Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina 20.5. Teräsbetoni saa seurakseen 18 esiintyjää. Lue tästä viisutoimittajamme arviot kappaleista ja veikkaus finalisteista!
1. Montenegro * *
Stefan Filipovic: Zauvijek volim te
Vaikka viimevuotinen rock-iskelmä ei paljon yleisöä lämmittänyt, on Montenegro päättänyt jatkaa samalla tyylillä. Tämänvuotinen yritys on astetta parempi kuin viimevuotinen, mutta kovin huonosti kappale mieleen jää. Montenegro saa odottaa vielä finaalipaikkaa.
2. Israel * *
Boaz Mauda: The Fire in Your Eyes
Finaalipaikka jää haaveeksi myös Israelille, jonka kappale on tämän vuoden balladivalikoiman huonoimmasta päästä. Mielenkiintoisinta laulussa on ehkä se, että sen on säveltänyt vuoden 1998 viisut voittanut Dana International. Kielen vaihto kappaleen puolivälissä hepreasta englantiin on ärsyttävän laskelmoitua, kappaletta se ei paranna.
3. Viro * *
Kreisiraadio: Leto svet
Viron kappale on tämän vuoden monesta komedianumerosta ensimmäinen. Kolme miestä yrittää vedota kansainvälisiin raateihin laulamalla laulunsa serbiaksi, saksaksi ja suomeksi kolmen vähäpukeisen naisen heilutellessa samanaikaisesti kyseisten maiden lippuja taustalla. Tämä saattaa naurattaa joitakin katsojia, mutta heitäkin vain yhden kerran.
4. Moldova *
Geta Burlacu: A Century of Love
Helsingin viisuissa Unkari ja Liettua pyrkivät menestykseen jazzilla ja bluesilla. Tänä vuonna tätä jazziskelmää tarjoilee meille Moldova. Tyyli ja sovitus ovat kunnossa, mutta todella yhdentekevä melodia ja laulajan korvia vihlova korostus pudottavat kappaleen pahnanpohjimmaiseksi.
5. San Marino * *
Miodio: Complice
Tämän vuoden uusista tulokkaista ensimmäisenä lavalle nousee San Marino, joka esittää vuoden italoballadeista ensimmäisen. Miodio-yhtye tulkitsee kappaleen Complice vahvasti, mutta synkästä sävelmästä puuttuu riittävä noste, joka kohottaisin kappaleen keskinkertaisuuden yläpuolelle. Vedonnee silti italialaisen iskelmän ystäviin.
6. Belgia * * * *
Ishtar: O Julissi
Pakkonauratuksen ja väkinäisten vitsien seassa on mukava kuulla aitoa hauskanpitoa. Belgia menestyi viisi vuotta sitten hyvin itsekeksityllä kielellä, ja siansaksaa laulaa myös Ishtar. Akustinen kitara–basso–huilu–klarinetti–viulu-säestys ja klassisesta musiikista innoituksensa saanut laulusovitus kasvattaa kappaletta hienosti ilman että ollaan lähelläkään mahtipontisuutta. Monen mielestä Belgian kappale on rasittavan tekopirteä, mutta minä tulen tästä hyvälle tuulelle ja uskon myös kappaleen finaalipaikkaan.
7. Azerbaidzan * * *
Elnur & Samir: Day After Day
Viisuissa on menestytty kauhuhevillä ja oopperalla, joten vuoden toinen uusi maa Azerbaidzan on päättänyt yhdistää nämä kaksi tyyliä. Enkelinsiipinen oopperalaulaja Elnur on saanut vastaansa mustaviittaisen Samirin. Hyvän ja pahan kilpalaulannan synnyttämä sekasorto peittää alleen sen, että Azerbaidzanin sävelmä on itse asiassa aika hyvä. Jännä nähdä minkälainen performanssi tästä kappaleesta saadaan viisulavalla. Finaaliin tämä yhdistelmä päässee rimaa hipoen.
