Tarhaaja vaatii yli miljoonan euron turkiskauppojen peruuntumisesta satojentuhansien korvauksia valtiolta

8:03img
Uutisaamussa keskusteltiin viime vuoden elokuussa, kielletäänkö turkistarhaus kokonaan tulevaisuudessa.
Julkaistu 14.04.2021 14:42

MTV UUTISET – STT

Turkiseläinten kasvattaja vaatii keskiviikkona alkaneessa oikeudenkäynnissä valtiolta satojentuhansien eurojen korvauksia siitä, että elävien kettujen vienti Kiinaan estyi. Yrittäjän Etelä-Karjalan käräjäoikeuteen toimittaman haastehakemuksen mukaan hän oli aikeissa viedä 2  600 eläintä Kiinan Harbiniin talvella 2018–2019. Kaupan arvo oli vajaat 1,4 miljoonaa euroa.

Yrittäjä syyttää viennin peruuntumisesta Eviraa eli nykyistä Ruokavirastoa. Kyse on parvovirukseen liittyvästä ohjeistuksesta, joka muuttui vuonna 2018.

Eviran lokakuussa 2018 julkaiseman ohjeen mukaan parvoviruksettomuudesta ei enää riittänyt eläinlääkärin vakuutus siitä, että tiloilla ei ole esiintynyt tautia. Nyt viennin ehtona oli vasta-ainetutkimus tai rokottaminen.

Yrittäjä sanoo, että hänen tapauksessaan rokotukset olisi pitänyt olla annettu jo vuonna 2017, ja näin eläinten vienti peruuntui. Tästä aiheutui yrittäjän mukaan hänen Finnish Cottage Travel Company -yritykselleen yli 450  000 euron vahinko, jota hän nyt vaatii valtiolta.

Valtio: Kiina vaati sopimuksen noudattamista

Valtio kiistää korvausvaatimuksen. Se vetoaa kirjallisessa vastauksessaan muun muassa vuonna 2017 tehtyyn tutkimukseen. Sen mukaan parvovirus on turkistarhojen ketuilla erittäin yleinen ja usein oireeton tai lieväoireinen.

Syynä ohjeistuksen muuttamiseen oli valtion mukaan aiempi virheellinen tulkinta. Kettujen viemistä Kiinaan koskevan sopimuksen oli ennen tulkittu tarkoittavan, että viennin ehtona on 12 kuukauden oireettomuus. Eviraan tulleen yhteydenoton myötä kuitenkin huomattiin, että sopimuksen sanamuoto edellyttää, ettei virusta ole havaittu edes oireettomana. Valtion mukaan Kiinan viranomaiset edellyttivät sopimuksen tarkkaa noudattamista.

Valtio katsoo, ettei yrittäjä ollut kyllin aikaisin yhteydessä Eviraan Kiinaan suuntautuvasta viennistä.

– Jos kantaja olisi näin menetellyt, se olisi saanut tiedon muuttuneesta tulkinnasta jo loppuvuodesta 2017. Oikein toimimalla se olisi vähintäänkin voinut varautua kaupan viivästymiseen ja siten minimoida vahinkoaan.

Kiinaan vienti synnyttänyt porua turkisalalla

Turkiskettujen vieminen Kiinaan on herättänyt aiemmin kiistaa turkisalan sisällä. Viime vuoden tammikuussa uutisoitiin mielenosoituksista kokkolalaistarhalla, joka oli aikeissa viedä kettuja Kiinaan. Kolme turkistarhaajayhdistystä ilmoitti vastustavansa siirtoa ja vetosi eläinten hyvinvointiin ja turkiselinkeinon säilyttämiseen Suomessa.

Helsingin Sanomat uutisoi, että yrittäjät raportoivat siirtoyrityksestä poliisille ja että siirto lopulta peruuntui. Siirtohankkeen takana oli kiinalaisyrittäjä, jolla oli tila Kokkolan lisäksi Uudessakaarlepyyssä. HS:n mukaan tarhoilta löydettiin myöhemmin kuolleita ja nälkiintyneitä kettuja. Poliisi tutkii asiaa törkeänä eläinsuojelurikoksena.

Tuoreimmat aiheesta

Turkistarhaus