YLEssä taloustoimittajana 30 vuotta työskennellyt ja Suomalainen ruokalasku -kirjan kirjoittanut Seppo Konttinen nimeää keskittymisen ja ruoan hinnannousun takana olevat yritykset.
Suomessa kalleimpia ruokia ovat ne, joita myös syödään eniten.
– Peruselintarvikkeet, kuten liha, maitotuotteet ja vilja, maksavat todella paljon. Varsinkin viljan hinta on noussut viime aikoina pöyristyttävästi, Seppo Konttinen sanoo.
Suurimpana syynä kalliiseen ruokaan Konttinen pitää kilpailun keskittymistä.
– Jokaiselle vähänkään kansantaloutta lukeneelle pitäisi olla itsestään selvää, että kun markkinoilla on kilpailua, hintataso pysyy alhaisena. Suomessa todellista kilpailua ei ole, joten hinnat nousevat. Vähittäiskaupan markkinoita hallitsevat S-ryhmä ja Kesko. Niillä menee erittäin hyvin: kannattavuudet ovat olleet viime vuosina huikeita.
Ennen kahden kauppajätin ylivaltaa Suomessa oli useampia keskusliikkeitä, kuten OTK ja Tuko.
Leipää ja maitoa muutamalta toimijalta
Huoltoasemat ovat niin ikään ketjuuntuneet voimakkaasti.
– Esimerkiksi ABC-ketju on yhtäkkiä levinnyt joka puolelle, ja jostain syystä juuri parhaille liikepaikoille. Alkojen ilmestyminen näiden samaisten huoltamoiden kylkeen kertoo samaa tarinaa: viinakaupan läsnäolo lisää vähittäiskaupan myyntiä 15 prosentilla. Se on hyvä tapa haalia asiakkaita.
Vähittäiskaupan lisäksi myös teollisuuden ruoka- ja juomatuotanto on keskittynyt muutaman suuren toimijan käsiin.
– Kaupan leipähyllyltä ei löydy juuri muita kuin Fazerin ja Waasan leipomoiden tuotteita. Ne ovat ostaneet pienet leipomot alalta pois.
– Valio taas on omalla alallaan suuri markkinajohtaja. Se ostaa 80 prosenttia Suomessa tuotetusta maidosta, Konttinen sanoo.
Studio55.fi/Piia Simola