Kansanedustaja Tarja Tallqvistilla oli kaksi vaalilupausta: hoitajille koulutusta ja työtä vastaavaa palkkaa sekä vanhuksille hyvä ja turvallinen elämä. Nämä lupaukset Tallqvist on päättänyt pitää kansanedustajana.
"Mottoni on, että ei ole suurempaa pelkuruutta kuin että nähdessään epäkohdan, ei tee mitään", Tallqvist kertoo.
Tallqvist kertoo kasvaneensa suuressa perheessä, jossa sosiaalinen ajattelu oli aivan luonnollista.
Viikko dementiakodissa jokaisella lomalla
Tullessaan valituksi eduskuntaan, Tarja Tallqvist päätti, että hän menee jokaisella lomallaan viikoksi töihin vanhaan keikkatyöpaikkaansa dementiakoti Sylviin.
"Tähän on kaksi syytä: ensiksi haluan olla tietoinen ruohonjuuritasolla hoitajan työstä enkä halua pilaantua eduskunnassa, kuten 90-vuotias Keijo pelkää."
"Toiseksi en tunne itseäni enää missään niin nuoreksi kuin vanhainkodissa. Tämä ei ikävä kyllä taida enää olla niin varmaa. Tammikuussa, ensimmäisen työpäiväni aamuna, suihkutin 95-vuotiasta Huldaa. Shampoo vaahtosi hänen kasvoillaan ja ryppyisillä poskillaan. Hulda tirkisteli minua vaahdon läpi ja totesi: me taidammekin olla samanikäisiä. Että se siitä nuoruusharhasta, Tallqvist naurahtaa.
Jouluaattona Tallqvist oli töissä Heikki Hurstin vähäosaisten joulujuhlassa.
"Kun 1 200 eri-ikäistä naista, miestä jopa lasta ja vanhusta tuli messuhallin ovesta sisään saadakseen jouluaterian, oli tippa silmässä ja raivo mielessä.
Tallqvist kokee, että kansanedustajan pitää olla kansan edustaja.
"Haluan tietää mistä puhun, ja puhua ihan oikeasti asiaa."
"Vähäosaisten vanhusten, vammaisten ja köyhien kohtelu on häpeällistä"
Tallqvist kokee, että vanhustenhoidon sekä hoitotyön eteen riittää vielä paljon tehtävää.
"Meillä ei suinkaan ole vanhusten asiat hyvin, se on häpeä."
Talouden taantuma huolestuttaa Tallqvistia, sillä tilanteen huononeminen pelottaa häntä. Tallqvist tietää, että Suomessa nähdään nälkää ja että osa ikäihmisistä joutuu valitsemaan lääkkeet tai ruoan, sillä rahat eivät riitä molempiin.
Tallqvist ehdottaa kaikille muiden ihmisten auttamista. Sanonta pitää Tallqvistin mukaan paikkansa: jos auttaa muita, niin saa.
"Paras palkinto on se, että kaupassa tai kadulla joku ottaa kädestä kiinni ja sanoo kiitos."