Tesoman henkirikos siirtyy syyttäjälle tappona. Tapauksen tutkinnanjohtaja Jari Kinnunen kertoo, että tutkinnan alussa tapausta tutkittiin murhana, mutta lopulta näyttöä ei löytynyt riittävästi murhan perusteiksi.
Poliisi oli esimerkiksi tehnyt rikospaikalta aistinvaraisia havaintoja, joiden perusteella teon arveltiin voivan edustaa sellaista raakuutta ja julmuutta, että sitä voitaisiin pitää murhana. Selvityksessä olivat muun muassa iskujen määrä sekä ensimmäisen ja viimeisen iskun välinen aika.
Lopulta teknistä näyttöä tällaisesta väkivallasta ei kuitenkaan löytynyt, eikä kuulusteluissakaan käynyt ilmi tähän viittaavia seikkoja.
Kallis ja mittava tutkinta
Tutkinta kesti pitkään ja oli huomattavan mittavaa. Poliisi muun muassa keräsi DNA-näytteitä suurelta joukolta alueen asukkaita, pyrkien rajaamaan pois epäiltyjen määrää. Kinnunen kuvaa satsauksia merkittäviksi, ja kertoo tapauksen tutkinnassa olleen kiinni kymmeniä poliiseja.
– Tuntimäärää ei ole millään mahdollista arvioida. Satoja ja satoja tunteja, tuhansia varmaan, hän toteaa.
Tutkinnan ”hintalappua” hän ei lähde edes arvailemaan.
0:25
Tekijä ilmoittautui poliisille itse
Lopulta tapaus lähti aukenemaan, kun vuonna 1994 syntynyt mies ilmoitti itsensä poliisille teosta. Kinnusen mukaan on mahdollista, että mies halusi päästää asian viimein ilmoille.
– Aika lähellä oikeaa tulkintaa, Kinnunen kommentoi kysymystä siitä, eikö mies pystynyt enää vaikenemaan.
Kinnusen mukaan mies on halunnut selvittää asian ja kertonut asioista kuulusteluissa johdonmukaisesti. Teon motiivia Kinnunen ei avaa.
– Hän käräjillä varmaan kertoo syistä, Kinnunen arvioi.
Tesoman henkirikoksen etenemisestä syyttäjälle tappona kertoi aiemmin Iltalehti.