Kiinan Wuhanissa todettiin jo toista päivää peräkkäin uusia koronavirustartuntoja. Viranomaiset ilmoittivat uusista tartunnoista maanantaina.
Uusia oireellisia tartuntoja on todettu kaupungissa yhteensä viisi edellisten kahden päivän aikana. Hubein maakunnassa, jossa Wuhan sijaitsee, todettiin jälleen 11 oireetonta tartuntaa. Kiina listaa oireelliset ja oireettomat tartunnat erikseen.
Koronaviruspandemian alkupisteenä toimineessa Wuhanissa olivat viikkoja voimassa tiukat rajoitukset, joita on kuitenkin viime aikoina hiljalleen höllennetty. Ennen kahta edellistä päivää Wuhanissa ei ollut raportoitu uusia tartuntoja kuukauteen.Kiinassa on todettu yhteensä 83 000 koronavirustartuntaa.
Etelä-Korea pelkää toista virusaaltoa
Etelä-Koreassa pelätään toista koronavirusaaltoa. Maassa rekisteröitiin maanantaina 35 uutta tartuntaa, mikä on eniten yli kuukauteen.
Suuri osa viime päivinä rekisteröidyistä uusista tartunnoista on yhdistetty Soulissa baarikierrokselle lähteneeseen 29-vuotiaaseen mieheen. Miekkonen kävi viidessä baarissa tai yökerhossa Itaewonin alueella toukokuun alussa ja tartutti samalla ainakin 85 ihmistä.
Mies sai positiivisen koronatestituloksen keskiviikkona. Soulin ravintolat, baarit ja yökerhot suljettiin tapauksen tultua ilmi.
Tapauksia saattaa tulla edelleen lisää, sillä kaikkia baareissa käyneitä ei ole tavoitettu. Pääministeri Chung Sye-kyun vetosikin kaikkiin baareissa käyneisiin, jotta nämä menisivät testiin.
Etelä-Koreaa on pidetty koronanvastaisten toimien mallimaana. Viruksen varhaisessa leviämisvaiheessa maa oli pahimpia viruspesäkkeitä Manner-Kiinan ulkopuolella.Viime aikoina Etelä-Koreassa on hiljalleen siirrytty kohti tavallisempaa arkea. Esimerkiksi museot on jo avattu.
Hiv-hoitohäiriöillä voi olla vuosia kestäviä vaikutuksia
Koronakriisi voi lisätä aidsiin liittyvien kuolemien määrää sadoilla tuhansilla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, varoittavat Maailman terveysjärjestö WHO:n kokoama mallinnusryhmä sekä YK:n hiv ja aids -ohjelma Unaids yhteisessä tiedotteessaan maanantaina.
Toissa vuonna alueella arvioidaan olleen noin 470 000 kuolemaa, jotka johtuivat aidsiin liittyvistä sairauksista.
Jos koronan terveydenhuollolle aiheuttamia häiriöitä ei saada lievennettyä, voi kuuden kuukauden häiriö antiretroviraalihoidoissa lisätä edellä mainittujen kuolemien määrää yli 500 000:lla vuosien 2020–2021 aikana.
Vielä tämän jälkeisten viiden vuoden aikana aidsiin liittyviä kuolemia voisi olla vuositasolla jopa 40 prosenttia aiempaa enemmän.
Kun hoidosta pidetään kiinni, virusta kantavan ihmisen virusmäärät laskevat huomaamattomalle tasolle, jolloin hän pysyy terveenä, eikä virus välttämättä tartu. Jos hoitoa ei saa säännöllisesti, virusmäärä kasvaa ja viruksen kantaja voi pahimmillaan kuolla. Lisäksi todennäköisyys tartuttaa muita kasvaa.