"
Liikunta on yleisurheilua aina harrastaneelle Aikiolle elinehto, vaikka takana on sairauskertomusta sivukaupalla. Hän treenaa jo vuoden 2010 Irlannissa järjestettäviin Elinsiirtoväen liikuntaliitto ELLI ry:n EM-kisoihin. Sitten on vuorossa MM-kisat syksyllä 2011. Hänellä on kovat tavoitteet.
– Maailmanennätyksiä lähden hakemaan. Olisi saattanut tulla jo tänä syksynä Australian MM-kisoista, mutta revähtäneen vatsalihaksen takia en pystynyt parhaimpaani, hän harmittelee.
Tapion puheiden takaa kuultaa messevä myhäily. Toihan mies Australiasta peräti kuulantyönnön pronssia ja kiekonheiton hopeaa.
– Kiitän suomalaista terveydenhoitoa ja huippukirurgiaa, mutta ilman omaa panostani en olisi tässä. Ihmisen on tehtävä töitä hyvinvointinsa eteen. Toiselle riittää hyvä kunto, minua kiehtoo kilpailu, hän naurahtaa.
Studio55/Marja Nyman
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.