Tästä syystä ensimmäisessä työpaikassa solmitut ystävyyssuhteet säilyvät pisimpään

työkaverit
Ystävät parantavat terveyttä ja tekevät onnelliseksi.Shutterstock
Julkaistu 10.09.2017 21:55

PETRA SUNDELL

Kun on jo viettänyt suurimman osan päivästä töissä työkaverinsa kanssa, mutta silti haluaa vielä mennä viikonloppuna sen saman ihmisen kanssa lasilliselle tai lenkille, on kyseessä aivan erityinen ystävyyssuhde.

It’s Who You Know: How a Network of 12 Key People Can Fast-Track Your Success kirjan kirjoittaja Janine Garner kertoo, että omien suhteiden verkosto ei välttämättä ole oikeassa tasapainossa, jos työ ja koti yritetään pitää täysin tosistaan erillään.

– Tämä ehkä toimi, kun elimme yhdeksästä viiteen maailmassa, jolloin päivän päätteeksi suuntasimme kotiin elämään eristäytynyttä perhe-elämää, mutta asiat ovat muuttuneet dramaattisesti teknologian tunkeuduttua elämäämme, hän kertoo Elle Australialle.

Garnerin mukaan työpaikalla tehdyistä ystävistä muodostuu oma henkilökohtainen neuvojien komitea, joka tukee läpi hyvien ja ei niin hyvien aikojen, ja joka toimii oivaltamisen ja viisauden lähteenä, sillä yhdessä ystävät ovat fiksumpia. Työpaikalla solmitut ystävät ovat myös omia markkinointikoneistoja, sillä ystävät uskovat toisiinsa.

Kun etenee urapolulla työpaikasta toiseen, kasvaa myös työpaikoilla solmittujen ystävien määrä. Työkaverit, joiden kanssa tuntee syvintä yhteyttä ja jotka ovat ehkä ne kaikista tärkeimmät, ovat usein juuri ensimmäisestä kunnon työpaikasta.

Samanlaiset elämänvaiheet vahvistavat ystävyyttä

Ensimmäinen työpaikka on iso juttu, mutta siihen liittyy yleensä muutakin kuin pelkkä työpaikan saaminen. Ensimmäiseen kunnon työhön voi sisältyä esimerkiksi muutto toiselle paikkakunnalle tai jopa uuteen maahan, jolloin ystävien hankkiminen alkaa aivan nollasta.

Usein ensimmäisessä työpaikassa päätyy työskentelemään myös suurin piirtein saman ikäisten ja samalla työkokemuksella varustettujen ihmisten kanssa. Usein työpaikalla tapaa samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä, oli kiinnostuksen kohteena sitten muoti, kirjanpito tai opettaminen.

Edellä mainitut asiat voivat helposti johtaa keskusteluihin samoista kiinnostuksen kohteista, joita ehkä muut ystävät eivät ymmärrä, ainakaan ilman taustojen selittämistä. Ja kohta ollaankin hakemassa työkaverin kanssa kahvia tai lounasta yhdessä, höpisemässä toimiston ihastuksista ja tekemässä yhdessä nettitilauksia.

– On yleistä, että löydämme itsemme hakeutumasta niiden ihmisten seuraan, joita näemme säännöllisesti, keiden kanssa vietämme eniten aikaa tai keihin olemme eniten yhteydessä, Garner selittää.

– Usein huomaamme, että on helpompi tuntea yhteyttä ja luoda ystävyyssuhteita sellaisten ihmisten kanssa, joilla on samanlainen tietotaito, tausta tai työtehtävät kuin meillä. Suhteet kehittyvät samanlaisten uravaiheiden, kokemusten ja elämänvaiheiden seurauksena.

työkaverit2

Garnerin mukaan ystävyyssuhteet säilyvät erityisen hyvin, jos ystävykset pysyvät samalla alalla, samassa työpaikassa tai samassa kaupungissa tai maassa. Monien kohdalla ei kirjailijan mukaan olekaan ihme, että näistä ystävyyssuhteista tulee aikuiselämän vahvimpia suhteita.

Miten työkavereista saa ystäviä?

Työkavereiden kanssa ystävystyminen riippuu myös toki monista muistakin tekijöistä, kuten siitä, kuinka kauan yhtiössä on töissä ja kohtaavatko persoonallisuudet työkavereiden kanssa yhtään. Monet haluavat toki pitää työn ja henkilökohtaisen elämänsä erillään, eikä siinä ole mitään vikaa.

Garner kuitenkin antaa pari vinkkiä, miten saada työkavereista ystäviä, jos niin haluaa.

– Ystävien saaminen ei vain tapahdu, siihen täytyy sitoutua ja investoida aikaa ja energiaa. Hyvä uutinen on, että ystävyydet ovat lähempänä kuin uskotkaan.

Garnerin vinkit ystävien saamiseksi työpaikalla pätevät myös muutenkin elämässä: Ole utelias, kysele ihmisiltä kysymyksiä ja osoita aitoa kiinnostusta heihin. Ole muistettava, millä Garner tarkoittaa, että täytyy rohkeasti tunnistaa, mikä on ainutlaatuista omassa itsessä. Ryhdy tuumasta toimeen, eli tee asiat, jotka olet sanonut tekeväsi.

– Ole rohkea ja anna mennä. Jos et koskaan kurkota ja yritä, et koskaan voi luoda mahdollisuutta uusien ystäväsuhteiden syntymiselle, Garner sanoo.

Lähde: Elle Australia

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Ystävyys