Lentoon on hyvä varautua jo etukäteen. Lue ohjeet, joiden avulla turvaat terveytesi matkalla parhaiten.
Lentomatkustaminen voi olla riskaabelia jopa terveelle, nuorelle ihmiselle. Vanhemmiten riskit vielä kasvavat.
Tietämättömyys koneessa uhkaavista sairauksista on suuri ongelma, ja sen vuoksi jokaisen olisi hyvä varautua lentomatkaan noudattamalla seuraavia lääkärin ohjeita.
Juo järkevästi
Finnairin johtava ilmailulääkäri Olavi Hämäläinen paljastaa helpon nyrkkisäännön lentokoneen juomakulttuuriin.
– Käytännönohje on, että 8–10 tunnin lennolla on juonut riittävästi, kun ainakin kaksi kertaa pitää käydä vessassa lennon aikana. Siinä samalla tulee myös liikuttua.
Keuhkoveritulpan pitkän lennon seurauksena saanut Hilkka Kotkamaa puolestaan oppi kantapään kautta muutaman vinkin lennolle valmistautumiseen.
– Pitkän vessajonon hännille meneminen voi olla hassu vinkki, mutta jonossa seistessä on hyvää aikaa heilutella jalkoja ja antaa veren kiertää. Vaikka henkilökunta ei välttämättä pidäkään siitä, että matkustajat vaeltavat käytävillä, on jaloittelu oman terveyden kannalta suotavaa.
Rauhallisesti alkoholin kanssa
Alkoholia tai kahvia ei kannata nauttia liikaa.
– Ne ovat virtsan eritystä lisääviä aineita, ja samalla ne lisäävät kuivumista, muistuttaa ilmailulääkäri Hämäläinen.
Hilkka Kotkamaa on samoilla linjoilla.
– Moni huokaisee lentokoneessa helpotuksesta, että hip hip hurraa, nyt alkaa loma. Mutta erityisesti ilmainen viina, joka on monen lempijuttu, voi koitua kohtaloksi. Sen sijaan tulisi juoda vettä, hän muistuttaa.
– Yksi ongelma tietenkin on se, että veden vieminen turvatarkastuksen läpi kentälle on kielletty. Kannattaakin juoda jo lähtöpäivänä ainakin yksi juomalasillinen vettä joka toinen tunti.
Liiku ja hoida jalkojasi
Oleellinen asia terveellisellä lentomatkalla on lentosukkien käyttö.
– Jos on riskitekijöitä tai ikää, lähtöpäivän aamuna pitää vetää sukat jalkaan, se vähentää veren hyytymisen riskiä, neuvoo Hämäläinen.
Myös terveiden, riskiryhmään kuulumattomien on hyvä käyttää tukisukkia, erityisesti jos lento kestää yli neljä tuntia.
Lentoyhtiöt tarjoavat myös jumppavideoita matkustajille. Niillä muistutetaan ja ohjataan venyttelyyn koneessa. Lentokoneen istuintaskuista löytyy lentoyhtiöstä riippuen vinkit oikeanlaiseen venyttelyyn.
Voimistelutuokio on tärkeä osa pitkää lentoa, sillä liikkuminen saa säärilihakset pumppaamaan laskimoverta ylöspäin.
Flunssassa ja lasten kanssa matkustaminen
Jos joudut lentämään flunssaisena, limakalvoa supistavat nenäsuihkeet auttavat.
– Myös allergialääke (antihistamiini), jossa on mukana limakalvoa supistavaa lääkeainetta, toimii. Sen voi ottaa pillerinä matkustuspäivän aamuna, ja se vie limakalvoturvotusta pois, muistuttaa Ilmailulääketieteen keskuksen ylilääkäri Matti Mäntysaari.
Lasten kovat korvakivut lennon aikana johtuvat siitä, että heidän paineentasauskäytävänsä ovat pienet. He eivät myöskään osaa tasata painetta omin avuin. Helppoja keinoja paineen tasaamiseen ovat haukottelu, purukumin pureskelu sekä nenän ja huulien sulkeminen samalla, kun puhaltaa ulospäin.
Myös turistiripuli voi olla ikävä vaiva, mutta siihen löytyy varsin tehokkaita lääkkeitä, jotka pysäyttävät suolen toiminnan lentomatkan ajaksi. Lentäessä voi myös esiintyä silmien kuivumista, sillä lentokoneen ilma on rutikuivaa. Siihen auttavat silmien kostutustipat.
Suunnittele sukeltaminen ajoissa
Ilmailulääketieteen keskuksen ylilääkäri Matti Mäntysaari muistuttaa, että sukellusreissua ei tule jättää viimeiseen lomapäivään. Sukelluksen jälkeen täytyy nimittäin pitää vähintään vuorokauden tauko ennen lentämistä.
Sääntönä on, että alle 10 metriin sukeltanut voi matkustaa vuorokauden päästä sukeltamisesta, mutta yli 10 metrin syvyyteen sukeltaneen on pidettävä jo kaksi vuorokautta taukoa. Näin matkustaja välttyy inhottavalta ja vaaralliseltakin sukeltajantaudilta.
– Jos sukeltamisen jälkeen lähtee saman tien lentoon, voi ilmetä ihon kutinaa ja nivelkipuja. Ne ovat ensimmäisiä lieviä oireita, mutta huonomminkin voi käydä.
Sukeltajantauti syntyy siitä, että vedessä elimistöön on liuennut liikaa kaasua, joka hitaassa pintaan tulossa hengitetään pois. Kun lentokoneessa mennään 30 prosenttia matalampaan paineeseen, tilanne jäljittelee liian nopeaa nousua sukellussyvyydestä.
Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer
Kuvat: Colourbox
Lentomatka päättyi painajaiseen – terve Hilkka sairastui vakavasti
Katso mikä saalis seinällä – Juhani on metsästänyt maailmalla jo yli 30 vuotta