Tässä faktat, jotka The Crown -sarja sai oikein – ja joita ei

Kävimme läpi liudan yksityiskohtia The Crown -sarjan kuudennelta ja viimeiseltä tuotantokaudelta, joista osa pitää paikkansa, ja osa ei. Varoitus: sisältää juonipaljastuksia sarjasta.

Supersuosittu The Crown  -sarja on tullut päätökseensä suoratoistopalvelu Netflixin julkaistua sen kuudennen tuotantokauden viimeiset jaksot torstaina 14. joulukuuta. Brittikuninkaallisten elämään kuningatar Elisabetin  valtakauden aikana dramatisoidulla tavalla syventynyt sarja päättyi 2000-luvun alkupuolen tapahtumiin, jossa keskityttiin aikaan prinsessa Dianan  maailmaa järkyttäneen kuoleman jälkeen.

Vaikka The Crownin tapahtumat pohjaavatkin historiallisiin tapahtumiin ja henkilöihin, on sarjassa otettu jonkun verran taiteellisia vapauksia dramatisoinnin puitteissa. Jotkut kuvatuista tapahtumista pitävätkin varsin yksityiskohtaisesti paikkansa, mutta toiset sen sijaan eivät. 

Katso alta, mitä The Crownin viimeisellä kaudella esitetyistä tapahtumista kuvattiin oikein, ja missä tuotanto otti vapauksia. 

Williamin ja Catherinen ensitapaaminen

Sarjassa esitetään, että prinssi William  ja prinsessa Catherine  olisivat tavanneet toisensa ensi kertaa heidän törmättyään toisiinsa kadulla teini-ikäisinä Dianan ollessa yhä elossa. Jaksossa myös annetaan olettaa, että Catherine ja Diana olisivat myös kohdanneet toisensa tuon saman hetken aikana. 

Todellisuudessa William ja Catherine tapasivat toisensa vuonna 2001 heidän opiskellessaan skotlantilaisessa St. Andrewsin yliopistossa. Catherine ei myöskään koskaan tavannut prinsessa Dianaa. 

Kuten The Crown esittää, se pitää paikkansa, että William ja Catherine olivat ystäviä ennen kuin alkoivat seurustella. He myös asuivat yhdessä kimppakämpässä muiden yliopisto-opiskelijoiden kanssa ennen virallista pariutumistaan. 

Siitä ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta, saiko Williamin ja Catherinen rakkaustarina ensimmäisen kipinänsä muotinäytöksessä, jossa Catherine asteli lavalle kuuluisassa läpikuultavassa mekossa. The Crownin mukaan Catherine olisi valinnut mekon ylleen tarkoituksella nimenomaan saadakseen kruununprinssin huomion, mutta tästä ei ole varmaa tietoa. 

Mekon suunnitellut Charlotte Todd kertoi antamassaan haastattelussa vuonna 2020 sen olleen täysin sattumaa, että mekko päätyi Catherinen ylle. 

Kuuluisa vaate myytiin vuonna 2011 huutokaupassa 125 000 dollarilla (n. 114 000 euroa tämän päivän kurssilla). Kyseisen mekon tarkka jäljennös nähdään The Crownissa. 

Sarjassa Williamia esittää Ed McVey ja Catherinea Meg Bellamy

Catherinen äidin juonittelut

Vaikka Williamin ja Catherinen 20 vuotta kestänyttä rakkaustarinaa on pidetty yleisesti suorastaan satumaisena ja äärimmäisen onnistuneena, on vuosikausia myös huhuttu sitä, että sen takana olisi Catherinen äiti Carole Middleton

Yhdessä The Crownin jaksossa Catherine myös syyttää äitiään moisesta. Jaksossa esitetään kohtaus, jossa Catherine väittää Caroline Middletonin suostutelleen tämän pitämään välivuoden ja painostaneen tätä tämän jälkeen suuntaamaan opintielle samaan yliopistoon Williamin kanssa, jotta olisi samalla vuosikurssilla tämän kanssa. 

Kuninkaallisasiantuntija Tina Brownin mukaan väitteissä saattaisi olla perää. Vuonna 2022 ilmestyneessä kirjassa The Palace Papers Brown väittää Carole Middletonin suostutelleen tyttärensä hakemaan St. Andrewsin yliopistoon Edinburghin yliopiston sijaan. Lisäksi kirjan mukaan Middleton olisi myös kehitellyt "strategian" tyttärensä kanssa siitä, miten pariskunta palaisi yhteen lyhyen eronsa jälkeen vuonna 2007. 

Asianosaiset itse eivät ole koskaan kommentoineet kyseisiä väitteitä. 

Prinssi Harryn natsipuku

Prinssi Harry  esitti alkuvuodesta julkaistussa omaelämäkertakirjassaan Spare (suom. Varamies), että olisi pukenut vuonna 2005 ollessaan 20-vuotias kohua ja valtavan skandaalin herättäneen natsipuvun naamiaisiin isoveljensä Williamin ja tämän tyttöystävän Catherinen suosituksesta. 

The Crownissa Harry, William ja Catherine päätyvät yhdessä naamiaisasuliikkeeseen, jossa Harry itse ehdottaa natsiasua naamiaisiin. Catherine pelkää asun olevan loukkaava, kun taas William sanoo, ettei "sen käyttäminen tee hänestä natsia" sen ollessa "vain vitsi". 

