Temppari-tähden raju tilitys: "Kyllä kävi itsemurha mielessä" – Yle paljasti karut yksityiskohdat tosi-tv-ohjelmien taustoista

Temppareissa nähdään myös sporttinen fitness-pariskunta 3:27
Näin MOT-ohjelmassa nähtävä Mira Ahola kertoi syistä, jotka saivat hänet ja hänen silloisen puolisonsa Valton lähtemään mukaan Temptation Island Suomi -ohjelmaan

Ylen MOT-ohjelman selvityksessä kävi ilmi, että tosi-tv-ohjelmien osallistujasopimuksissa on kohtia, jotka rikkovat jopa lakia. Osallistujat kertovat ohjelmassa karuista kokemuksistaan.

Suomalaisten tosi-tv-ohjelmien osallistujasopimuksissa on paljastunut huomattavia epäkohtia, ilmenee Ylen MOT-ohjelman tekemässä laajassa selvityksessä. Yle hankki nähtäväkseen osallistujasopimukset kolmesta ohjelmasta ja kävi sopimusten sisältöä läpi Helsingin yliopiston sopimusoikeuden asiantuntijoiden kanssa.

Ylen selvityksessä kävi ilmi, että tuotantoyhtiöiden sopimuksissa on tiukkoja salassapitopykäliä, joiden rikkomisesta voi seurata osallistujille kymmenien tuhansien eurojen sakko.

Ylen haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että sopimuksissa on useita kohtuuttomia tai jopa lainvastaisia kohtia. Sopimuksissa puututaan muun muassa perusoikeuksiin, kuten liikkumisvapauteen ja sananvapauteen.

MOT-ohjelmaa varten haastateltiin myös 40 osallistujaa tarkastelluista ohjelmista. Yksi heistä on lappeenrantalainen Tia Rauhamäki, joka poistui Temptation Islandin viidennen kauden kuvauksista jo ohjelman alkuvaiheessa, kun hänen silloinen puolisonsa Janne petti häntä sinkkunaisen kanssa.

– Sairastuin masennukseen tän ohjelman myötä ja aloin syömään masennuslääkitystä. Uniongelmia. Kärsin omasta kehonkuvan muutoksesta. En nähnyt omaa kehoani enää realistisesti ja sen myötä sairastuin sitten syömishäiriöön, Rauhamäki kertoo ohjelmassa.

Rauhamäen mukaan poispääsy kuvauksista ei ollut helppoa. Hänen mukaansa tuotanto vähätteli aluksi asiaa ja muistutti häntä myös kymmenien tuhansien eurojen sopimussakosta, vaikka hän itse joutui pohtimaan valtavan isoja asioita myös kotiinpaluuseen liittyen.

– Onko edes kotia, kun asuttiin yhdessä? Minne muutan? En valehtele, kyllä kävi itsemurha mielessä.

Rauhamäen lisäksi kokemuksistaan Temppareista kertoo ohjelmassa myös Mira Ahola, joka on jo aiemmin puhunut avoimesti ohjelmaa seuranneesta nettivihasta omissa sosiaalisen median kanavissaan.

– Kaikki olivat kääntyneet minua vastaan. Sain valtavasti viestejä sekä myös tappouhkauksia. Esimerkiksi minun pääni uhattiin repiä irti, jos menen tiettyyn paikkaan. Paskavyöry oli niin valtava, että lamaannuin. Se oli synkkää aikaa, elämäni raskain kevät, Ahola kirjoitti Instagramissa viime kesän lopulla.

Hän kirjoitti tuolloin, että kokemus avasi hänen silmänsä, vaikka hän katui lähtöään saarelle.

– Minulla oli niin paljon käsiteltäviä asioita menneisyydessä. Se oli ensisijainen syy, miksi minulla oli saarella niin paha olla. Jos en olisi ollut ohjelmassa, en olisi tänäkään päivänä mennyt käsittelemään asioita terapiaan. Hakeuduin sinne heti ohjelman jälkeen.

Selvityksestä käy ilmi, että kaikissa kolmessa ohjelmassa osallistujien mielenterveyshistoriaan liittyvä selvitys on käytännössä olematonta. Tämän vahvisti muun muassa Au pairit Miamissa -ohjelmassa nähty Neea Autio, joka sijoitettiin perheeseen, jossa lapsia kohdeltiin väkivaltaisesti. Hän kertoo, ettei ammattilaiselta ei saanut keskusteluapua myöskään ohjelman aikana tai sen jälkeen.

Big Brotherin tuotannossa psykologi on jututtanut kilpailijoita ennen osallistumista. Vuonna 2014 sarjassa nähty Jussi Kettunen harmittelee, ettei päässyt ohjelman jälkeen juttelemaan kokemuksistaan.

– Mut jos aidosti välitettäs ihmisistä niin ku humanistina tai tällä tavalla näin niin kyllä ne psykologit ois jälkihoidossa myös mukana, Kettunen pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat