Tästä ei usein puhuta: Lasten leluissa piilee valtava ongelma

Edulliset muovilelut ovat suuri rasite ympäristölle. 

Mikään ei voita lapsen kasvoille leviävää hymyä, kun hän saa käsiinsä upouuden lelun. Harva vanhempi on kuitenkaan tullut ajatelleeksi sitä, kuinka suurta tuhoa nämä viattomilta tuntuvat lelut voivat aiheuttaa. 

Plastics Trade Magazinen mukaan muovilelut ovat yhtä suurta ongelmajätettä kuin muutkin muovit, mutta leluissa piilee lisäksi muita ongelmia. Edullisten lelujen käyttöikä on nimittäin huomattavan lyhyt ja niiden kierrättäminen on lähes mahdotonta.

Jätettä, öljyä ja terveysongelmia

Vaikka moni pitää muovipulloja yhtenä suurimpana huolenaiheena ympäristöä ajatellen, muoviset lelut ovat paljon pahempi ongelma. Muovipullot on valmistettu yhden tyyppisestä muovista ja ne voidaan kierrättää, toisin kuin monia eri materiaaleja sisältävät lelut.

– Ne ovat halpoja, ne on tehty muovista ja ne rikkoutuvat helposti. Useimmissa tapauksissa ne päätyvät roskiin. On todella ristiriitaista, että ostamme lapsillemme leluja antaaksemme heille iloa ja oppia. Samalla aiheutamme kuitenkin harmia ympäristölle, jossa he elävät loppuelämänsä, ympäristöystävällisiä leluja valmistavan Big Future Toysin toimitusjohtaja Steve Rho kertoo.

Muovijäte ei ole ainoa ongelma, sillä monet suuret leluyhtiöt, kuten Lego, käyttävät lelujensa valmistamiseen öljyä. Tulevaisuudessa tämä huoli saattaa kuitenkin kaikota, sillä yhtiö on kertonut investoivansa ympäristöystävällisten materiaalien luomiseen peräti 150 miljoonaa dollaria vuoteen 2030 mennessä.

Edellä mainittujen seikkojen lisäksi muovileluilla on epäilty olevan myös negatiivisia vaikutuksia lasten terveyteen. The New York Timesin uutisen mukaan muovilelujen laittaminen suuhun saattaa lisätä diabeteksen ja syövän riskiä. Vaikutuksista tiedetään kuitenkin vielä todella vähän. 

– Tämä saattaa kuulostaa hullulta leluyhtiön suusta, mutta mitä jos et ostaisikaan lelua, vaan panostaisit elämykseen; retkeen eläintarhassa tai hienoon show'hun, Rho toteaa.

Osaavatko nykylapset enää rakentaa käpylehmiä? Me otimme asiasta selvää.


Lue myös:

    Uusimmat