Teemu-kirjailijan repivät riidat: Velkojat vaativat kirjan tuottoja, tutkintapyyntö poliisille

Ari Mennander Teemu Selänne
Urheilukulttuuriteko -palkittu Teemu-kirjan tekijä Ari Mennander Suomen Urheilugaalassa Helsingissä 13. tammikuuta 2015.Lehtikuva
Julkaistu 29.10.2015 16:35(Päivitetty 29.10.2015 23:42)
Toimittajan kuva

Salla Vuorikoski

salla.vuorikoski@mtv.fi

@svuorikoski
Toimittajan kuva

Pekka Lehtinen

pekka.lehtinen@mtv.fi

Teemu Selänne -kirjan taustalta on paljastunut rajuja velkariitoja, jotka liittyvät kirjan kirjoittajan Ari Mennanderin taloussotkuihin. Velkojat ihmettelevät, miksi heidän saataviaan ei ole hoidettu satumaisesti myyneen kirjan tuotoista.

Mennander on velkaantunut sekä henkilökohtaisesti että yrityksensä kautta lukuisille tahoille satojatuhansia euroja. Pelkästään ulosottorekisterissä hänellä on velkaa noin 100 000 euroa.

Sotku on kiristänyt Mennanderin ja hänen yhteistyökumppaneidensa välejä. Velkojina on myös tunnettuja nimiä urheilupiireistä.

Kirjan tuottoihin liittyvät epäselvyydet käyvät ilmi Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuoreesta päätöksestä, jolla oikeus keskeytti Mennanderin pahasti velkaantuneen yrityksen Mennu-Median saneerausmenettelyn. Verottajan jättämä yhtiön konkurssihakemus on nyt vireillä käräjäoikeudessa.

Ari Mennander on media-alan yrittäjä ja tietokirjailija. Hän on voittanut Vuoden urheilukirja -palkinnon kahdesti. Mennander on seurannut erityisesti jääkiekkoilija Teemu Selänteen NHL-uraa 20 vuoden ajan.  

Mennander on työskennellyt myös toimittajana ja toimituksellisissa esimiestehtävissä muun muassa Yleisradiossa ja MTV3:lla. Hän on toiminut myös Suomen olympiajoukkueen tiedotuspäällikkönä.  

Syyskuussa 2014 julkaistu Teemu-kirja oli viime vuoden ylivoimaisesti myydyin tietokirja lähes 80 000 kappaleella. Se on samalla kaikkien aikojen myydyin suomalainen urheilukirja.

Tuottoja luvattiin, ei tullut

Oikeuden asiakirjojen mukaan saneerauksen selvittäjä, asianajaja Pertti Ylikraka on pyrkinyt selvittämään Teemu Selänteen omistaman TS Holdingin roolia kirjan tuottojen tilittämisessä Mennu-Media Oy:lle.

Alun perin oikeudelle oli annettu tiedoksi, että kirjasta olisi tulossa yhtiölle jopa 200 000 euroa. Mennanderin mukaan 120 000 euroa oli määrä tulla huhtikuun 2015 loppuun mennessä. Tiedossa olevat tulot olivat keskeinen syy siihen, että käräjäoikeus salli yrityksen tervehdyttämiseen tähtäävän saneerausmenettelyn aloittamisen joulukuussa 2014.

Rahaa ei kuitenkaan tullut odotetusti. Oikeuden asiakirjojen mukaan selvittäjä Ylikraka kyseli viime kuussa kirjatuotoista TS Holdingilta. Yrityksen toimitusjohtaja ja osaomistaja Ari Lehto selvitti, että TS Holding on tähän mennessä veloittanut kirjasta kuluja ja varsinaisia tuottoja saadaan vasta myöhemmin, keväällä 2016.

Lehto ei halunnut antaa MTV Uutisille haastattelua kirjaan liittyen eikä selvittää, millaisia sopimus- ja tilitysjärjestelyjä kirjaprojektissa on tehty. 

– Me olemme tässä asiassa toimineet voimassaolevien sopimusten mukaisesti, hän tyytyy toteamaan tekstiviestissään.

Kirjatuottoja pantattu velkoihin

Mennander oli ilmoittanut saneerausmenettelyn alussa, että Teemu-kirjan tuotoilla pystytään hoitamaan yhtiön velkoja. Käräjäoikeudessa ilmeni kuitenkin, että hän oli pantannut kirjan tuottoja omien henkilökohtaisten velkojen vakuudeksi.