8. Slovenia * * *
Rebeka Dremelj: Vrag naj vzame
Slovenia on ollut mallioppilas uusien viisumaiden luokalla. Maasta on tullut lukuisia tarttuvia viisurallatuksia, ja kilpailuihin on osallistunut pitkä rivi maan suurimpia poptähtiä. Hyvätuulinen ja ammattitaitoisesti toteutettu on myös tämän vuoden slovenialaiskappale, joka onneksi lauletaan maan omalla kielellä. Kertosäe ei huipenna kappaletta riittävästi, jotta tällä menolla päästäisiin finaaliin.
9. Norja * * * *
Maria Haukaas Storeng: Hold On Be Strong
Hold On Be Strong on hyvin sovitettu ja vahvasti tulkittu r&b -balladi, joka saa kuulijan mukaansa. Näitä hyviä laulajia tuntuu Norjassa riittävän. Finaaliin ehdottomasti.
10. Puola * * *
Isis Gee: For Life
Tästä kappaleesta on vaikea saada selkoa. Toisaalta se on erittäin ammattitaitoisesti toteutettu balladi, joka saattaisi hyvinkin löytyä Céline Dionin uudelta albumilta. Yli 40 kappaleen viisusammiossa muhiva balladi tarvitsee kuitenkin jotain ekstrakohotusta jäädäkseen mieleen. Tuo viimeinen silaus kappaleesta puuttuu. Kappale vaatii lisäksi varman tulkinnan. Jos laulajalla on lavalla vähänkin epävarmuutta äänessään, kappale romahtaa kasaan. Jos tulkinta on vahva, on tällä mahdollisuudet finaaliin.
11. Irlanti *
Dustin the Turkey: Irelande douze pointe
Huumorikappaleet ovat vaikea laji Euroviisuissakin. Toissa vuonna Liettua onnistui We Are the Winners -renkutuksellaan raivaamaan itsensä korkealle viisufinaalissa, ja viime vuonna Ukrainan tähtipää Verka Serducha nauratti Eurooppaa jopa kakkossijan arvoisesti. Irlannilla vitsiä yrittää vääntää räppäävä kalkkuna nimeltä Dustin. Ukrainan viimevuotinen kappale oli oikeasti hauska ja musiikillisestikin oivaltava. Irlannin kalkkunassa ei sen sijaan ole mitään hauskaa, musikaalisuudesta puhumattakaan. Äänestäjiä Dustinille uskon kuitenkin riittävän niin, että pidän finaalipaikkaa ja jopa top 10 -sijoitusta varmana.
12. Andorra * *
Gisela: Casanova
Kilpailun tylsimpiä popkappaleita.
13. Bosnia-Hertsegovina * * *
Laka: Pokusaj
Ensimmäisen semifinaalin vaikein paketti tulee Bosnia-Hertsegovinasta. Onko tämä taidetta vai huumoria, vai kenties molempia? Mielenkiintoisella tavalla erikoisen kappaleen laulaa omituisiin teatterivaatteisiin pukeutunut ja vahvasti maskeerattu pariskunta. Lavalla heiluvat viikatteet, ja jopa elävä kana on otettu mukaan. Pelkäänpä ettei tämä naurata ketään eikä juuri kukaan tätä ymmärräkään. Mukavaa silti, että viisuihin tuodaan tälläkin kertaa jotain todella erilaista.
14. Armenia * *
Sirusho: Qele qele
Suuria rumpuja, etnisiä diskorytmejä, villisti tanssivia esiintyjiä ja pitkätukkainen kissanainen. Liian tuttu resepti viimeisten neljän vuoden ajalta. Tämä tyyli on viime vuosina kuitenkin ollut lähes suora tie finaaliin, joten uskon myös Armenian päätyvän sinne.
15. Alankomaat * *
Hind: Your Heart Belongs to Me
Tämän tyylin Hollanti osaa. Kappale on perinteinen ja ammattitaidolla toteutettu ja myös tulkinnassa on varmuutta. 80- ja 90-luvuilla tällä olisi pärjätty hyvin, mutta viime vuosina samantyyppiset "varmat menestyjät" ovat lähes poikkeuksetta pudonneet jo semifinaalivaiheessa. Ehkä aika tällaiselle musiikille on viisuissa jo mennyt.