Oikassa elämässä kuvat Harrysta natsiasu yllään levisivät yksityisen juhlan jälkeen kulovalkean lailla sanomalehdissä ympäri maailman, ja prinssi on pyytänyt anteeksi toimintaansa lukemattomia kertoja vuosien saatossa. 

Elämäkerrassaan Harry väittää Williamin ja Catherinen "ulvoneen naurusta" natsiunivormulle.Pariskunta ei ole julkisesti kommentoinut tapahtumia asun taustalla omasta puolestaan. 

Prinssi Harrya esittää sarjassa Luther Ford, jolle rooli oli ensimmäinen suuren luokan tuotanto. 

Prinsessa Dianan ja Dodi al-Fayedin onnettomuuden salaliittoteoriat

The Crownin viimeisen kauden ensimmäisessä osassa nähtiin traaginen auto-onnettomuus, joka vei prinsessa Dianan ja hänen miesystävänsä Dodi al-Fayedin  hengen Pariisissa elokuussa 1997. Sarjassa onnettomuuden jälkeen al-Fayedin isä, liikemies Mohamed al-Fayed päätyy julkisesti syyttämään kuninkaallista perhettä poikansa kuolemasta. 

Tämä on totta, sillä al-Fayed tuki onnettomuuden salaliittoteorioita – joita on useita – julkisesti vuosikausien ajan. 

Kosiko Dodi al-Fayed prinsessa Dianaa? 

Kuudennen tuotantokauden alkupuoliskon jaksoissa eletään vielä aikaa ennen Dianan ja Dodi al-Fayedin kuolemaa. Jaksossa, jossa auto-onnettomuus tapahtuu, kuvataan saman illan tapahtumia Pariisissa ja esitetään muun muassa al-Fayedin kosineen Dianaa, joka kuitenkin The Crownin kerronnan perusteella olisi kieltäytynyt kosinnasta. 

Oikeassa elämässä on pystytty selvittämään, että al-Fayed oli todella ostanut pariisilaisesta Repossin koruliikkeestä timanttisormuksen, jonka nimi oli Dis-Moi Oui, eli "sano kyllä".

Sormus kuitenkin löytyi myöhemmin al-Fayedin asunnosta Pariisissa, jonne hän ja Diana olivat matkalla kun auto-onnettomuus tapahtui. Näin ollen mikään ei viittaa siihen, että al-Fayed olisi todella ehtinyt kosia Dianaa, vaikka hänellä ilmeisesti olikin aikeita siihen. 

Prinsessat karkuteillä

Viimeisissä jaksoissa nähdään myös lisää surullisia tapahtumia ja kuolemaa, kun niissä kuvataan myös kuningatar Elisabetin pikkusiskon prinsessa Margaretin  kuolema. Margaret menehtyi vuonna 2002 ollessaan 71-vuotias. 

Sarjassa kuningatar Elisabetia viimeisellä kaudella esittää Imelda Staunton ja Margaretia puolestaan Lesley Manville

The Crownissa Margaretin kuolema ajaa kuningatar Elisabetin siskosten yhteisiin lapsuusmuistoihin 1940-luvulle. Sarjassa Elisabet muistelee aikaa, jolloin nuoret prinsessat olivat karanneet Buckinghamin palatsista juhliakseen Euroopan voiton päivää, jolloin toinen maailmansota päättyi. Kohtauksessa teiniprinsessat riemuitsevat väkijoukkojen keskellä ja Elisabet päätyy tanssimaan hämyiselle jazz-klubille. 

On totta, että prinsessat juhlivat väkijoukossa toisen maailmansodan päättymistä – heillä oli vain mukanaan useita hovin työntekijöitä sekä heidän kuningasisänsä Yrjo VI oli asiasta täysin tietoinen. 

Halusiko kuningatar Elisabet luopua kruunusta?

Aivan vihoviimeisessä The Crown -jaksossa kuningatar Elisabet pohtii omaa kuolevaisuuttaan sekä monarkian tulevaisuutta. Jaksossa palatsissa suunnitellaan jo varmuuden vuoksi kuningattaren hautajaisia, joiden suunnitteluun Elisabet itsekin osallistuu.  

Jaksossa myös Elisabetia aiemmin näytelleet Claire Foy ja Olivia Colman palaavat ruutuun, kun nuoremmat Elisabetit ilmaantuvat ottamaan osaa Elisabetin sisäiseen väittelyyn. Elisabet pohtii mielessään, kannattaako hänen enää edes jatkaa monarkkina vanhetessaan alinomaa. 

Lopulta sarja päättyy kohtaukseen, jossa Elisabet päättää olla luopumatta kruunusta ja kävelee pois kirkosta päätöstään kannattelevin itsevarmoin askelin. 

Tietenkään kuningattaren henkilökohtaisesta ajatuksenkulusta ei voida koskaan olla täysin varmoja, mutta useat asiantuntijat ovat epäilleet vahvasti väitettä siitä, että Elisabet olisi koskaan tosissaan harkinnut kruunusta luopumista. 

Näin ollen kuningatar Elisabet hallitsi pitkän elämänsä loppuun asti, kunnes menehtyi 96-vuotiaana 8. syyskuuta 2022. Ja sen tiedetään olevan totta, että hän todella osallistui aktiivisesti omien hautajaistensa suunnitteluun.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 17. joulukuuta. 

Lue myös:

    Uusimmat