Motiva arvioi, että jos kussakin Suomen 2,4 miljoonassa taloudessa olisi yksi koko ajan valmiustilassa pidettävä tallentava sovitin, sähköä kuluisi yli 380 gigawattituntia vuodessa.
Digitaalisiin tv-lähetyksiin siirtyminen on innostanut suomalaiset vaihtamaan televisioita. Sähkö- ja elektroniikkalaiteromua kierrättävissä laitoksissa pitää kiirettä. Esimerkiksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen on päätynyt tänä vuonna 50 prosenttia enemmän käytettyä viihde-elektroniikkaa kuin vuosi sitten.
Myös koko Suomen alueella kodintekniikkaa kierrättävässä SER-Tuottajayhteisössä kierrätykseen tulevien televisioiden määrä on ollut kasvussa viime syksystä lähtien.
- Tänä vuonna meille on tullut melkein neljännes enemmän televisioita kuin edellisinä vuosina, toiminnanjohtaja Timo Valkonen sanoo.
Hän arvioi televisiovaihtojen jatkuvan vilkkaana vielä 3-4 vuotta.
Suomen ympäristökeskuksessa ihmetellään, ettei uusien televisioiden sähkönkulutuksesta ole puhuttu julkisuudessa juuri ollenkaan, vaikka taulutelevisiot kuluttavat huomattavasti enemmän sähköä kuin perinteiset kuvaputkitelevisiot.
Näin säästät sähköä |
- Kun perinteisten televisioiden sähkönkulutus on ollut vajaat 200 kilowattituntia vuodessa, suurimmat plasma-televisiot saattavat kuluttaa jopa 900 kilowattituntia vuosittain, tuotannon ja kulutuksen tutkimusohjelman erikoistutkija Ari Nissinen sanoo.
Hänen mukaansa on melkein vääjäämätöntä, että television sähkönkulutus tuplaantuu, kun ihminen kävelee kauppaan ostamaan uutta televisiota ja digisovitinta.
Tallentava digiboksi on sähkösyöppö
Myös digisovittimet, varsinkin tallentavat, ovat sähkösyöppöjä. Asiantuntijapalveluita energian tehokkaan käytön lisäämiseksi tuottava Motiva on laskenut, että jos tallentavaa digisovitinta pitää jatkuvasti valmiustilassa, sähköä kuluu noin 160 kilowattituntia vuodessa. Yhdelle tv-taloudelle se tarkoittaa lähes 20 euroa suurempaa sähkölaskua vuodessa.
Motivan mukaan tallentava, kahden virittimen digisovitin kuluttaa päällä ollessaan keskimäärin 41 wattia ja valmiustilassa 15 wattia sähköä. Erikoistutkija Nissinen laskeskelee, että kerrostalossa asuvan nelihenkisen perheen sähkönkulutus on vuodessa noin 2500-4000 kilowattituntia. Jos digiboksi kuluttaa vajaat 40 wattia eli noin hehkulampun teholla sähköä koko ajan, boksi veisi vuodessa sähköä 330 kilowattituntia.
- Se voi olla jopa 10 prosenttia nelihenkisen perheen sähkönkulutuksesta. Onhan se merkittävää, Nissinen sanoo.
Koko Suomen mittakaavassa tallentavien digisovittimien sähkönkulutus kuulostaa hurjalta. Motiva arvioi, että jos kussakin Suomen 2,4 miljoonassa taloudessa olisi yksi koko ajan valmiustilassa pidettävä tallentava sovitin, sähköä kuluisi yli 380 gigawattituntia vuodessa. Se on saman verran kuin yli 19 000 sähkölämmitteistä pientaloa kuluttaa vuodessa.
Kuluttaja voi kuitenkin itse vaikuttaa sähkönkulutukseensa. Motivan mukaan kotitaloudet voivat säästää sähkölaskuissaan yhteensä lähes 30 miljoonaa euroa vuosittain hankkimalla keskimääräistä vähemmän sähköä kuluttavan laitteen ja käyttämällä sitä oikein. Hyvän ja huonon laitteen ja sen käyttötavan ero sähkönkulutuksessa voi olla jopa viisinkertainen.
(MTV3-STT)