Iltalehti kertoi keskiviikkona Helsingin uimastadionille uimaan tulleista teinipojista, jotka ahdistuneet miesten puku- ja pesutiloissa olleista naispuolisista siivoojista.
Naispuolisten siivoojien käytöstä ehti jo hermostua Miesten tasa-arvo ry, joka penäsi kaupungilta selvitystä rekrytointiprosessin tasa-arvoisuudesta.
Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan kaupunki ei kuitenkaan syrji miehiä uimahallien siivoojien rekrytointiprosessissa. Hänen mukaansa kyse on varsin yksinkertaisesta asiasta.
–Kyse on siitä, että naisia yksinkertaisesti hakee tämänkaltaisiin tehtäviin huomattavasti enemmän. Naiset ovat myös parempia rekrytointitilanteissa, niin motivaation kuin hakukelpoisuutensakin vuoksi, Viljanen kuvailee MTV Uutisille.
Siivous kerran tunnissa hankaloittaa
Uimahallien yleinen käytäntö Suomessa on palkata naissiivoojia, sillä he voivat siivota sekä miesten- että naisten osastot.
MTV Uutisten torstaina haastattelema tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen toivoi uudistuksia uimahallien siivoojapolitiikkaan. Hänen mielestään eri sukupuolta olevien siivoojien käyttö saattaa aiheuttaa ahdistavia ja negatiivisia tunteita uimahallin puku- ja pesutiloja käyttävien asiakkaiden keskuudessa.
Apulaiskaupunginjohtaja Viljanen myöntää, ettei miessiivoojia laiteta ainakaan Helsingissä naisten puku- ja pesutiloihin. Silti toisinpäin asia on kaupungille hyväksyttävä.
– Olemme lähteneet siitä, ettei miehet siivoa naisten pukuhuoneita. Tämä siksi, koska naiset ovat kokeneet miessiivoojien läsnäolon äärettömän negatiivisesti. Naissiivoojat kuitenkin siivoavat miesten puku- ja pesutiloja, koska enemmistö siivoojista on naisia.
– Painotamme kuitenkin jatkuvasti hienotunteisuutta, hän lisää.
Viljanen sanoo, että uimahallien puku- ja pesutilat pestään kerran tunnissa. Volyymi ja siivoojien tarve on niin suuri, ettei olemassaolevien miessiivoojien määrä yksinkertaisesti myöskään riitä.
– Resursseja käyttää miessiivoojia miesten puku- ja pesutiloissa ei yksinkertaisesti ole, hän myöntää.