– Mennander on 28.2.2013 allekirjoitetuilla kahdella eri velkakirjalla pantannut muun ohella sekä Mennu-Media Oy:n osakkeet että Mennu-Median, TS-Holdingin ja Otavan kustannussopimuksiin liittyvät tuotot omien velkojensa vakuuksiksi, oikeus toteaa.

Käräjäoikeus huomauttaa, että tätä seikkaa Mennander ei ollut missään saneerausasian aikaisemmassa käsittelyvaiheessa tuonut esiin.

“Rahaa Rotenbergilta, Selänteeltä tai Otavalta”

Kun selvittäjä Ylikraka haki viime heinäkuussa yrityssaneerausmenettelyn keskeyttämistä, Mennander vastusti sitä ja lupasi, että rahoitus järjestyy jo elokuun aikana.

Mennander selitti oikeudelle, että hänen ja hänen yhtiönsä rahoittajat ovat kolme suurinta yhteistyökumppania: Roman Rotenberg, Teemu Selänne yhtiöidensä kautta sekä tarvittaessa Otava. Mennanderin mukaan liikemies Rotenbergin joutuminen pakotelistalle mutkisti suunnitelmia.

– Rahoituksen viipyminen on johtunut pääosin Ukrainan kriisin aiheuttamista ongelmista ja rahansiirron vaikeudesta, Mennander selvitti.

Hän kuitenkin vakuutti oikeudelle, että tarvittaessa rahat tulevat Otavalta tai Selänteeltä.

Käräjäoikeus kuitenkin keskeytti yrityssaneerausmenettelyn kaksi viikkoa sitten, koska se katsoi, että edellytyksiä yhtiön talouden tervehdyttämiselle ei ole.

– Asiassa on ilmennyt, että (saneerausmenettelyn) aloittamispäätöksen perusteena olevat seikat ovat joko olennaisesti muuttuneet tai osoittautuneet perustuvan virheellisiin tietoihin, käräjäoikeus katsoo ratkaisussaan.

MTV Uutiset yritti tuloksetta tavoitella Rotenbergin asioita hoitannutta Martti Ahtoa kommenttia varten. Jutun julkaisun jälkeen Ahto ilmoitti, ettei Rotenberg enää ole hänen asiakkaansa. 

Poliisi harkitsee talousrikostutkintaa

Mennanderin yhtiön hoito näyttää olleen monella tapaa heikoissa kantimissa. Oikeuden asiakirjojen mukaan kirjanpitoa ei ole tehty alkuvuoden osalta lainkaan eikä lakisääteisiä ilmoituksia ole tehty verottajalle.

Yksi Mennanderin velkojista teki kesäkuussa tutkintapyynnön Helsingin poliisin talousrikosyksikköön. Kesäkuisessa tutkintapyynnössä poliisia pyydetään selvittämään, onko Mennander syyllistynyt törkeään velallisen epärehellisyyteen ja törkeään petokseen.

Poliisi harkitsee parhaillaan, aloitetaanko asiassa rikostutkinta. MTV Uutisten tietojen mukaan ainakin kaksi muuta velkojaa harkitsee tutkintapyyntöä Mennanderin toimista. Toistaiseksi poliisi ei siis epäile Mennanderia tai ketään muutakaan rikoksesta.

Mennander: Tämä on kosto

MTV Uutiset pyysi toistuvasti Mennanderia kertomaan oman näkemyksensä velkasotkusta, kirjatuottoihin liittyvistä järjestelyistä ja väärinkäytösepäilyistä. 

Mennander viestitti kokevansa, että veloissa kyse on vanhoista asioista ja tutkintapyynnössä sen tekijän halusta kostaa. Viranomaisrekisteristä kuitenkin käy ilmi, että velkoja on kertynyt aivan viime aikoihin saakka.

Mennander ei muuten kommentoinut asiaa tarkemmin.

Otava ei kommentoi

Kustantaja Otavan kustannusjohtaja Minna Castrén ilmoitti MTV Uutisille, että se ei voi kommentoida kirjaan liittyvia asioita sopimusten luottamuksellisuuden takia. Mitä ilmeisimmin yhteistyöhön on oltu kuitenkin tyytyväisiä, sillä käräjäoikeuden asiakirjoista käy ilmi, että Mennander ja Otava ovat sopineet muista urheilumaailmaan liittyvien teosten kirjoittamisesta.

Täydennetty kello 18.40: Lisätty Martti Ahdon ilmoittama tieto siitä, että hän ei enää hoida Rotenbergin asioita

Tuoreimmat aiheesta

Jääkiekko