Teollisuuden uusien tilausten arvo väheni huhtikuussa 16,9 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus. Asiantuntijat uskovat kuitenkin talouden elpyvän loppuvuotta kohden.
Laskua näkyi kaikilla teollisuuden päätoimialoilla. Uusien tilausten arvo tuli alas myös maaliskuussa, jolloin se laski 4,6 prosenttia edellisvuodesta.
Tammi-huhtikuun aikana tilaukset vähenivät 6,4 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna.
Asiantuntijoita tilanne ei kuitenkaan huoleta.
– En ole tästä ollenkaan huolestunut. Olemme maaliskuun ennusteessa laskeneet sen varaan, että toisella ja kolmannella neljänneksellä kehitys on heikompaa. Talous elpyy loppuvuotta kohden, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkija Birgitta Berg-Andersson.
Tilauskantatiedot ennakoivat Berg-Anderssonin mukaan kuitenkin tulevaa kehitystä, eivätkä tilaukset ole vähentyneet määrältään niin paljon kuin arvoluvut antavat ymmärtää. Tilausten arvonpudotus ennakoi kuitenkin sitä, että tulevien kuukausien tuonti- ja vientiluvut ovat myös heikommat.
Samoilla linjoilla on Työn ja talouden tutkimus Laboren ennustepäällikkö Ilkka Kiema.
– Eihän tämä hyvä uutinen ole, mutta en sano, että olisin äärimmäisen huolissani.
Hän sanoo, että tilausten arvon heikkenemisen seuraukset riippuvat vahvasti yksittäisten yritysten tilauskannasta. Jos heikko tilanne jatkuu pidempään, sen vaikutukset alkavat näkyä tuotannossa.
"Uusia investointeja ei huonoina aikoina"
Kiema muistuttaa, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä, koska arvoltaan suuriakaan tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.
– Ei kannata liikaa tuijottaa yksittäisen kuukauden lukuihin, mutta kyllähän se jonkinlaisesta hiljenemisestä johtuu, että euroalueella joudumme niin sanotusti tekniseen taantumaan, Kiema jatkaa.
Asiantuntijoiden mukaan vientivetoisen Suomen tilanne seurailee kansainvälisiä suhdanteita.
– Euroopassa suhdannekehitys hiipuu, ja Eurostatin uusimmat tilastot näyttävät nollakasvua alkuvuodelle, Kiema sanoo.
Suomen vienti koostuu pitkälti investointituotteista, mikä tekee teollisuuden aloista suhdanneherkkiä.
– Uusia investointeja ei päätetä huonoina aikoina, eli tämä kertoo tilapäisestä hiljenemisestä nimenomaan investointituotteiden alalla, Kiema jatkaa.
Berg-Anderssonin mukaan vienti sakkaa erityisesti Saksan ja Ruotsin vuoksi. Ne ovat molemmat Suomelle tärkeitä vientimaita.
– Niissä bruttokansantuote supistuu tänä vuonna. Se aiheuttaa sen, että meidän kysyntämme on normaalia pienempää, Berg-Andersson sanoo.