16. Suomi * *
Teräsbetoni: Missä miehet ratsastaa
Kotimaassa Teräsbetonin fanit jakautuvat niihin, jotka pitävät yhtyeen patrioottista machoilua hyvänä vitsinä ja niihin, jotka ottavat yhtyeen tyhjyyttä kumisevat sanoitukset tosissaan. Teräsbetonia on verrattu Lordiin, mutta minun on vaikea uskoa samanlaiseen menestykseen. Hirviöteema oli kansainvälinen, ja Lordin esitys oli viimeistelty kansainvälistä yleisöä silmälläpitäen. Teräsbetoni on sen sijaan täysin suomalainen ilmiö, jonka huumoria tai sanomaa ei maamme rajojen ulkopuolella ymmärretä. Finaaliin tällä ehkä päästään mutta top 10 -sijoitusta on turha toivoa.
17. Romania * * * *
Nico & Vlad: Pe-o margine de lume
Kun viisuissa siirryttiin puhelinäänestykseen kymmenisen vuotta sitten, ovat balladit jääneet shown, menon ja meiningin jalkoihin. Romania ilahduttaa ainakin minua hyvin perinteisellä lemmenduetolla, joka on saatu muutamalla sovituksellisella yksityiskohdalla erottumaan edukseen. Mahtipontinen hempeily lauletaan puoliksi italian kielellä, joka on aina vedonnut suomalaisiin. Tälle kappaleelle uskallan luvata hyvää menestystä myös finaalissa.
18. Venäjä * *
Dima Bilan: Believe
Häviö Suomelle vuoden 2006 viisuissa oli kova paikka Venäjälle. Maan kahden vuoden takainen edustaja, väräjävä-ääninen Dima Bilan yrittää nyt uudelleen. Menestyksen varmistamiseksi on lauluntekijäksi pestattu amerikkalainen Jim Beanz ja taustavoimana on supertuottaja Timbaland. Yhteistyön lopputuloksena on nariseva balladi, joka on odotuksiin nähden suuri pettymys.
19. Kreikka * * *
Kalomira: Secret Combination
Kaksivaiheisten euroviisujen aikana Kreikka on onnistunut kerta toisensa jälkeen yhdistämään menestyksekkäästi kreikkalaiset rytmit kansainväliseen diskomenoon. Tämä menestys huipentui vuoden 2005 viisuvoittoon. Kalomiran salainen yhdistelmä ei toimi aivan yhtä hyvin kuin Elena Paparizun voittokappale tai Sarbelin viimevuotinen Yassou Maria. Välillä olisi hauska kuulla maalta jotain muuta kuin tuota samaa iänikuista vetkutusta, vaikka menestystä tullee myös tälle kappaleelle.
Finaaliin helpommin kuin ennen
Kahden semifinaalin järjestelmässä 19 semifinalistista kymmenen pääsee finaaliin, kun esimerkiksi viime vuonna kymmenestä finaalipaikasta kilpaili 28 kappaletta. Finaalipaikan saaminen kahden semin järjestelmässä on siis paljon helpompaa kuin aikaisemmin.
Kun vielä semifinaaleista ensimmäinen on tasoltaan heikompi, uskallan varovasti veikata, että Suomikin pääsisi finaaliin. Seuraavassa veikkaukseni ensimmäisen semin finaalipaikkojen jakaantumisesta.
Finaaliin pääsevät:
Belgia
Azerbaidzan
Norja
Puola
Irlanti
Alankomaat
Armenia
Suomi
Romania
Venäjä
Kreikka
Teksti: Mikko Suhonen / MTV3
Lue myös: Teräsbetonin Ahola parani kuumeestaan
Osallistu kyselyyn: Uskotko Teräsbetonin pääsevän Euroviisujen finaaliin?