Jouluaattona kello 12 suomalaiset istuvat televisioiden ääreen. Pitkään joulurauhaa julistanut Jouko Lehmusto valotti perinteen yksityiskohtia muutama vuosi sitten. Tiesitkö esimerkiksi, missä kääröä säilytetään?
Julistuksella ei ole enää oikeudellista merkitystä
Suomen laki ei ole vuosikymmeniin tuntenut "raskauttavia asianhaaroja joulun aikana". Julistus ei siis päde rangaistuksia määriteltäessä.
Entisaikaan jouluisin oli kovemmat rangaistukset, esimerkiksi sakot olivat suurempia. Jouluna piti muun muassa elää ja juoda säädyllisesti, noudattaa Jumalan sanaa sekä käsitellä tulta varovaisesti. Vieraitakaan ei saanut majoittaa ilman raadin suostumusta.
Turvallinen säilytyspaikka
Joulurauhan julistuksesta pidetään hyvää huolta. Sitä säilytetään Turun kaupunginkanslian kassakaapissa. Myös julistuksen näköiskopio on suljettu kassaholviin.
Valtava yleisömäärä
Joulurauhan julistusta seuraa paikan päällä Turussa jopa 15 000 ihmistä. Television kautta sen näkee yli miljoona katsojaa, nykyisin myös ulkomailla asuvat suomalaiset.
Ohi muutamassa minuutissa
Itse joulurauhan julistuksen lukeminen kestää noin kaksi minuuttia. Yhteensä tilaisuus kestää Maamme-lauluineen viitisen minuuttia.
Nykyinen käärö ei ole alkuperäinen
Alkuperäinen joulurauhanjulistuskäärö tuhoutui Turun palossa vuonna 1827. Nykyisin luettavan julistuksen kirjoitti silloinen maistraatin sihteeri ulkomuististaan.
Julistus luettiin asiakirjapapereista, kunnes taiteilija Tauno Torpo kirjoitti sen kalligrafein eli korutekstauksella aidolle pergamenttipaperille vuonna 1956. Kyseinen käärö on se, jota joulurauhan julistaja nykyisinkin pitää kädessään.
Joulurauha julistettiin aluksi vain ruotsiksi
Koska ruotsi oli ennen valtakunnan virallinen kieli, sitä käytettiin myös joulurauhan julistuksessa. Kun suomi vähitellen nousi sen rinnalle, myös "tavallinen kansa" pääsi osaksi perinnettä. Sysäys suomen kielen suuntaan tapahtui tiettävästi ensimmäisen kerran vuonna 1711. Nykyisin julistus luetaan sekä suomeksi että ruotsiksi.
Peräisin keskiajalta
Joulurauhan julistus on saanut alkunsa keskiajalla Euroopassa, kun muuta tiedotuskanavaa ei ollut. Päätösten julkituonti markkinakansalle oli osa kaupunkien lainkäyttöä. Joulurauha oli niin sanottu tilannerauha, joihin kuuluivat myös markkina- ja käräjärauhat.
Rantautui Suomessa Turkuun
Suomessa ensimmäinen joulurauha julistettiin Turussa 1320-luvulla. Nykyisessä muodossaan joulurauhaa on julistettu samassa kaupungissa 1800-luvulta lähtien. Suomessa on muutama muukin kaupunki, joissa julistetaan joulurauha.
Studio55.fi/Piia Simola
Juttu julkaistu alun perin 2011.
Lähde: Jouko Lehmusto