Tätä poliisin valvonta olisi käytännössä – liikkumisrajoitusten nopea aikataulu tuo ison haasteen: "Koronaa ei pysäytä pelkästään poliisin valvonta"

Hallituksen liikkumista rajoittava lakiluonnos rajaa voimakkaasti sitä, millä asioilla kansalainen saisi liikkua. Poliisista kerrotaan, että lakiesityksen käsittelyä ja sen sisältöä seurataan tarkasti.

Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta sanoo, että poliisi on varautunut osaltaan liikkumisrajoitusten voimaantuloon. Haasteita aiheuttaa kuitenkin mahdollisesti nopea aikataulu. 

Helsingin, Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten alueille sekä Lounais-Suomen poliisilaitokseen perustettaisiin poliisille valvontaorganisaatiot hoitamaan liikkumisrajoitusten valvontaa.

Heikinheimo muistuttaa tiedotteessa, että rajoitusten valvonta hoidettaisiin käytössä olevilla poliisin resursseilla. Se tarkoittaa, että poliiseja pitäisi siirtää valvontatehtäviin muista poliisille kuuluvista tehtävistä. 

– Valvontatehtäviin sijoitetaan lähinnä valvonta- ja hälytystoiminnassa sekä liikenteenvalvonnassa työskenteleviä poliiseja. Poliisi suorittaisi valvonnan palveluksessa olevilla poliiseilla ja suuri osa valvonnasta mahdollistettaisiin ylitöillä, Heikinheimo sanoo.

Mitä valvonta olisi käytännössä?

Liikkumisrajoituksien noudattamista valvottaisiin ympäri vuorokauden, mutta poliisista muistutetaan, että käytännössä jokaista liikkujaa ei olisi mahdollisuutta pysäyttää.

Hallituksen esityksen mukaan poliisi voisi pyytää rajoitusalueella liikkuvilta ihmisiltä selvitystä heidän liikkumiselleen. Selvitys voisi olla kirjallinen tai suullinen.

Ensisijaisesti poliisi pyrkisi hoitamaan valvontaa neuvoin, kehotuksin ja käskyin, mutta tarvittaessa kirjoitettaisiin myös sakkoja. Hallituksen esityksessä todetaan, että poliisi voisi määrätä liikkumisrajoituksen rikkomisesta sakkoa ja kasvomaskin käytön laiminlyönnistä 40 euron rikesakon.

Mistä löytyy poliisit valvontatehtäviin?

Poliisien määrä sekä nopea aikataulu tuovat Heikinheimon mukaan varautumiseen selvän haasteen. 

– Haasteenamme on saada nopealla aikataululla muista tehtävistä irrotettua riittävä määrä poliiseja valvontatehtäviin, hän kirjoittaa.

– Muun muassa aikataulusyistä ei valvontaa varten suunnitella rekrytoitavan uusia poliiseja. Riskiryhmiin kuuluvia eläkeläisiä ei voida ottaa liikkumisrajoitusten valvontaan.

Liikkumisrajoitusten valvonta ei vaikuttaisi kiireellisten hälytystehtävien hoitamiseen, mutta valvontaoperaatio voisi heijastua myös rikostutkintaan ja voisi pidentää poliisilla tutkinnassa olevien rikosten selvittämisaikoja.

Liikkumisrajoitusten valvontaa varten ei lähtökohtaisesti pyydettäisi virka-apua muilta viranomaisilta, kuten esimerkiksi Puolustusvoimilta, mutta Poliisihallituksen mukaan siihen on kuitenkin varauduttu, jos virka-apua yksittäistapauksissa tarvitaan.

Heikinheimo muistuttaa, että pelkästään poliisin toimilla ei koronaa pysäytetä. 


– Hoidamme kyllä osuutemme, mutta jokainen meistä vaikuttaa vastuullisella käytöksellään siihen, että koronaepidemian leviäminen saadaan pysäytettyä.

Lue myös:

    Uusimmat