Terrafamen uraanilaitos on saamassa toimiluvan – Suomessa on tuotettu uraania viimeksi 1950-luvulla

0:47img
Julkaistu 16.01.2019 12:34
Toimittajan kuva

Keimo Lehtiniemi

keimo.lehtiniemi@mtv.fi

Kaivosyhtiö Terrafamen uraanilaitoksen toimiluvan valmistelu työ- ja elinkeinoministeriössä sekä Säteilyturvakeskuksessa on loppusuoralla.

Merkittäviä esteitä uraanin erotuslaitoksen toiminnan käynnistämiselle ei ole ilmennyt. On täysin mahdollista, että toimilupa ehtii vielä Juha Sipilän hallituksen pöydälle tänä keväänä.

– Aikataulu on tiukka, mutta lupa-asia saattaa edetä kevään aikana valtioneuvostoon. Meillä on asiasta aika hyvä ymmärrys, muotoilee teollisuusneuvos Liisa Heikinheimo työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Ministeriö päättää asian viemisestä valtioneuvostoon kunhan Säteilyturvakeskus (STUK) on antanut lupahankkeesta turvallisuusarvion.

– Se on valmistumassa helmikuun tai maaliskuun aikana, vahvistaa johtaja Jussi Heinonen MTV Uutisille.

Tarkastus paikan päällä

Arvion laadinnassa Säteilyturvakeskus selvittää vielä tammikuun aikana esimerkiksi säteilysuojeluun ja uraanilaitoksen organisaatioon liittyviä kysymyksiä.

– Tämä näyttää nyt aika hyvältä. Merkittäviä esteitä ei ole tähän mennessä ilmennyt, Heinonen luonnehtii.

Säteilyturvakeskuksen turvallisuusarvion jälkeen STUK:n ulkopuolisista asiantuntijoista koostuva ydinturvallisuusneuvottelukunta antaa hankkeesta vielä lausunnon. Heinonen arvioi siihen kuluvan noin kuukausi.

– Ehtiikö hallituksen pöydälle vai ei, vai meneekö seuraavalle, en ota kantaa aikatauluun.

Jos valtioneuvosto luvan myöntää, Säteilyturvakeskus tekee paikan päällä vielä tarkastuksen ennen uraanituotannon aloittamista.

Uraanituotantoa Suomessa viimeksi 1950-luvulla

On siis todennäköistä, että Terrafame on saamassa toimikuvan uraanin talteenottolaitoksen käynnistämiselle. Laitos valmistui jo Talvivaaran toiminnan aikana vuoden 2012 lopulla. Se on ollut toimettomana siis yli kuusi vuotta.

Kyseessä on historiallinen hetki Suomessa.

– Taitaa mennä jopa 1950-luvulle saakka kun Enon Paukkajanvaarassa on viimeksi uraania pyritty tuottamaan. Nykylainsäädännön aikana tätä ei ole Suomessa tapahtunut, Heinonen huomauttaa.

Talvivaara sai toiminta-aikanaan valtioneuvostolta jo luvan uraanilaitoksen käynnistämiselle, mutta talousvaikeuksien keskellä korkein hallinto-oikeus palautti luvan valtioneuvostolle. Säteilyturvakeskus ei silloin ehtinyt edes tarkastaa laitosta käyttötoimintaa varten.

Uraani päätyy nyt jätekasoihin

Heinonen muistuttaa, että Terrafamen Sotkamon kaivoksen malmissa uraanipitoisuus on vähäinen.

– Se on hyvin köyhää. Siitä voi aiheutua vain rajallisia uhkia. Uraanin säteilyhaittoja voidaan hallita pääosin niillä menettelyillä, joilla huolehditaan prosessikemikaalien turvallisuudesta. Sitähän Terrafamen kaivoksella ja metallitehtaalla tehdään koko ajan.

– Nyt uraani jää kaivoksen sivukivimassoihin. On ympäristön kannalta järkevää ottaa uraani talteen, Heinonen linjaa.

Heinonen muistuttaa lisäksi, että kysymys ei ole uraanikaivoksesta.

– Uraani ei ole kaivoksen päätuote, se on epäpuhtautena malmissa eikä pitoisuus ylitä ydinenergialain rajoja.

Yhtiöllä on kaksi isoa projektia

Terrafame Oy kertoo toimittaneensa viranomaisille kaikki tarvittavat tiedot, viimeiset syksyllä 2018. Yhtiöllä on pian käsissään kaksi isoa hanketta; akkukemikaalitehdas ja uraanilaitos. Kumman yhtiö asettaa etusijalle?

– Molemmat projektit ovat meidän strategiassa tärkeällä sijalla. Akkukemikaalitehtaan työt ovat käynnissä. Uraanin talteenoton osalta odotamme ensin valtioneuvoston päätöstä, ennen kuin projektin työt käynnistyvät, toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kertoo.

Tuotannon käynnistämisen aikataulun osalta yhtiössä ollaan varovaisia.

– Oman arviomme mukaan mahdollinen valitusprosessi korkeimmassa hallinto-oikeudessa voisi kestää 1–2 vuotta. Kaupallisia sopimuksia ei vielä ole tehty, Lukkaroinen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Terrafame