Ranskassa äänestyspaikat ovat avautuneet presidentinvaalien toisella kierroksella. Vastakkain ovat keskustalaisen En Marche -liikkeen ehdokas Emmanuel Macron ja äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman Marine Le Pen. Macronin on ennakoitu voittavan vaalit selvästi.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
MTV Uutisten Janne Hopsu on paikalla Pariisissa vaaliviikonloppuna. Hopsun raportteja voit seurata MTV Uutisten netistä sekä illan uutislähetyksissä MTV3:lla. Oheinen video on kuvattu lauantaina vaalien aattona.
Vaalihuoneistot aukesivat aamuyhdeksältä Suomen aikaan ja sulkeutuvat illalla klo 20 tai suurimmissa kaupungeissa kello 21 Suomen aikaa.
Kampanjointi loppui toissayönä. Viime metreillä tunteita kiihdytti valtava tietomurto, jossa tuhansia Macronin kampanjaväen asiakirjoja vuodettiin nettiin.
Käänteitä Euroopan vuoden merkittävimmissä vaaleissa on riittänyt muutenkin runsaasti.
1. Keskustaoikeiston esivaalissa yllätysvoittaja
Marraskuussa entinen pääministeri, keskustaoikeiston Francois Fillon, 63, kohautti uhmaamalla mielipidemittausten tuloksia ja kirimällä tasavaltalaisten esivaalissa ex-pääministeri Alain Juppen, 71, ohi. Fillon valittiin keskustaoikeiston presidenttiehdokkaaksi selvin luvuin.
Fillonin yllätysvoitto pistettiin hänen vahvojen tv-esiintymistensä piikkiin. Lisäksi Fillonin imago ei vielä tuolloin ollut skandaalien tahraama.
2. Hollande ei asetu ehdolle
Ranskan nykyinen presidentti Francois Hollande ilmoitti joulukuun alussa, ettei aio enää asettua ehdolle uudelle kaudelle. Sosialistien Hollanden suosio romuttui, kun hän ei pystynyt lunastamaan lupauksiaan Ranskan työttömyysasteen alentamisesta. Myös Ranskassa tapahtuneet terrori-iskut koettelivat istuvan presidentin suosiota.
3. Skandaali ryvettää Fillonin
Tammikuun puolivälissä Ranskan presidenttitaistosta povattiin yhä kaksintaistelua keskustaoikeiston Fillonin ja äärioikeiston Marine Le Penin, 48, välille. Riippumattoman keskustalaisen liikkeensä aloittanut entinen talousministeri Emmanuel Macron oli vasta ottamassa ensikiriä presidenttikisaan.
Tammikuun 25. päivä asetelmat kuitenkin muuttuivat, kun Le Canard Enchaine -lehti paljasti Fillonin mahdollisesti maksaneen vaimolleen ja lapsilleen satojentuhansien eurojen avustuspalkkioita työstä, jota nämä eivät ole tehneet.
Skandaali lähetti Fillonin hyvin alkaneen kampanjan syöksykierteeseen ja lopulta sekä Fillon että hänen vaimonsa saivat syytteet julkisten varojen väärinkäytöstä.
Fillonin suosio ei enää palannut entiselle tasolleen ja hän päätyi presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen kolmoseksi.
4. Macron lyö läpi
Helmikuun alkuun mennessä En Marche -liikkeen ehdokas Macron, 39, oli kirinyt mielipidemittauksissa Fillonin ohi. Äkkiä ajatus Macronin nousemisesta sodanjälkeisen Ranskan nuorimmaksi presidentiksi ei enää tuntunut mahdottomuudelta.
Euroopan unionia kannattava ja bisneskeskeinen ehdokas alkoi saada tukea puolueeseensa pettyneiltä sosialisteilta sekä monilta muilta uusia tuulia haikailevilta ranskalaisilta, ja hänen puhetilaisuutensa täyttyivät kuulijoista.
5. Melenchon saa nostetta
Perinteitä ensimmäisellä kierroksella ravisteli myös laitavasemmiston Jean-Luc Melenchon, 65, joka nostatti suosiotaan roimasti muutamina viimeisinä viikkoina ennen vaalien ensimmäistä kierrosta.
Karismaattinen Melenchon pärjäsi vaaliväittelyissä ja käytti kampanjassaan hologrammien tapaisia mieleenpainuvia temppuja.
Huhtikuun 23. päivän ensimmäisellä äänestyskierroksella Melenchon sijoittui neljänneksi aivan keskustaoikeiston entisen suosikin, ex-pääministeri Fillonin kannoille.
6. Terroria vaalien alla
Vain päiviä ennen ensimmäisen vaalikierroksen äänestystä Pariisissa iskettiin poliisia vastaan.
Yksi poliisi kuoli ja kaksi haavoittui, kun hyökkääjä avasi tulen poliiseja kohti Pariisin keskustassa tunnetulla Champs-Elysees-kadulla. Poliisit ampuivat miehen. Äärijärjestö Isis otti iskun nopeasti nimiinsä.
Pariisin ampujan tunteneet kuvailivat häntä medialle mieleltään järkkyneeksi.
7. Perinteiset puolueet eivät pärjää
Presidentinvaalien ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon pääsevät En Marche -liikkeen Macron ja Kansallinen Rintama -puolueen Le Pen.
Ranskan perinteisten pääpuolueiden ehdokkaat putoavat jatkosta ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1958.
Vaalien ensimmäisellä kierroksella Macron sai 24 prosenttia äänistä, kun taas Le Penin äänisaalis oli runsaat 21 prosenttia.
8. Amiensin taistelu
Vaalien toisen kierroksen kampanjoinnin aikana Le Pen teki yllättävän koukkausliikkeen Macronin selustaan. Yllätysiskun näyttämönä toimi Whirpoolin kuivausrumputehdas Macronin kotikaupungissa Amiensissa.
Le Pen saapui yllätysvierailulle tehtaan työntekijöiden luo juuri, kun Macron oli keskustelemassa tehtaan tulevaisuudesta liittojen edustajien kanssa.
Macronin saapuessa työntekijöiden keskuuteen myöhemmin häntä odotti buuausmyräkkä. Macron onnistui kuitenkin kääntämään tilanteen keskusteluksi globalisaation hyvistä ja huonoista puolista.
9. Sapekas vaaliväittely
Le Penin ja Macronin viimeinen vaaliväittely keskiviikkona oli sapekas heti ensiminuuteilta lähtien. Kipinät ehdokkaiden välillä sinkoilivat muun muassa terrorismin torjuntaan, Euroopan unioniin ja talouteen liittyvistä näkemyseroista.
Molemmat ehdokkaat menivät henkilökohtaisuuksiin. Macron muun muassa tituleerasi Le Peniä pelon ylipapittareksi sekä valehtelijaksi ja Le Pen Macronia eliitin ehdokkaaksi.
10. Massiivinen tietovuoto Macronia vastaan
Kun ratkaisevan äänestyksen alkuun oli alle 36 tuntia, Macronin kampanja-asiakirjoja vuodettiin tuhansittain nettiin. Macronin leiri ehti antaa asiasta lausunnon juuri ennen vuorokauden vaihtumista perjantaina, koska lauantaina kaikenlainen kampanjointi ja lausunnot olivat kiellettyjä.
Kampanjan edustajien mukaan kyseessä oli massiivinen ja suunnitelmallinen hakkerihyökkäys. Kampanjan mukaan kaikki vuodetut asiakirjat ovat laillisia ja todistavat kampanjan toimineen normaalisti. Samalla kampanjaväki varoitti, että vuodon takana olevat tahot olivat sekoittaneet väärennettyjä dokumentteja oikeiden kanssa epäilysten ja valheellisten väitteiden levittämiseksi.
Ranskan viranomaiset yrittivät suitsia vuotoa varoittamalla, että vuodettuja tietoja levittävät tahot saattavat syyllistyä rikokseen.
3:04
2:11