Tekoälyn käyttö halutaan kuriin: Näin EU:n parlamentti linjasi

2:15imgKATSO MYÖS: Mikä on tekoäly? Videolla tiivistämme vastauksen.
Julkaistu 14.06.2023 14:07(Päivitetty 14.06.2023 14:25)

MTV UUTISET – STT

Euroopan parlamentti hyväksyi kantansa tekoälyn sääntelemiseksi Strasbourgin täysistunnossa selvin luvuin keskiviikkona. Mikäli sääntely etenee parlamentin toivomalla tavalla, kiellettäisiin muun muassa kasvojen tunnistaminen julkisella paikalla, tunteiden tunnistaminen ja ihmisten luokitteluun perustuva ennustava poliisitoiminta tekoälyn avulla.

Parlamentin puhemies Roberta Metsola kertoi tiedotustilaisuudessa äänestyksen jälkeen konsultoineensa puheistaan tiedotustilaisuudessa tekoälyjärjestelmä Chat GPT:tä. Metsolan lukemassa vastauksessa nousi esille sekä tekoälyn tuomia mahdollisuuksia että siihen liittyviä riskejä, joten tekoälyjärjestelmä näyttäisi hahmottaneen syitä sille, miksi sitä on syytä säännellä.

Äänessä olivat myös parlamentin mietinnön kirjoittaneet demariryhmän Brando Benifei ja Renew-ryhmän Dragos Tudorache. Myös he painottivat sen tärkeyttä, että yrityksillä on mahdollisuus toimia sääntely-ympäristössä ja toisaalta ihmisten perusoikeudet tulevat huomioiduksi.

Lue myös: Juristi käytti ChatGPT:tä oikeusjutussa – tekoäly viilasi huolella linssiin

Jos kyseinen sääntely menee maaliin, kyse on ensimmäisestä tekoälyä koskevasta sääntelystä.

– Poliittinen viesti, jonka lähetämme, on hyvin tärkeä, Tudorache sanoi.

Kolme riskiluokkaa

Käytännössä tekoälyn käyttömahdollisuudet perustuisivat kolmeen ryhmään sen käytön riskialttiuden perusteella.

Vähäriskisimmässä luokassa tekoälyn käyttö olisi vapaata, enemmän riskejä sisältävässä luokassa tekoälyn käyttämisestä pitäisi ilmoittaa sen kohteena olevalle henkilölle ja kaikkein riskipitoisimmassa luokassa tekoälyn käyttö olisi kokonaan kiellettyä.

Kiellettyä olisi muun muassa ihmisten luokittelu arkaluontoisten ominaisuuksien perusteella. Näin olisi määrä välttää esimerkiksi pisteytysjärjestelmät, joiden perusteella tekoäly luokittelisi ihmisen ja rajaisi tämän mahdollisuuksia muun muassa taustan ja lähtökohtien perusteella.

Niin ikään esimerkiksi kasvokuvien laajamittainen kerääminen verkkosivuilta kasvojentunnistustietokantojen luomiseksi olisi kiellettyä.

Räätälöidyt säännöt parlamentti haluaisi Chat GPT:n kaltaisille sisältöä tuottaville tekoälyille, jotta esimerkiksi tekoälyn luomat kuvat on mahdollista tunnistaa aidoista. Korkean riskin luokkaan parlamentaarikot haluaisivat myös muun muassa järjestelmät, joilla pyritään vaikuttamaan äänestämiseen ja vaaleihin.

Lue myös: Tekoälystä huippukokous syksyllä – asialistalla sääntely

Niin ikään kansalaisilla olisi oikeus saada selvitys korkean riskin tekoälyn päätöksistä, jotka vaikuttavat heidän perusoikeuksiinsa.

Sääntelyn viemiseksi maaliin Euroopan parlamentin on löydettävä yhteinen näkemys sen lopullisesta muodosta unionin jäsenmaiden kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Tekoäly