Tässäkö selitys universumin syntyyn?

Avaruus
Tähtisumua avaruudessaEpa
Julkaistu 04.07.2012 09:49(Päivitetty 08.10.2013 14:14)

Tänään saadaan kuulla uusimmat tulokset tiedemaailmaa kutkuttavasta Higgsin hiukkasesta, joka tunnetaan myös nimellä jumalhiukkanen.

Euroopan Sveitsissä sijaitseva hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN kertoo tänään, vahvistavatko uudet havainnot viime vuoden mahdollisen vihjeen hiukkasen olemassaolosta. Kokeissa on mukana myös tutkimusryhmät Helsingin yliopistosta, Fysiikan tutkimuslaitoksesta ja Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Higgsin hiukkanen on hiukkasfysiikan niin sanotun standardimallin viimeinen puuttuva palanen. Sitä etsitään Cernin LHC-hiukkaskiihdyttimen avulla. LHC on maailman suurin tutkimuslaite: 27 kilometriä pitkä rengas, joka on sijoitettu tunneliin sata metriä maan alle.

LHC-kiihdytin törmäyttää protoneja yhteen suurella energialla, ja törmäyksissä voidaan tuottaa erilaisia alkeishiukkasia. LHC:n energian ja intensiteetin pitäisi olla riittävä tuottamaan Higgsin hiukkasen, jos se on olemassa. Viime vuonna törmäyttämiskokeet tuottivat mahdollisen signaalin hiukkasesta, mutta tulos ei ollut vielä riittävän vahva hiukkasen olemassaolon todistamiseksi.

Genevessä kello 10 Suomen aikaa alkavaa tiedotustilaisuutta voi seurata täältä.

(MTV3)

Mikä Higgsin hiukkanen oikein on?

Tutkijat löysivät mahdollisesti Higgsin hiukkasen

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat