Teollisuusliiton ja Pron lakot alkaneet: Näin valkeni lakkoaamu Kokkolassa

1:10imgNäin MTV Uutisille kommentoitiin tilannetta ensimmäisenä lakkoaamuna Kokkolan Suurteollisuusalueella.
Julkaistu 26.01.2025 17:40(Päivitetty 27.01.2025 11:19)

MTV UUTISET – STT

Lakkojen taustalla ovat pitkään jatkuneet neuvottelut uusista työehtosopimuksista. 

Teollisuusliiton kuusipäiväinen lakko teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa alkaa maanantaina. Puolilta öin alkava lakko koskee lähes sataa toimipaikkaa noin 50 yrityksessä.

Joukossa on runsaasti raskasta vientiteollisuutta, kuten konepajayhtiöt Valmet ja Wärtsilä, teräsyhtiö Outokumpu, kaivoslaitteita valmistava Metso ja Meyerin Turun-telakka.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan kaikkiaan lakon piiriin kuuluvissa yrityksissä työskentelee reilut 11 000 liiton jäsentä.

Lisäksi maanantaina alkaa niin ikään kuusi päivää kestävä STTK:laisen Ammattiliitto Pron lakko, joka koskee teknologiateollisuuden toimihenkilöitä. Pron puheenjohtaja Niko Simola kertoo, että lakon piirissä on noin 3 000 työntekijää.

Lue myös: Näihin yrityksiin Teollisuusliiton lakko iskee maanantaina

Kolme liittoa tukilakossa

Teollisuusliiton lakkoa on ilmoittanut tukevansa omilla lakoillaan kolme muuta SAK:hon kuuluvaa ammattiliittoa. Palvelualojen ammattiliitto PAMin, Rakennusliiton ja Sähköliiton kuusipäiväiset tukilakot alkavat nekin maanantaina.

PAMin lakon piirissä ovat Teollisuusliiton lakkokohteissa työskentelevät matkailu- ja ravintola-alan työntekijät sekä esihenkilöt ja kiinteistöpalvelualan työntekijät.

Rakennusliiton tukilakko taas koskee teräsyhtiö SSAB:n, Outokummun, lannoiteyhtiö Yaran ja metallijalostaja Bolidenin tehtaita. Tukilakossa ovat Rakennusliiton sopimusalojen työt kyseisissä teollisuuskohteissa. Liiton mukaan tukilakot koskevat yhteensä joitakin satoja työntekijöitä.

Sähköliiton tukilakko puolestaan koskee samoja teknologiateollisuuden työpaikkoja kuin Teollisuusliiton lakko. Kemianteollisuus ei ole mukana, koska Sähköliiton työehtosopimus on alalla voimassa tammikuun loppuun asti.

Lue myös: Teollisuusliitolta lakkovaroitus helmikuulle: Nämä yritykset ovat kohteena

Tukisaarrot satamiin ja raiteille

Lisäksi SAK:laiset Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä Suomen Merimies-Unioni SMU aloittavat maanantaina saarrot Teollisuusliiton lakon tueksi. Lakkojen tapaan myös saarrot kestävät kuusi päivää.

Saarron aikana AKT:n ahtaajat eivät lastaa tiettyjen Teollisuusliiton lakkojen kohteina olevien yritysten tavaroita tai lastia satamissa. Saarto koskee kaikkia Suomen satamia.

Myöskään JHL:n jäsenet eivät lastaa eivätkä pura työtaistelun kohteena olevien yritysten tuotteita. Saarto koskee samoja sopimusaloja kuin Teollisuusliiton lakko. JHL:n työtaistelu vaikuttaa rahdin käsittelyyn esimerkiksi satamissa ja raideliikenteen tavarakuljetuksissa.

Merimies-Unionin käsittelysaarto noudattaa samaa kaavaa. Saarron aikana liiton satamavalvojat tai muissa sataman työtehtävissä toimivat jäsenet eivät käsittele tiettyjen Teollisuusliiton lakon kohteina olevien yritysten tavaraa ja lastia.

Neuvoteltu kuukausitolkulla

Lakkojen taustalla ovat pitkään jatkuneet neuvottelut uusista työehtosopimuksista. Sekä Teollisuusliitto että Pro ovat neuvotelleet sopimuksista työnantajapuolen kanssa syksystä saakka. Edelliset työehtosopimukset päättyivät marras–joulukuussa.

Työriitoihin haettiin ratkaisua vielä kuluneen viikon lopulla, mutta neuvottelut eivät tuottaneet tulosta. Näin ollen lakot toteutuvat.

Teollisuusliitto tavoittelee muiden SAK:n liittojen tavoin kymmenen prosentin tai vähintään 250 euron palkankorotuksia kahdelle vuodelle.

Työnantajapuoli on kritisoinut lakkoja muun muassa siitä, että sen mielestä ne vahingoittavat Suomen vientiteollisuutta, kilpailukykyä, työllisyyttä ja koko suomalaisen hyvinvoinnin rahoitusta.

Tuoreimmat aiheesta

Työtaistelut